Gtts tarzı ses paketleri

BarbDurden

Femtopat
Katılım
23 Ekim 2020
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar, bir sesli asistan üzerine çalışıyorum fakat text to speech kısmına bayağı takıldım. Asistanın sesinin robot gibi olmasını istemiyorum.
Wavenet TTS'ini kullanmak istiyorum fakat hem ücretli hem de internette Python üzerinde bu ses paketini kullanabilen kimseyi görmedim. Kullanabileceğim önerdiğiniz Türkçe bir ses paketi var mı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İşin lisans kısmından pek haberdar değilim ama doğal ya da doğala yakın Türkçe seslerin bildiğim kadarıyla hepsi ücretli.
Türkçe TTS hizmeti veren yerli firmalar:
Teknoses: Bu firmanın seslerini online demosu olmadığı için deneyemedim.
Sestek: Online TTS demolarında sesler diğer alternatiflerinin gerisinde kalıyor. Gül isimli sesi İstanbul'da duymayan yoktur. Yetersiz bakiye gibi bir felaketi bize Gül bildiriyor. Eminim başka illerde, başka belediyeler veya kamu kurumlarında da kullanılıyordur.

Google WaveNet sesleri fena değil ama doğrusu ben pek sevemedim. Harfleri çok fazla yumuşatarak söylüyorlar. Sunucu destekli WaveNet seslerindense cihazlara yüklenebilen Google TTS motorundaki temel ses paketlerini tercih ederim. İkisi erkek, üçü kadın beş ayrı ses olması artı bir yön. İkisi seslendirme sanatçısına ait sesler.

Microsoft'un Azure hizmetine dahil TTS sesleri var ve yakın zamanda kaliteli Türkçe sesler eklendi. Windows 10 ile gelen erkek Tolga sesi ve henüz sadece Azure için bulunan Seda sesi asistanlardan çok e-kitap okuyucuları, ekran okuyucuları gibi uygulamalar için kullanılabilir. Seda'nın da Windows'a ekleneceğine inanıyorum. Ancak Microsoft'un "neural" dediği sunucu tarafında çalışan iki ses var ki gerçekten çok kaliteli. Emel sesi ve en son eklenen Ahmet, Google'ın seslerinden çok daha iyi. Hele ki Ahmet şu ana kadar test ettiğim en iyi ses.

Tüm bunlardan önce var olan bazı sesler var.
Nuance'ın Vocalizer seslerinden Yelda ve Cem, eski bir sürüme ait Aylin. Özellikle Yelda'yı Siri sayesinde duymayan yoktur. Tabii Siri için iki yeni ses var, Kaan ve Elif. Uzun süreli kullanımda eski sesleri aratacak düzeyde telaffuz hataları var.

Ivona'nın Filiz sesi var, pek kullanmadım. Birkaç cümle duydum ve beğenmedim.

Acapela'nın da İpek sesi var, kısa süreli denemelerimde pek hoşuma gitmedi.

Şu da var ki neredeyse her cihazda, her işletim sisteminde yüklenebilen veya yüklü gelen sesler var. Google, Microsoft ve Apple kendi cihazlarında Türkçe TTS seslerini sunuyor. Bunları kullanma seçeneğini de göz ardı etmemek lazım.

Sözün özü, eSpeak NG gibi Türkçe destekli tamamen robotik ve artık günümüzde olmaması gereken sesleri kullanmak istemiyorsanız ya asistanınızı yayınlayacağınız cihazlarda yüklü sesleri kullanacak şekilde geliştireceksiniz ya da ücretli çözümlere yöneleceksiniz.

Buyurun demoları dinlemek için kaynaklar:
Microsoft Azure TTS Demo
Google WaveNet TTS Demo
Sestek TTS Demo
Nuance Vocalizer TTS Demo
Teknoses TTS Ücretsiz Sürüm
 
İşin lisans kısmından pek haberdar değilim ama doğal ya da doğala yakın Türkçe seslerin bildiğim kadarıyla hepsi ücretli.
Türkçe tts hizmeti veren yerli firmalar:
Teknoses: Bu firmanın seslerini Online demosu olmadığı için deneyemedim.
Sestek: Online tts demolarında sesler diğer alternatiflerinin gerisinde kalıyor. Gül isimli sesi İstanbul'da duymayan yoktur. Yetersiz bakiye gibi bir felaketi bize gül bildiriyor. Eminim başka illerde, başka belediyeler veya kamu kurumlarında da kullanılıyordur.

Google wavenet sesleri fena değil ama doğrusu ben pek sevemedim. Harfleri çok fazla yumuşatarak söylüyorlar. Sunucu destekli wavenet seslerindense cihazlara yüklenebilen Google tts motorundaki temel ses paketlerini tercih ederim. İkisi erkek, üçü kadın beş ayrı ses olması artı bir yön. İkisi seslendirme sanatçısına ait sesler.

Microsoft'un Azure hizmetine dahil tts sesleri var ve yakın zamanda kaliteli Türkçe sesler eklendi. Windows 10 ile gelen erkek Tolga sesi ve henüz sadece Azure için bulunan seda sesi asistanlardan çok e-kitap okuyucuları, ekran okuyucuları gibi uygulamalar için kullanılabilir. Seda'nın da Windows'a ekleneceğine inanıyorum. Ancak Microsoft'un "neural" dediği sunucu tarafında çalışan iki ses var ki gerçekten çok kaliteli. Emel sesi ve en son eklenen Ahmet, Google'ın seslerinden çok daha iyi. Hele ki Ahmet şu ana kadar test ettiğim en iyi ses.

Tüm bunlardan önce var olan bazı sesler var.
Nuance'ın vocalizer seslerinden yelda ve cem, eski bir sürüme ait aylin. Özellikle Yelda'yı Siri sayesinde duymayan yoktur. Tabii Siri için iki yeni ses var, Kaan ve Elif. Uzun süreli kullanımda eski sesleri aratacak düzeyde telaffuz hataları var.

Ivona'nın filiz sesi var, pek kullanmadım. Birkaç cümle duydum ve beğenmedim.

Acapela'nın da ipek sesi var, kısa süreli denemelerimde pek hoşuma gitmedi.

Şu da var ki neredeyse her cihazda, her işletim sisteminde yüklenebilen veya yüklü gelen sesler var. Google, Microsoft ve Apple kendi cihazlarında Türkçe tts seslerini sunuyor. Bunları kullanma seçeneğini de göz ardı etmemek lazım.

Sözün özü, espeak ng gibi Türkçe destekli tamamen robotik ve artık günümüzde olmaması gereken sesleri kullanmak istemiyorsanız ya asistanınızı yayınlayacağınız cihazlarda yüklü sesleri kullanacak şekilde geliştireceksiniz ya da ücretli çözümlere yöneleceksiniz.

Buyurun demoları dinlemek için kaynaklar:
Microsoft Azure TTS Demo
Google WaveNet TTS Demo
Sestek TTS Demo
Nuance Vocalizer TTS Demo
Teknoses TTS Ücretsiz Sürüm

Sestekden indiremedim ama kendi yollarımla indirmeyi buldum :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı