GTX 750 Ti DDR2 anakart uyumu

mReeX

Decapat
Daha fazla  
Öncelikle iyi günler. Benim şimdiki kullandığım anakart modeli P5KPL-AM SE bu anakartta kullandığım ekran kartı AMD HD 4850.ben bu ekran kartı yerine 750 Ti kullanabiliri miyim veya kullanmam mantıklı mı? Şimdiden teşekkür ederim.
İşlemcim ise: Intel Pentium E5300.

Öncelikle iyi günler. Benim şimdiki kullandığım anakart modeli P5KPL-AM SE bu anakartta kullandığım ekran kartı AMD HD 4850.ben bu ekran kartı yerine 750 Ti kullanabiliri miyim veya kullanmam mantıklı mı? Şimdiden teşekkür ederim.
İşlemcim ise: Intel Pentium E5300.
Kullanabilirsin ekran kartları anakart seçmez sadece pcı express bi tık düşük olabilir buda ekran kartının performansını azıcık düşürür.

Ekran kartı ram seçer. Ram de anakart seçer. Seçmez diyenlere aldanma. Çok farklı konfigürasyonlar denedim. Verim çok düşük kaldı. GTX 650, 650 Tİ ve 750 Tİ ekran kartlarını eski sistemimde uzun süre ısrarla verimli çalıştırmayı denedim. E7300 işlemci DDR2 anakart ve 3GB DDR2 ram vardı sistemde. Uymadı. Ram hızının yetersiz kaldığını fark ettim. Çünkü arabellekleme dediğimiz işlem başarısız oluyordu ve oyunlar biraz yenilerden olmaya başlayınca sistem kasılıyordu.

Ben buna 2010 ve sonrası diyordum. Bu yıldan sonraki oyunlar saçma sapan çalışıyordu. Mesela Alan Wake gibi bir oyun HD 6850 kartla bütün ayarlar açık biçimde bu sistemde oynandı. Ancak kartı güncelleyip COD Advanced Warfare çalıştırabilirim diye düşünmüştüm. Olmadı. Arabellekleme dediğim konuda sistem çuvalladı. Bu ekran kartının değil DDR2 anakartın suçuydu.

2010 yılından sonraki oyunlar çok fazla bileşen içeriyordu. Ram hızı en az 1333 olan sistemler için tasarlanmış oyunlar. Yükleme süresi uzun sürüyordu. Açılsa bile çökmesi büyük olasılıktı.

Uzun lafın kısası değmez. İşlemcin aynı kalacak anakartı ve ramleri değişeceksin. Yoksa olmaz.

Ayrıca bu sistemde en güzel çalışan kart HD 5770 Vapour karttı. Bu tür sistemlerin yükseltmesi benzer kartlarla mümkündü. Ta ki 2010 yılına kadar. Bu yıldan sonra ram hızları ikiye katlandı. Artık ekran kartı değişmekle kurtaramayacak durumda idi. HD 6850 aldım ve sonuç mükemmeldi. Kart yükseltme yapmıştım. Sonra HD 7870 aldım. Bu karttan sonra teklemeye başladı sistem. Sonrası malum. Sen de uyum istiyorsan bu dediğim kartlara bakabilirsin. Yeni nesil kartları uydurması imkansız artık. Bu sisteme sahipken ne gerek var derdim sistem yenilemeye. Çünkü uzun süre sistem yükseltmek kolaydı. Hangi kartı taksam uyuyordu. Ram hızları iki katına çıkana kadar. Bunları öğrenmek uzun süren deneyim gerektiriyor.

Son düzenleme:
Ekran kartı ram seçer. Ram de anakart seçer. Seçmez diyenlere aldanma. Çok farklı konfigürasyonlar denedim. Verim çok düşük kaldı. GTX 650, 650 Tİ ve 750 Tİ ekran kartlarını eski sistemimde uzun süre ısrarla verimli çalıştırmayı denedim. E7300 işlemci DDR2 anakart ve 3GB DDR2 ram vardı sistemde. Uymadı. Ram hızının yetersiz kaldığını fark ettim. Çünkü arabellekleme dediğimiz işlem başarısız oluyordu ve oyunlar biraz yenilerden olmaya başlayınca sistem kasılıyordu.

Ben buna 2010 ve sonrası diyordum. Bu yıldan sonraki oyunlar saçma sapan çalışıyordu. Mesela Alan Wake gibi bir oyun HD 6850 kartla bütün ayarlar açık biçimde bu sistemde oynandı. Ancak kartı güncelleyip COD Advanced Warfare çalıştırabilirim diye düşünmüştüm. Olmadı. Arabellekleme dediğim konuda sistem çuvalladı. Bu ekran kartının değil DDR2 anakartın suçuydu.

2010 yılından sonraki oyunlar çok fazla bileşen içeriyordu. Ram hızı en az 1333 olan sistemler için tasarlanmış oyunlar. Yükleme süresi uzun sürüyordu. Açılsa bile çökmesi büyük olasılıktı.

Uzun lafın kısası değmez. İşlemcin aynı kalacak anakartı ve ramleri değişeceksin. Yoksa olmaz.

Ayrıca bu sistemde en güzel çalışan kart HD 5770 Vapour karttı. Bu tür sistemlerin yükseltmesi benzer kartlarla mümkündü. Ta ki 2010 yılına kadar. Bu yıldan sonra ram hızları ikiye katlandı. Artık ekran kartı değişmekle kurtaramayacak durumda idi. HD 6850 aldım ve sonuç mükemmeldi. Kart yükseltme yapmıştım. Sonra HD 7870 aldım. Bu karttan sonra teklemeye başladı sistem. Sonrası malum. Sen de uyum istiyorsan bu dediğim kartlara bakabilirsin. Yeni nesil kartları uydurması imkansız artık. Bu sisteme sahipken ne gerek var derdim sistem yenilemeye. Çünkü uzun süre sistem yükseltmek kolaydı. Hangi kartı taksam uyuyordu. Ram hızları iki katına çıkana kadar. Bunları öğrenmek uzun süren deneyim gerektiriyor.
Ekran kartının ram seçtiğini bende bilmiyordum sizden öğrendim Teşekkür ederim eğer doğruysa

Ekran kartının ram seçtiğini bende bilmiyordum sizden öğrendim Teşekkür ederim eğer doğruysa
DDR2 nedir unutman gerek artık. O sistem çalıştığı sürece eski oyunların tadını çıkarırsın. Ama yeni nesile taşımak anlamsız bir çaba olur. Dediğim güçlü kartlardan bırını takarsan yeni oyunlarda yine ortalama çalışabilir. Ama arabelleği yüksek COD Advanced Warfare gibi oyunlar hariç. Üretim yılı 2011'i gecmesin.

Bugün de YouTube'da Core2Duo işlemciler alınır mı diye hala tartışılıyor. Demek hala kuşkulu insanlar var. Vazgeçmek istemiyorlar. Hakkını yememek lazım bu nesil işlemciler sağlamdı ama devirleri bir kaç yıl önce kapandı. :) Ama hala Windows 10 yüklenip internet bilgisayarı olarak devam ederler yola. Windows 10 çok akıcı çalışıyordu satmaya karar vermeden önce. 400 liraya satmıştım o sistemi.

2015 yılında COD Advanced Warfare çıktığında heyecanlıydım. 2008 yılında aldığım sistem o zamana kadar beni taşımıştı. Her oyundan kartın gücü oranında yüksek verim alabilmek bende alışkanlık yaratmıştı. Hangi kartı taksam çalışır havalarındaydım. Bu oyun bugün Intel ekran kartında bile düşük ayarda çalışıyor. Demek ki sıkıntı ram hızı. Adamlar m3 işlemcili sisteme RTX 2080 bağlayıp GTA 5'i 4k oynadılar. Bir kaç yılda nasıl değişmiş teknoloji. M3 dediğim işlemci çok düşük güç harcayan atom benzeri yeni nesil bir işlemci. Ama güncel. Desteklediği ram hızı 1866 Mhz. Eski işlemcileri böyle gümletiyorlar işte.

COD Advanced Warfare'in çalışmaması beni çok şaşırtmıştı. Buna denk birçok oyun da çalışmamıştı. Emin olmak için denemiştim. Bugün herhangi bir oyunu dahili Intel ekran kartıyla işlemci gücüne bakılmaksızın düşük ayarda oynayabilirsiniz. Celeron 1050u gibi bir işlemci düşünün. Onunla bile oyunu açıp ayarları düşürüp hikayeyi tamamlayabilirsiniz. Ama hayvan gibi güçlü bir Core2Duo ile oynayamazsınız ekran kartınız ne olursa olsun. Ram hızı düşük olduğu için. Sevdiğiniz açık dünya online oyunları da ram hızları yükseldikten sonra çıkmaya başladı.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı