GTA V resmi olarak Türkçe gelmeyecek

Technogame ekibinin yayınladığı makale. Ben resmi olacağına dair umutluydum ama olmadı.

Merhaba arkadaşlar,
GTA V’in Türkçeleştirmesi için başlatmış olduğumuz projede asıl amacımız GTA V’in resmi olarak Türkçe dil seçeneğine sahip olmasıydı. Bu bağlamda bugüne değin kendimizi Rockstar’a hazırlamak için “GTA V Türkçe Projesi” başlığı altında bazı çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar;
  • GTA V Türkçe Projesi Tanıtım Filmi
  • Sosyal ve haber medyada gerekli duyurular, tanıtımlar ve kaynaklar
  • Türk oyuncularının, oyunlara olan ilgi ve potansiyeli ile GTA serisine hayranlıkları
  • Ülkemizde orijinal oyun satışları üzerine dökümanlar
  • İnteraktif sunumlar ve argümanlar
Yukarı da belirtildiği üzere çok kapsamlı ve disiplinli bir şekilde yürütülmüş olup tamamen Türk oyuncularının isteklerini karşılamak için en ince detayına kadar düşünülmüştür. Bu çalışmalar tüm yönüyle tamamlanıp kendimizi hazır hissettiğimiz anda ise Rockstar Games firması ile ikili görüşmelere geçmeye karar verdik. Bu görüşmeler ilk aşamada mail yoluyla yapıldı. Daha sonra Londra’da bulunan Rockstar London Stüdyosuna giderek bizzat yapmış olduğumuz görüşme neticesinde tarafımıza aktarılan bilgiler aşağıdaki gibidir.

Öncelikle yapmış olduğumuz proje Rockstar tarafından büyük beğeni ve takdir ile karşılandı. Böyle bir çalışmanın yapılmasının ayrıca sevindirici olduğunu söylediler. Fakat Türk oyuncularının kendileri için bekleneni vermediği ve imza kampanyasından haberleri olduğunu belirttiler. Ayrıca GTA V’in artık tamamlanmış ve bitmiş bir proje olduğunu, kendi firmaları tarafından hazırlanmayan bir çeviriyi kabul edemeyeceklerini, etseler dahi çevirinin test edilmesinin en az 2-3 ay süreceğini ilettiler. Fakat bundan sonraki süreçte oyunlarda mutlaka Türkçe dil desteğini sunmak istediklerini ve bununla ilgili olarak da TechnoGame gibi bir ekip aradıklarını belirttiler.
Tüm bunların neticesinde Rockstar, Türkçe dil seçeneği sunmamalarının sebeplerini şu şekilde açıkladı:
Türkiye de yeterince orijinal oyun satamadıklarını, satılan oyunların ise çoğunun korsan yollardan satıldığını ve kendilerinin bundan para kazanamadıklarını belirterek bu konuda Türk oyuncularının gerekli hassasiyeti göstermelerini istediler.
Sonuç olarak bizim yapmış olduğumuz Türkçe Yama, yama olarak kalacak ve dil dosyaları üzerinde yaptığımız değişiklik Rockstar açısından herhangi bir sakınca oluşturmayacaktır. Bu durumda projeyi uygulamak istediğimiz asıl platform PC olacak. PS4, Xbox 360 ve Xbox One için herhangi bir durum söz konusu olmayacaktır. PS3’te ise cihazın orijinalliği bozulmadan yamanın entegresi için birkaç yöntem deneyeceğiz. Başarılı veya başarısız olması durumunda bilgilendirme yapacak ve başarılı olursa bunun nasıl olacağını da sizlere açıklayacağız.
Bugüne değin projeyi takip eden ve bizlere destek olan tüm takipçilerimize teşekkürlerimizi sunuyor ve bizi desteklemeye devam etmelerini rica ediyoruz.
Nurullah Aktaş
Saygılarımla,
TechnoGame

Kaynak.
Rockstar Games İle GTA V Türkçeleştirme Hakkında Görüşme

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir ülkenin nüfusuna göre ve oyun alan insan sayısına göre o ülkenin dil desteği ile gelir bir oyun. Türkiye'nin nüfusu 75 milyon ne çok az ne de çok fazla, ancak nüfusa göre orijinal oyun alan insan sayısı çok az, şimdi neden yapımcılar ekstra masrafa girip oyunu Türkçe yapsınlar? :D

CryTek bile isteyerek mi Türkçe yaptığını sanıyorsunuz? Sadece yöneticisi bir Türk diye hani milletime biraz destek vereyim Türkçe çıkarayım diye iyilik yapıyor adam ve onun da oyununu orijinal alan yok Türkiye'de, mesela ilerde o da Türkçe dil desteği vermeyebilir.

