GTX 1070 Nasıl overclock yapılır?

Ekran kartı overclocku ile ilgili Türkçe kaynak müthiş sınırlıydı, herkes klasik ''yavaş yavaş arttır'' diyordu çoğu kişi yorum yapmak için yorum yapıyordu fakat bu konuya üstadların katılması ise güzel şenlenmiş ortalık :)
Tüm mesajları okudum, 1-2 soruya bilgim dahilinde cevap verip kendi deneyimlerimi de yazacağım;
Benim 970'in özelliklerinde stok VRAM frekansı 7010 MHz diyor. Ben ise şuan O.C. ile 3900 MHz de kullanıyorum. Bu 7000 sayısı neye göre belirleniyor.
Belleklerde bir efektif frekans vardır ki bellek asıl bu hızda çalışır, bide GPU-Z, MSI Afterburner'ın gösterdiği değerler vardır bunlarda belirli sayılarla çarpılarak efektif hız elde edilir.
Şöyle ki;
AMD'de MSI Afterburner üzerinden belleklerin frekansını 4x ile çarparak efektif hızı bulursunuz, aynı şekilde program üzerinden memory clock'u 1mhz arttırmanız efektif hızda 4mhz'lik bir değişiklik yapacaktır.
Örneğin;
Benim eski kartım Sapphire RX470'in stok bellek hızı 1750mhz efektif hızı 7000mhz idi. Ben onu 1850Mhz'e overclock etmiştim yanii program üzerinden 100mhz arttırım yapmıştım fakat bu efektif hızı 400mhz artarak 7400mhz'e ulaşmıştı. Bu da oyunlarda bana 1-2FPS'lik bir kazanım sağlamıştı.

Öte yandan Nvidia kartlarda program üzerinde gösterilen hızı 2x ile çarparsanız.
Şöyle ki;
Nvidia'da MSI Afterburner'da +50mhz'lik bir artış efektif hızı +100mhz olarak etkiler.
Kullanmakta olduğum GTX1080'in bellekleri stok 10Ghz'de çalışıyor ben afterburner ile Memory Clock'u +500 arttırıyorum ve 11GHZ efektif çalışma frekansına ulaşıyorum.

O 7000MHz efektif bellek hızı oluyor :) Yalnız belleklerle pek uğraşmanızı önermem. Zirâ az daha Asus ROG Mars II GTX 590'ımı yakıyordum.
Bende aynı endişe sonucunda +700mhz, efektif +1400mhz belleklere rahatlıkla OC yapabiliyorum hiçbir hata almıyorum fakat içimdeki o ''yanacak yanacak'' korkusu yüzünden +250 ile sınırladım daha da arttırmıyorum :)

Bilgim ve Rx470+GTX1080'den edindiğim tecrübelerle cevapladım yukarıdakileri, yanlışım varsa kusuruma bakmayın.

Kendi tecrübeme gelecek olursam, AMD kartları OC etmeyi hiç konuşmayayım, GTX1080'e geçince ne kadar zor ne kadar sinir bozucu olduğunu bizzat gördüm. Özel tasarım kartın core clockunu +100mhz arttırdığıma çakılıyordu. Neyse, asıl konumuz Nvidia'a dönersem;
Öncelikle şu GPU Boost 3.0'ı bilmek öğrenmek ve tüm ahaliye anlatmak lazım ziraa çok güzel çok yararlı aşık olunası DONANIMSAL bir teknoloji.
Aynı AMD Ryzen'in XFR teknolojisi gibi, kartınız belirli bir sıcaklık düzeyine gelmediyse GPU kendini boostluyorda boostluyor. Nasıl mı? Hemen deneyimimi anlatayım.(Bellekleri hiç anlatmayacağım o konuda riske girmek istemediğimdem 10.5Ghz efektif hıza çıkartıp bıraktım)
MSI GTX1080 Gaming X Speclerine baktığınızda OC modda benim boost hızım 1847mhz'dir diyor fakat oyuna giriyorsunuz kart 1.950mhz'in altına düşmüyor, hiçbir ayarı değiştirmeden yanları fanları %100'e alırsanız neredeyse 2ghz'e çıkıyor. Bakın hiçbir değerle oynamadan, gaming app'dan OC moda aldım ve fanları kökledim oyuna girdim 2GHZ'de çalıştı. Yanii vaadettiğinden 150mhz daha yüksek.
Başka bir senaryo denedim;
+150mhz core clock verdim, oyunların ilk 5dakikasında 2060küsür mhz'de ardından stabil 2050mhz'de sabit kaldı. (Voltaj falan vermeden, güç ve sıcaklık limitlerinide sona çektim bu arada)
Başka bir senaryo;
Voltaj vermeden +150Core clock verdim yanii üstteki tablo yine fakat bu sefer fanları manuel %100'e aldım, oyunun ilk 5dakikası 2.1GHZ'de ardından sürekli olarak da 2088mhz'e sabit kaldı.
+150Core clock'u aştığım voltaj vermediğim her durumda kart çakıldı, voltajsız üst limitim +150core clock oldu yani.
Birde voltaj vereğim dedim, +100voltajı verdim +175core clock yaptım otomatik fan ayarında kart 2114mhz'de sabit kaldı. Voltajlı OC otomatik fan ayarında maximum 72dereceye çıktığını belirteyim.
Bugün voltajlı +175mhz yapıp fanları elle %100'e alacağım bakalım kaça çıkacak:)

Bu yazımın ana fikri şudur ki; kartınızı illaki çok zorlamanıza gerek yok, şahsen ben oyun hayatım boyunca +150core clock verip 2050mhz'de stabil stabil takılacağım. Voltaj veripte 2.1GHZ'e çıkınca elime 1fps geçiyor geçmiyor tartışılır :)

Biraz uzun bir yazı oldu fakat bu kadar üstadın yanına ''yavaş yavaş arttır'' demem yanlış kaçardı, okuduğunuz için teşekkürler seviliyorsun GPU boost 3.0 <3

@ozgurcan112 Bu tür kartlarda alınan fazladan 1-2 FPS normalde hiç bir şey. Normal bir kullanıcı tamamen gereksiz bence. Sadece zevk amaçlı yapılabilecek bir şey(BENCE). Benim durumumda bu yaptığımız küçük O.C işlemi kartın stok hızda getirisi olan aylık 570-600 TL'yi 670-700 TL civarına çıkardı.

Yavaş yavaş arttır muhabbetini de bu konu biraz baltalamış oldu. Korkma direk her şeyi sona çek yazısını okuyunca biraz şaşırmıştım ama dediği gibi korkulacak hiç bir şey olmadığını deneyimlemiş oldum.

Bak hocam 700TL gelir elde ettim 1070 ile diyorsun, benim damarıma basıyorsun. GTX1080 ile ben ne elde ederim ki? :) Zaten gece uyuyorum, gündüz işteyim. Bilgisayarı 5saat kullanmıyor sayılırım, günde 15saat mining'e bırakmak bi'şey sağlar mı bana?
Konuyu nerelere çektim yanlız :D
Tüm ayarları sona çekip uygula desen bile karta bişey olmaz ziraa üreticiler bizden akıllı. Direk mavi ekran yersin veya ekran gider, o arada kart stok hızlarına düşer kurtarır kendini. Bu devirde kart yakmak kolay değil :)

Ben bu yoğunlukla fazla yaşayamam :morgöz: Bu aralar gerçekten çok yoğunum, o yüzden de geç dönüş yapmak zorunda kalıyorum.

Neyse. Siz Memory Clock'e fazla yüklenmişsiniz. +180-190'a +600 Mem fazla, bu sayede stabiliteyi yakalayamayıp düşük puan alırsınız hep.
Bana kartınızın GPU-Z görüntüsü atabilir misiniz?

@SideWinder ve @ozgurcan112, ikiniz de mümkünse aşağıda verdiğim değerlerle olabilecek en yüksek OC değerleriyle skor paylaşabilir misiniz? (Burada yapılan OC sonrası performans karşılaştırması için iyi olacak diye düşündüm de.)
2017-06-16 19_56_38-Unigine Heaven Benchmark 4.0 (Basic Edition).jpg

Bizde Ezan okundu, işkembeyi doldurup geliyorum arkadaşlar :D

İbrahim, DSR yapınca 2560x1440 seçeneği çıkmıyor mu Unigine'de?

@ozgurcan112, siz 720p'de yapmışsınız benchmarkı.
Bu arada test yaparken gereksiz tüm programları kapatmanızı öneririm.

Recai Zade hazretleri, siz kartınızın vBIOS'unu güncellemiş miydiniz? Tabi var ise günceli.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı