GTX 1080 Xtreme Gaming Performans Sorunu

Kadirr22

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar selamlar. Beni bilirsiniz belki garantilik bir durumum olmuştu, halledildi, geçen hafta cumartesi sistem elime ulaştı fakat vizeler nedeniyle pek ilgilenemedim. Bilmeyenler için sistem özelliklerimi özet geçeyim:
  • Anakart: Asus H110M-C
  • İşlemci: i5 6500
  • RAM: Corsair 2400 Mhz CL14 2X8 16GB
  • Ekran Kartı: Gigabyte GTX1080 Xtreme Gaming 8GB
  • HDD: Seagate Barracuda 3TB 7200 RPM
  • PSU: Corsair CS850M 850w 80+gold(silver de olabilir tam emin değilim) modüler güç kaynağı
  • Monitör: Samsung LU28E590DS
Geçen hafta ilk geldiğinde bir açtım GTA 5'i ama tabi benchmark test falan yapmadım fakat 4K ultra ayarlarda gayet akıcıydı hatta MSAA X8'e aldığımda bile çok donmuyordu fakat 2 gün önce açtığımda 4K olarak bile eskiye nazaran daha kötüydü, MSAA X8'de neredeyse hiç oynanmıyordu. Bunun üzerine oyunun içindeki benchmarkı çalıştırdım MSAA kapalı 4K ultra ayarlarda 15-20 FPS arası REZALET sonuçlar aldım hep! Aynı gün Far Cry 4'ü yükleyip açtım, onda benchmark yapamadım ama onda da 4K'nın en düşük ayarlarında bile oynanmıyordu, 2K en düşük ayarlarda stabil çalışıyordu. Bugün tekrar açtım sonuçlar aynı! Bunun üzerine AfterBurner'i yükledim, yanında RivalTunes Server Statics ve HWMinfo ile birlikte. HWMinfo'dan gösterilecekleri ayarlayıp GTA 5'i açtım, 4K ultra MSAA kapalı oyun içi 40-60 FPS arası veriyordu, fakat bu FPS'lerde olduğuna pek inanamadım çünkü çok yavaş olmamakla beraber 60 FPS'lik de sonuç yoktu. Yaklaşık 25-35 FPS arası veriyordu tahminimce. Bunun üzerine benchmark'ı çalıştırdım aynı ayarlarda, benchmark testin 18 FPS'lerde dolaştığını söylüyordu, HWMinfo ise 50-60 FPS gösteriyordu. Ama bana hissettirdiği ikisinin arasında yine 20-30 FPS arasındaydı. Ayrıca bundan sonra HWMinfo'dan gördüğüm sonuca inancım pek kalmadı. Bir de oyun içinde 4K ultra 8X MSAA ayarında oynamaya çalıştım, verdiği 10-20 FPS arasındaydı HWMinfo ise resmen kafayı yemişti! 150 FPS veriyordu! Bundan dolayı HWMinfo'ya güvencim kalmadı. Bu arada acaba darboğaz mı oluyor acaba diye HWMinfo oyun içi CPU kullanımına baktım genelde %40-%70 arasındaydı. Ama tabi buna da güvenemiyorum artık. Sizce neden böyle olmuştur? Ayrıca belirtmem gerekir ki geçen hafta dediğim gibi oynadığım 4K ultra 8X MSAA'sı şimdinin 4K ultra no MSAA'sından azıcık kötüydü ama MSAA'sız olanı gayet ama gayet akıcıydı. Ama belirtmeliyim ki fazla deneyemedim, yalnızca yarım saat oynayabilmiştim geçen hafta. Geçen hafta başka bir driver yüklüydü. İki gün önce 375.86'yı yükledikten sonra her iki oyunu oynadım. Şimdi forumda başka arkadaşlar da konu açmış görüyorum acaba cidden bu kadar fark driver ile alakalı olabilir mi(neredeyse GTX 1060'ın performansını veriyor!) yoksa garantiye göndermeli miyim?
Sayın @Recep Baltaş , @Ali Güngör ve diğer tüm moderatörler yardımınıza acilen ihtiyacım var. Bu arada oyun içi benchmark testinde aldığım Ekran Görüntüleri var, Alt+Z ile almıştım, galeriye kaydedildi dedi fakat aradım taradım ne resimlerimde var ne de Windows 10 Fotoğraflarda. Teşekkürler.

Bu konu bu kadar gereksiz uzamış. Benim bu konuda verebileceğim ilk bilgi anakart ile ilgili olacaktır.

Anakart hepimizin bildiği gibi tüm bileşenler arasında iletişimi sağlar. Her şeyi ona bağlıyoruz. Biraz olsun OC işlerine ilgi göstermiş nedir ne değildir araştırmış birisi de işlemciye OC yapılınca ilk iş kuzey köprüsü ne yapıyor diye bakılması gerektiğini bilir. Bu ne demek chipsetin hız aşırtma için uygun olması ısınmaması demek. Yani işlemci hızının yükselebilmesi için sağlam anakart demek. Şimdi çok çok güçlü bir işlemciyi giriş seviyesi bir anakarta takarsak ne olur? Bu da bir nevi OC sayılır. Yani işlemciyi bir hızlandırmıyoruz da kendisi hızlı geliyor. Chipset işlemcinin gücüne yetişemez. Zaten bu mümkün olsaydı H110 chipseti varken B150'ye ne gerek vardı. Ben arkadaşın anakartının chipsetlerinin yük altında çok ısındığını düşünüyorum. Eğer silikon lotosu vurmadıysa anakart çok zorlanıyordur.

İşlemci ekran kartı uyumuna gelirsek. Sistemdeki tüm gücü işlemci belirler. İşlemci ne kadar güçlü olursa sistemin tamamı o kadar hızlı çalışır. Yalnız bu parabolik bir eğri gibidir. Yani giriş seviyesi bir ekran kartına sırasıyla çok kötü - kötü - iyi - çok iyi işlemciler takarsanız çok kötü'den iyi işlemciye kadar FPS artışı fazla olur. İyi ile çok iyi arasındaki farkı hissetmezsiniz. Çok iyi bir ekran kartına sırasıyla aynı şekilde işlemci takarsanız bu kez iyi ile çok iyi arasındaki fark hissedilir düzeyde olur. Benim bilgim bu yönde yanlışım varsa düzeltsin arkadaşlar.

Özetle sistem toplanırken bileşenler dengeli seçilmeli. Yani çok çok iyi bir bileşenin yanına kötü ya da iyi sayılabilecek bir bileşen seçilmemelidir. Bileşenleri ya hepsi iyi olmalıdır F/P sistemleri gibi ya da hepsi çok çok iyi olmalıdır yüksek performans sistemleri gibi.

Bu gen olayı tam olarak nedir ?
Gen=generation yani nesil. PCIe nesili. Şöyle bir konu var İngilizce eğer okuyamam dersen özetlerim daha sonra; PCI Express 3.0, 2.0 and 1.1 Interface Differences Explained

Konu uzamışta uzamış. İlk önce sistem dengesiz olmuş, GTX 1080 gibi karta H110 chipsetli bir anakart takılmaz! 850W Gold sertifikalı bir güç kaynağı alacağına biraz daha düşürüp işlemciyi yükseltebilirdin. Diğer konu sırf GTX 1080 takacağım diye işlemciden kısmışsınız, 4K yerine 2K bir monitör alıp GTX 1070 taksaydınız çok daha iyi olurdu. İ5 6500 güzel bir işlemci fakat GTX 1080 gibi High-End kartlara i7 takılmalı.

Bu konu bu kadar gereksiz uzamış. Benim bu konuda verebileceğim ilk bilgi anakart ile ilgili olacaktır.

Anakart hepimizin bildiği gibi tüm bileşenler arasında iletişimi sağlar. Her şeyi ona bağlıyoruz. Biraz olsun OC işlerine ilgi göstermiş nedir ne değildir araştırmış birisi de işlemciye OC yapılınca ilk iş kuzey köprüsü ne yapıyor diye bakılması gerektiğini bilir. Bu ne demek chipsetin hız aşırtma için uygun olması ısınmaması demek. Yani işlemci hızının yükselebilmesi için sağlam anakart demek. Şimdi çok çok güçlü bir işlemciyi giriş seviyesi bir anakarta takarsak ne olur? Bu da bir nevi OC sayılır. Yani işlemciyi bir hızlandırmıyoruz da kendisi hızlı geliyor. Chipset işlemcinin gücüne yetişemez. Zaten bu mümkün olsaydı H110 chipseti varken B150'ye ne gerek vardı. Ben arkadaşın anakartının chipsetlerinin yük altında çok ısındığını düşünüyorum. Eğer silikon lotosu vurmadıysa anakart çok zorlanıyordur.

İşlemci ekran kartı uyumuna gelirsek. Sistemdeki tüm gücü işlemci belirler. İşlemci ne kadar güçlü olursa sistemin tamamı o kadar hızlı çalışır. Yalnız bu parabolik bir eğri gibidir. Yani giriş seviyesi bir ekran kartına sırasıyla çok kötü - kötü - iyi - çok iyi işlemciler takarsanız çok kötü'den iyi işlemciye kadar FPS artışı fazla olur. İyi ile çok iyi arasındaki farkı hissetmezsiniz. Çok iyi bir ekran kartına sırasıyla aynı şekilde işlemci takarsanız bu kez iyi ile çok iyi arasındaki fark hissedilir düzeyde olur. Benim bilgim bu yönde yanlışım varsa düzeltsin arkadaşlar.

Özetle sistem toplanırken bileşenler dengeli seçilmeli. Yani çok çok iyi bir bileşenin yanına kötü ya da iyi sayılabilecek bir bileşen seçilmemelidir. Bileşenleri ya hepsi iyi olmalıdır F/P sistemleri gibi ya da hepsi çok çok iyi olmalıdır yüksek performans sistemleri gibi.

Emeğine sağlık, aşağıdaki video bu yazıyı kanıtlar nitelikte.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ben bu sitede geçen sene H81M'e 980Ti bu sene H110M'e 1080 önerildiğini çok azda olsa bir kaç sefer gördüm hepsinde de öneriyi yapan kişi neredeyse linç edilecek duruma geldi. Konu sahibi arkadaş suçu başkasına atmak yerine önerileri kulak ardı edip kendi başına sistem toplamanın ceremesini çekiyor. Bu konu rayından çıktı ama bundan sonra sistem toplamayı düşünüpte burada iyi kötü vakit harcayan aklındaki sistem hakkındaki düşüncelerini konu açıp paylaşmayan, paylaşsada yanlışa körükle gittiğini uyaranlara rağmen yine kendi bildiğini okuyacakların kulağına küpe olsun.

Yani GTA 5 konusunda yanılıyor muyum? Bence sen yık! Şu anda biraz araştırma yaptım ve o sorunun dx 11e ait olduğunu keşfettim. Bir de şuna bak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Tamam belki yine de işlemciyi çok yoruyor ama GPU kullanımı da çoğunlukla %99. Ayrıca bu battlefield1 in, dolayısıyla EA'nın ayıbı olduğu gerçeğini değiştirmez. Dediğim gibi bana başka böyle bir oyun göster, kabul edeyim. Ayrıca bildiğim kadarıyla BF1 online, en azından çekilen testler böyle. Online işlemciyi yorar demiştim, Asım Bey de demişti. Ayrıca adamlar bunu çekerken bir de kayıt yapıyor ve FPS, GPU, CPU kullanımlarını da hesaplanıyor işlemciye, bunlar da yük.

Açıkçası ben aynı işlemci ve ekran kartı ile bf 1'de sorunsuz oynayan %100-99 GPU kullanımı olanları gördüm bu videoda olduğu gibi. Kimisinde düzgün çalışıyor bende CPU hep 100% ve GPU hiçbir zaman tam performans vermiyor özellikle BF 1 de. Bütün güncellemeler yapılı her şeyi denedim neredeyse. Anakartan mı acaba diye aklıma soru işaretleri gelmeye başladı açıkçası.

Gen=generation yani nesil. PCIe nesili. Şöyle bir konu var İngilizce eğer okuyamam dersen özetlerim daha sonra; PCI Express 3.0, 2.0 and 1.1 Interface Differences Explained
Evet yanlışın var, çok yüksek altında işlemci sıcaklığı da ekran kartı sıcaklığı da 60 dereceyi daha hiç geçmedi. Evet yanlışın var, Mafia 3, Far Cry 4, GTA 5, Assassin's Creed Syndicate, The Witcher 3, Pes 2017, FIFA 2017, Blur oyunlarına sahibim hepsini de az çok oynadım, en çok Far Cry 4'te zaman harcadım, hatta bitirdim, neredeyse hiç FPS programı kullanmadım, hepsinde de 4k ultra ayarlarda hiç bir sıkıntı yaşamadım. Bir kere FPS ölçer açtım (MSI afterburner) Far Cry 4ün içinde V-Sync açık sürekli 60 fps aldım 4k ultra ayarlarda. Tamam belki düşük ayarlarda darboğaz yapacaktır, ama bu ekran kartını ve monitörü düşük ayarlarda oynamak için mi aldım? ben burada kullanan birisiyim, sizin gibi 'teorik' konuşmuyorum. Oynuyorum da biliyorum. Siz kendi kendinize gelin güvey oluyorsunuz. Bir kere (yine adını kullanmak zorundayım) Ali Bey bile i5 6500 gibi bir işlemci çok yeterli olacaktır diyor. Online oyun konusunda, hiç oynamadım, Battlefield 1 kısmında sürekli darboğaz sorunu var deniyor, olabilir, hak veririm online oyunlar işlemciyi sömürüyor ve en az i5 6600K gereklidir. Ama her ne kadar darboğaz yaparsa yapsın, yine de benim bu oyunu oynayamayacağım anlamına gelmez, sadece maksimum FPS alamam, ki ben bu sıkıntıyı sadece BF1'de duydum, başka bir oyunda duymadım, onu da attığım videoda gördüğünüz üzere dx12de büyük oranda darboğaz yapmıyor. Şimdi bu konuya bir arkadaş da yazmış 'Gördüğüm çoğu bilgisayar darboğaz yaratmıyordu bu oyunda' diye.Yapıyorsa tekrar tekrar ayarlar yükseltilir. Yapmayın, burda ilk nesil i3 işlemci den bahsetmiyoruz, son nesil i5 işlemci de yetmeyecekse intel hiç çıkarmasın! Sonuç olarak kullanan benim, şu ana kadar hiç sıkıntı yaşamadım, sizin gibi teorik bilgiden değil pratik denemeden konuşuyorum. Anakart konusunda tamam her şeyi birbirine iletir ama bugün bir h110 ile b150 arasındaki fark usb port sayısı, vs vs gibi benim için önemsiz farklardan ibarettir. Eğer işlemcin K ibareli ise z170 anakart alırsın. Dediğim gibi ben teorik değil pratik kullanımıma dayanarak konuşuyorum, hiç ısınma sorunu yaşamıyorum. Burada deneyen, gören, yaşayan benim, fikir alacak olan varsa benden alsın. Son sözüm, online oyun oynamayacaksanız, darboğaz yaptığında çözünürlüğü artırabileceğiniz bir monitöre sahipseniz rahatlıkla i5 6500 de alabilirsiniz h110 anakart da. Ha bütçeniz varsa arkadaşlara katılırım, i7 almanızı öneririm, ama oyun oynarken yarattığı farkı inanın kısa vadede farkedemezsiniz. bu konu burda bitmiştir. Konu kitlenebilir. Çok gereksiz uzadı. Burda ben sıkıntısız kullanıyorum hala adamlar darboğaz yapar diyor. Sistem elimin altında, hala benle inat ediyorlar.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı