Anakart konusu uzun ve detaylı onu anlatamam fakat SSD'den biraz bahsedebilirim. Ekran kartları, işlemciler, anakartlar yıllardır her geçen gün gelişen bileşenler fakat harddisklerin çalışma mekanizması ve hızları uzun yıllardır aynılar sadece fiyatları ve kapasiteleri farklılık gösterdi. Ortasında dönen metal bir CD ve onu yazıp okuyan bir lazerden ve CD'yi döndüren bir motordan oluşuyorlar. Tabi ki mekanik oldukları için bozulma ihtimalleri ısıya ve soğuya karşı tepkileri çektiği güç değerleri SSD'lerden çok daha kötü durumda ama bizi asıl ilgilendiren konu hızları. Diğer tüm bileşenler sürekli gelişmişken günümüzde bilgisayarın hızını asıl belirleyen bileşen Harddisk-SSD olmuştur. Çünkü harddiskler günümüz teknolojisine göre yavaş kalıyorlar ve bu durumda siz ne kadar pahalı bir bilgisayar toplarsanız toplayın Harddisk kullandığınız sürece bilgisayarın yavaşlığını farkedeceksiniz. SSD'ye geçtiğinizde bilgisayarın açılış kapanış hızlarının, SSD'deki programların açılış hızlarının (browserlar gibi) hızlı bir harddiske göre 3-4 kat arttığını farkedeceksiniz.
Yani evet oyun performansına falan etkisi olmuyor fakat bilgisayarı kullanırken bilgisayarın hızlı çalıştığını hissettiren şey SSD oluyor. Bir kere SSD'li bilgisayar kullanırsanız birdaha HDD'li bilgisayar istemeyeceksinizdir. Bu arada HDD'li deyip duruyorum fakat SSD'siz sistemlerden bahsediyorum. SSD ve HDD beraber kullanacağız çünkü büyük boyutlu SSD'ler çok pahalı. SSD'ye Windows'u ve istediğimiz bir kaç oyun - programı kuracağız, kalanları HDD'de tutacağız. Bilgisayarın kullanım hızı açılış kapanış hızı kesinlikle çok daha iyi olacak.
Oyun performansına tek etkisi; SSD'deki oyunların loading yani yükleme ekranındaki süreleri kısalıyor, FPS değerini etkilemiyor. Mesela örnek veriyorum LOL'ü SSD'ye kurarsan oyuna girmeden önceki yükleme ekranında senin kısmın daha hızlı yükleniyor.