GTX 1050 BF1 ve GTA V Düşük GPU Kullanım Sorunu

Fark89

Kilopat
1-2 hafta önce MSI GeForce GTX1050 2GB OC GDDR5 128Bit ekran kartı aldım. Call of Duty WWII, Doom The Witcher 3 Wild Hunt, Middle Earth Shadow of War gibi sağlam grafik isteyen oyunlarda hiçbir sorun yaşamadan tam performanslı ultra ayarlarda oynuyorum.

Ama nedense sadece BF1 ve Gta V de düşük ayarda olsa yüksek ayarda olsa FPS çok düşük özellikle BF1 düşükte bile oynasam FPS sorunu oluyor. İşlemci kullanımım bu oyunları oynarken en fazla %70 oluyor genelde 55-65 arası ama ne zaman BF1 ve GTA 5 oynasam GPU kullanımı 50 üstünü görmüyor.

BF1'de mesela MP'de oynarken boş alanda GPU kullanımı %70-80lere yükseliyor FPS normalleşiyor ne zaman oyuncuların yanına yaklaşsam FPS ve GPU kullanımı düşüyor.

Sürücülerimin hepsi güncel, Nvidia denetim masasından performans modunuda denedim ama hep aynı şekilde devam ediyor. Bu konuda yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler.

Kod:
Bilgisayar Türü                                   ACPI x64 tabanlı bilgisayar  (Mobile)
      İşletim Sistemi                                   Microsoft Windows 10 Pro
      CPU Türü                                          QuadCore Intel Core i7-870, 2655 MHz (20 x 133) 8 MB SmartCache
      Anakart Adı                                       H55/H57 Motherboard
      Anakart Çipseti                                   Intel Ibex Peak-M HM55, Intel Lynnfield
      Sistem Belleği                                    8183 MB  (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)
      DIMM1:                                            4 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM  (10-9-9-24 @ 666 MHz)  (9-9-9-24 @ 666 MHz)  (8-8-8-22 @ 592 MHz)  (7-7-7-19 @ 518 MHz)  (6-6-6-16 @ 444 MHz)  (5-5-5-14 @ 370 MHz)
      DIMM3:                                            4 GB DDR3-1333 DDR3 SDRAM  (10-9-9-24 @ 666 MHz)  (9-9-9-24 @ 666 MHz)  (8-8-8-22 @ 592 MHz)  (7-7-7-19 @ 518 MHz)  (6-6-6-16 @ 444 MHz)  (5-5-5-14 @ 370 MHz)
      BIOS Türü                                         AMI (12/03/15)

Son düzenleyen: Moderatör:
i7-870 GTX 1060'ı besleyebilen bir işlemci, darboğaz söz konusu değil. MSAA sistemi çok zorlar, sadece üst düzey ekran kartlarında açılması gereken bir ayar.
Arkadaş ekran kartı tam kullanılmıyor demiş, bende tam kullanılması için öneri verdim. Ki 1060 ın x2 msaa yı kaldıramayacağını sanmıyorum

Gözüme indirme değeriniz takıldı? Hangi iss ile alıyorsunuz bu değerleri?

Ayrıca ekran kartınızın 2GB olmasından da kaynaklanıyor olabilir. En yüksek ayarlarda 2GB'dan fazlasını kullanıyor olmalı. Oyunun 2GB VRAM ile sıkıntısı yazılımsal da olabilir. İnternette araştırmanı öneririm. Tabi işlemciniz çok eski bir işlemci. İşlemciden kaynaklanıyor olma olasılığı yüksek.
Sabit diskinizin doğru çalıştığından ve sistem parçalarının yazılımının güncel olduğundan emin olun.

Valla her ayarda denedim. En düşük, orta, en yüksek ama GPU kullanımı aynı ve FPS düşük kalıyor. Ekran kartının zaten ayarladığım durumda vermesi gereken FPS değerini biliyorum ama en düşük ayara alsam bile saçma sapan 20-30-35 FPS'lere düşüyor. En düşükte 60 FPS'lerde gezmesi lazım. PC'de yaklaşık 40 oyun var. Sistemim SSD'ye kurulu ve 2 tane 2 TB 135-140 MB/s okuma hızlı HDD kullanıyorum. 1 tanesinde sadece oyunlarım var. Benimde aklıma sadece darboğaz geliyor ama işlemci kullanımı hiç 100'ü görmüyor ve sadece bu 2 oyunda bu saçma sapan olayla karşılaşıyorum. BF1 yine en düşük ayarlarda biraz 40-50 FPS veriyor ki 60 FPS olması lazım en az oda sabit en düşük ayarda yani.

Hocam denediniz mi bilmiyorum ama msaa yı x2-4-8 yapmayı deneyin. Ekran kartını sonuna kadar kullandirmasi lazım bu ayarın

Dediğim gibi her türlü ayarda ve ayar kombinasyonunda denedim aynı oluyor. GPU kullanımı 50'yi geçemiyor FPS düştüğünde GPU kullanımı düşüyor.

i7-870 GTX 1060'ı besleyebilen bir işlemci, darboğaz söz konusu değil. MSAA sistemi çok zorlar, sadece üst düzey ekran kartlarında açılması gereken bir ayar.