Ülkemizin gelir düzeyi belli, işgüzar dağıtıcıların vicdanı belli. Ben orijinal oyun aldığım halde korsan kullananlara hiç bir şekilde kızmıyorum.

Bu aynı şuna benziyor.
Türkiye pazarına Kril alfabesi veya başka karakterdeki harfleri barındıran klavye satılıyor, firma diyor ki o ülkede satışlar artığı zaman ben anca o ülkenin alfabesine uygun klavye çıkarırım.

Türkiye pazarında ne kadar oyun satılıyor bilmem ama ciddi anlamda orijinal oyun alınmasaydı Steam gibi bir platform TL desteği sunmazdı.
Türkçe dili sadece Türkiye de konuşulan bir dil, dolayısıyla orijinal oyun satın alan kitle 10.00 ise bu sayı Türkiye için aynıdır. Diğer taraftan İngilizce dilini sadece bir ülke kullanmıyor ve beraberinde aynı dili kullanan ülkelerin oyuncularının toplamı daha fazla oluyor.

Türkiyenin resmi nüfüs sayımı 2014 yılı içerisinde 81.619.392'dir. Ve bazı durumlar var oyun konusunda çoğu arkadaşın söylediklerine katılıyorum herkez zengin değil bu devlette herkez orjinal oyuna 150 tl veremeyebilir ama ne dersek diyelim herkez veriyor bende dahil oyun ayrı bir zevk ve herkez bu zevki yaşıyor Türkiye Cumhuriyetinde ciddi bir orjinal oyun satışı var düne gelene kadar marka vermek istemiyorum DR'nin oyun rafı boştu son zamanlarda çok kalaba PS4 kısmı insandan geçilmiyor herkez 250TL sayıyor oyun alıyor ve bu bişey değil Steam denen oyun platformunda sadece 24 saat içerisinde Türk oyunculara satılan oyun sayısı aşırı derecede kabarık bir sayı ki Steam'ın TL desteği vermesinin asıl amacıda bu daha fazla satış , fazla satış , fazla satış. Ayrıca bide şu var Crytek istemeyerek Türkçe koydu diye bişey yok Türkiye pazarında Crysis3 çok satan oyunlardan Crysis2'de aynı şekildeydi Türkçe koymasaydı işleri biterdi açık ve net. Yanlız GTA 5 Türkiyede'de çok ciddi sattı milyon adet ancak Türkçe eklemek bu kadar onlar için zor bişey değil güncellemeyle koyabilirler bilerek koymuyorlar. Bu konuda RAHATSIZIM.

Ama şimdi Wolfteam'e her hafta 150 TL yatıran çok insan var Türkiye'de, sadece yetişkinler değil, İnternet Cafeler'de çocuklar görüyorum geliyor Cafe'nin sahibine 50 TL, 60 TL para verip oyuna para yatırıyor, Türkiye gelir durumu çok az olan bir ülke de değil, bunun fakirlikle bir alakası yok, bu zihniyet ile alakalı, yani burada korsan indirmek varken orijinal oyun alanlara salak gözüyle bakılıyor Türkiye'de.

Daha dün orijinal Far Cry 4 oyunumda bir hata vardı diye korsan Crack atmak için bir Torrent sitesine gittim, adamın birisi konunun altına yorum atmış, Far Cry 4 hakkında konuşuyor, "Siteye eklediğiniz için teşekkürler hemen indiriyorum" adamın imzasına bir baktım i7 4770k işlemci, GTX 780 Ti ekran kartı, ASUS ROG anakat falan var, yuh dedim. :D

O 150TL'yi fakirler yatırıyordur sana göre.
Okumak üzere arapça hadi uzağa gitmeyelim bende eski Türkçe ile yazılmış Nutuk var zor anlıyorum ne yazdığını, sen okuyamadığın ve anlayamadın bir kitabı vs alır mısın?
Elbette almazsın, ülkemizde yabancı kitaplar satsın diye dilimize çevriliyor ve bu oyunlar içinde diğer ürünler içinde aynı.

Ama şimdi Wolfteam'e her hafta 150 TL yatıran çok insan var Türkiye'de, sadece yetişkinler değil, İnternet Cafeler'de çocuklar görüyorum geliyor Cafe'nin sahibine 50 TL, 60 TL para verip oyuna para yatırıyor, Türkiye gelir durumu çok az olan bir ülke de değil, bunun fakirlikle bir alakası yok, bu zihniyet ile alakalı, yani burada korsan indirmek varken orijinal oyun alanlara salak gözüyle bakılıyor Türkiye'de.

Daha dün orijinal Far Cry 4 oyunumda bir hata vardı diye korsan Crack atmak için bir Torrent sitesine gittim, adamın birisi konunun altına yorum atmış, Far Cry 4 hakkında konuşuyor, "Siteye eklediğiniz için teşekkürler hemen indiriyorum" adamın imzasına bir baktım i7 4770k işlemci, GTX 780 Ti ekran kartı, ASUS ROG anakat falan var, yuh dedim. :D

Ha bide o anlattığın kısım var kardeş Wolfteam'a 200 TL sayan 5-15 yaş arası çocuklar mağlesef bu durumlada karşı karşıyayız. Korsana gelince çoğu korsan kullanıcının pcsi bile iyi hatta süper denebilir ama ne yazıkkı korsana yöneliyorlar para vermemek için ama bu sayı yavaş yavaş düşüyor insanlar bilinçleniyor bizim sayemizde.

Burdaki asıl konu fiyatlar ve insanları yavaş yavaş orjinal kullanmaya alıştırma. Torrent indirenlerin geneli öğrenci maddi durumu olmayan genç kısım. Parası olan zaten torrentle işi olmuyor. Gel gelelim bunu alışkanlık haline getirmiş olanlar var onlarda yavaş yavaş orjinal kullanmaya alışıyorlar. Bende zamanında çok kullandım ama şimdi sadece multisi olan oyunları alıyorum. Ve bana yetiyor. Şimdi ubisoftun oyunlarını örnek vereyim bu firmanın oyunlarını ne kadar orjinal alırsak alalım, bu firma hayatta türkçe oyun çıkarmaz, çünkü işin ucunda türkler var. Satışla alakası olmayan çok dile çeviriyolar fakat bizi ikinci plana atan çok firma var. Umarım zamanla bu işler değişir oyunlar türkçe gelir.

Burdaki asıl konu fiyatlar ve insanları yavaş yavaş orjinal kullanmaya alıştırma. Torrent indirenlerin geneli öğrenci maddi durumu olmayan genç kısım. Parası olan zaten torrentle işi olmuyor. Gel gelelim bunu alışkanlık haline getirmiş olanlar var onlarda yavaş yavaş orjinal kullanmaya alışıyorlar. Bende zamanında çok kullandım ama şimdi sadece multisi olan oyunları alıyorum. Ve bana yetiyor. Şimdi ubisoftun oyunlarını örnek vereyim bu firmanın oyunlarını ne kadar orjinal alırsak alalım, bu firma hayatta türkçe oyun çıkarmaz, çünkü işin ucunda türkler var. Satışla alakası olmayan çok dile çeviriyolar fakat bizi ikinci plana atan çok firma var. Umarım zamanla bu işler değişir oyunlar türkçe gelir.
Haklısınız da benim ve benim gibi düşünenlerin demek istediği şey insanımızda var bu huy çogunlukla. Türkler ikinci planda. Tamam öyle olduğumuz arka planda bırakıldığımız çok konu var fakat insanımız da komplo teorisi üretmekte usta. Şu düsünce olmamalı. Onlar bizi arka plana atıyor. Protesto edelim, torrent indirelim. Biz böyle yaptıkça az olan dil desteği tam anlamıyla hâyal olur.

Ben de öyle yapardım!

Haklısınız da benim ve benim gibi düşünenlerin demek istediği şey insanımızda var bu huy çogunlukla. Türkler ikinci planda. Tamam öyle olduğumuz arka planda bırakıldığımız çok konu var fakat insanımız da komplo teorisi üretmekte usta. Şu düsünce olmamalı. Onlar bizi arka plana atıyor. Protesto edelim, torrent indirelim. Biz böyle yaptıkça az olan dil desteği tam anlamıyla hâyal olur.
Tamam güzel kardeşim bende farklı bir şey demedimki. Türkçe çıkarmamanın tek nedeni torrent değil senin yaşamış olduğun ülke ve dil. Bunu sadece istisna oyun firmaları için söylüyorum. Türkiyenin yüzde yüzü' de ubisoft oyunlarını orjinal alsa o firma türkçe oyun çıkarmaz.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı
09:05:00