GTA 5, sahip olduğu mekaniklerden ötürü GTA 5 değil. Kimse GTA 5'i mekaniklerinden ötürü oynamıyor. Oyunda bir kere, milyonlarca satırın birbiri ile asla ters düşmeme olayı var. Birazcık yazılım bilen birisi, kodlar arası bağlamların sayısı arttıkça;bu kodların yürütüldüğü esnada oluşabilecek hata payının yükseldiğini bilir. Ortada gerçekten yüzlerce yetenekli yazılımcının ilmek ilmek işlediği bir oyun var. Rockstar gerçekten yazılımcılara klavyeleri ile bir dünya yarattırmış. Polislerin suça göre tepkileri, suçlulara yaklaşımları, npclerin tepkileri, lehçeleri, sürdüğü arabaya göre konuşma tarzı.. Los Angeles'ın gökyüzünü yılın 365 günü kaydedip oyuna entegre eden bir ekip var, oyundaki bütün hayvanların mocap'ini gerçekleriyle kaydeden bir ekip var. Ve siz bunu ücretsiz assetlere yapabileceğinizi düşünüyorsunuz.
-Seslendirmeyi, yapay zekayla halletmek? GTA 5'teki OG muhabbetini, Franklin'in zenci ruhunu herhangi bir yapay zekanın yansıtabileceğini düşünüyor musunuz? Veya buna rakip olabilecek kadar yaklaşabilir mi? Belki NPC'lerin kendi aralarında konuşmalarını, telefon görüşmelerini yapay zekayla halledersiniz fakat yine asla o tadı vermeyecektir. Yapay zekayla GTA SA seslendirmelerine bile rakip olamazsınız.
-Hazır assetlerle, GTA 5'in grafiklerinden daha iyisini yakalayacağınızı düşünüyorsunuz. Aradan geçen 12 yıldan sonra belki grafikleri yakalarsınız fakat bir helikoptere binildiğinde;uzaktan şehri izlerkenki üzerine çalışılmış manzarayı yine bu tarz hazır assetlerle, binalarla ve grafik elemanlarıyla yakalayabileceğinizi sanmıyorum.
Rockstar'ın uğraştığı her oyun alanında rakipsizdir. Oyun dünyasındaki çoğu oyunu oynamış biri olarak söylüyorum. RDR2 rakipsizdir, GTA5 rakipsizdir, GTA:SA, VC rakipsizdir.. diye uzar gider.
Arkadaş benden kaynak istemiş, benim yazımı dahi okumamış. Eskiden araştırdığım bilgiye dayanarak söyledim. 2013'te çıkmış bir oyun. Konsoluma almıştım taa yıllar önce. O dönemler için çığır açan bir oyundu. Tartışmaya gireceğim bir konu değil. GTA 5 güzel bir oyun, benzerini de yapamazsın. Varsa örneği, gösterin bana. Dünyada adını bilmediğimiz yetenekte binlerce, on binlerce yazılımcı var. Kaçı denedi de, foruma konu açmış arkadaş başaracak?
Benim çizgim: "Oyuna kafa tutacak" denmesi. O çok zor kardeşim. 265 milyon dolar para harcanmış bir oyundan bahsediyoruz. Sen hazır asset’leri birleştirip, yapay zekâyla ses üretip oyuna importlayıp, sonrasında o koskoca dünyaya bir yaşam vermek için on binlerce satır kod yazıp, üstüne GTA 5'e rakip ya da benzer oyun yapacaksın. Varsa yapılmış örneği, koyun buraya; biz de tartışalım: Rakip mi, değil mi?
Kimsenin hevesini kırmıyoruz, sadece gerçekçi olmaya çalışıyoruz. Oyunu bitirdiyseniz zaten oyunun sonunda çalışan ekibi izlediysen, ne demek istediğimi anlarsınız. İlla bir şeyler istiyorsanız ve kim yaptı merak ediyorsanız:
Lütfen şu YouTube’dan açınız ve 15:15:23, yani 15. saat kısmını açın ve credit’in bitişini izleyin. Kime ne yapmış, herkes görsün.
Şimdi diğer arkadaşı alıntılayacaktım ama bu yorum herkese gelsin diye paylaşıyorum. Kimse kusura bakmasın, yorum bana bencilce gelince sinirleniyorum. Yine altını çiziyorum: Yıl 2025, varsa yapan koysun ortaya. Bakın, tek başına, iki kişi ya da...
Amerika’yı keşfetmeye çıkmak istiyorsanız, sahalar ortada. Deneyin, görelim. Türkiye'den GTA 5’e rakip bir oyun yapılmış diyelim. Ama şu anki teknolojiyle bu mümkün değil. Tek akıllı biziz ya, yapay zekayla falan oturacak, GTA 5’e rakip oyun yapacak. Adamlar saf 265 milyon dolar harcamışlar. O kadar developerla hiç akıllarına gelmemiş!
Bu bir kavga değil, sadece sitem. Bir konuyu tartışacaksam, konunun ağırlığına göre tartışırım. Türkiye'de şu an tek başına oyun yapmış bir developer var: İsmi Burak Dabak, nam-ı diğer SpaceBourne 2’nin yapımcısı. Biraz araştırın. Eğer ulaşabilirseniz, kendisine de sorun. Belki değerli görür ve size cevabını verir. Kendisi sadece o oyunu yapmak için 5 yıl harcamış. Beğenildi de. Başarılı ve tebrik edilecek biri. Çoğu developera da örnek olmalı.
Kısaca ben gerçekleri konuşmayı yeğlerim. GTA 5’e rakip yerine, daha sınıfında bir rakip oyun çıkarmak daha mantıklı. 265 milyon dolara üretilmiş bir oyunun kazancını oturup araştırın. “Rakip” demek, her kolda onunla boy ölçüşebilmek demek. Yani popülerite, kazanç vs. Şimdi bana saldıran olabilir ama anlayan da olacaktır.