FPS düşünce GPU kullanımı düşüyor bu darboğaz anlamına mı gelir? Bana saçma gelen GPU niye düşük kullanımda oluyor. Diğer oyunlarda Call of Duty WWII, The Witcher 3 Wild Hunt, Middle Earth Shadow of War ultra ayarlarda oynamama rağmen FPS'ler +45-60 olması gerektiği gibi hep 98-99 GPU tam performans kullanıyor ekran kartını

Arkadaşın ekran kartı 1060 değil 1050. Ayrıca sadece 2 oyunda böyle bir sorun olduğunu söyledi. @Hans Landa. Darboğaz demek, orta seviye veya yüksek seviye ekran kartı ile çok düşük seviye bir işlemci kullanmak demek. Örneğin GTX 1080 TI ile i3 bir işlemci kullanırsan işlemci yetmediği için ekran kartını besleyemez, ve ekran kartından tam performans alamazsın.

Arkadaş ekran kartı tam kullanılmıyor demiş, bende tam kullanılması için öneri verdim. Ki 1060 ın x2 msaa yı kaldıramayacağını sanmıyorum

Arkadaşın ekran kartı 1060 değil 1050. Ayrıca sadece 2 oyunda böyle bir sorun olduğunu söyledi. @Hans Landa

Benim tek sorunum GPU'yu kullanmıyor bu 2 oyunda o nedenden ötürü hangi ayara alırsam alayım ultra, yüksek, orta, en düşük fark etmiyor FPS düşüklüğü var.

BF1 de single gamede FPS ultrada 60'ın altını görmüyor. Hani onu anladım 64 kişilik mape girince FPS etkilenip düşüşler oluyor. En düşük ayara aldığımda FPS olması gerektiği gibi olmuyor ama idare eder. GTA V'de ne yaparsam yapayım FPS aynı hiç değişmiyor. Single, onlineda ayarlar fark etmeksizin FPS aynı.

Acaba V-SYNC mi açık? O yüzden kaynaklanıyor olabilir.
Yok ya benim bilgim o kadar az değil :D Yaklaşık 12 yıldır PC kullanıcısıyım. Öyle sadece oyun oynayıp nette gezinti yapan kullanıcılardan olmadım hiç. İhtiyacım olanı kadar meraklı kullanıcıyımdır.

Sıkıntı daha üst düzey bir şey ama işte benim bilgimi aştığı için buraya sorayım dedim. Alacağım zaman yine buradan sormuştum darboğaz olmaz demiştiler. İnternette araştırma yaptım yine her yerde aynı cevaplarla karşılaştım o yüzden bu ekran kartını aldım. Yani darboğaz değilse sorun daha karışık bir şey var.

Dostum İSS olarak hangi firmayı kullanıyorsun. :paragöz:
Dispatch yapıyorum. Superonline ve Uydunet birleştiriyorum. Uydunet 25 Mbps ama AKN onu geçtim 16'ya düşüyor. 25'deyken 127 oluyor :D şimdi de küsüratlarla dosya indirme hızı saniyede 13-14 mbye kadar çıkıyo ama Uydunete nitro falan alsam 5 tl 1 günlük veriyor acil yüksek boyutta indirmem gereken bir şey olunca alıyorum 100 oluyor toplam 200'e çıkıyor. Superonline 100 Mbps Platin Paket ama fiyatı uygun 25 Mbps ye kadar olan var misal 89 TL o sözleşmeli fiyatı öneririm onu çok memnunum. Gecikme hızı çok düşük ve 5 Mbps Upload hızı olan tek firma.

Son düzenleme:
Arkadaşın ekran kartı 1060 değil 1050. Ayrıca sadece 2 oyunda böyle bir sorun olduğunu söyledi. @Hans Landa. Darboğaz demek, orta seviye veya yüksek seviye ekran kartı ile çok düşük seviye bir işlemci kullanmak demek. Örneğin GTX 1080 TI ile i3 bir işlemci kullanırsan işlemci yetmediği için ekran kartını besleyemez, ve ekran kartından tam performans alamazsın.
Ektan kartı modelini yanlış görmüşüm. Darboğazın ne olduğunu biliyorum kardeşim. Msaa ayarı ekran kartını sömürmesi ile bilinir, bu yüzden arttırmasını istedim. Yine de GPU kullanımının artmaması ve sadece iki oyunda bu sorunun olması bana oyunlar da bir sorun olabileceğini düşündürüyor.

Ektan kartı modelini yanlış görmüşüm. Darboğazın ne olduğunu biliyorum kardeşim. Msaa ayarı ekran kartını sömürmesi ile bilinir, bu yüzden arttırmasını istedim. Yine de GPU kullanımının artmaması ve sadece iki oyunda bu sorunun olması bana oyunlar da bir sorun olabileceğini düşündürüyor.

Buradan yazanlardan biri silip, tekrar indir demişti oyunun aynı dosyalarını 2 yıldır falan oyun HDD'sinde tutuyordum Steam'da doğralayıp giriyordum. Ama sistem daha yeni formatlı 1 hafta oldu. Denemek istediğim o yüzden GTA V i baştan silip, indirdim. Değişen bir şey olmadı. İlk resim single playerdan 2. ise GTA Online'dan. 1280&720 ekran formatı ve her şey en düşükte girdim. FPS çok saçma ve GPU kullanımı

Grand Theft Auto V Screenshot 2017.12.11 - 22.15.38.08.png
Grand Theft Auto V Screenshot 2017.12.11 - 22.22.11.63.png

Yüksek ayarlarda kullanımda bu şekilde neredeyse fark yok. Çıldırıcam yemin ederim. :D Darboğaz yoksa sorun nerede bir türlü aklım almıyor. Nereye baktıysam ki buradanda sordum alırken ekran kartını hiçbir yabancı, yerli, youtube vs kaynakta darboğaz maz ile karşılaştım. Önceki resimlerde her şey en düşük ayarda yüksek FPS olması lazım cidden saçmalık.
Grand Theft Auto V Screenshot 2017.12.11 - 22.31.54.91.png

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı