Ekran kartı ram seçer. Ram de anakart seçer. Seçmez diyenlere aldanma. Çok farklı konfigürasyonlar denedim. Verim çok düşük kaldı. GTX 650, 650 Tİ ve 750 Tİ ekran kartlarını eski sistemimde uzun süre ısrarla verimli çalıştırmayı denedim. E7300 işlemci DDR2 anakart ve 3GB DDR2 ram vardı sistemde. Uymadı. Ram hızının yetersiz kaldığını fark ettim. Çünkü arabellekleme dediğimiz işlem başarısız oluyordu ve oyunlar biraz yenilerden olmaya başlayınca sistem kasılıyordu.
Ben buna 2010 ve sonrası diyordum. Bu yıldan sonraki oyunlar saçma sapan çalışıyordu. Mesela Alan Wake gibi bir oyun HD 6850 kartla bütün ayarlar açık biçimde bu sistemde oynandı. Ancak kartı güncelleyip COD Advanced Warfare çalıştırabilirim diye düşünmüştüm. Olmadı. Arabellekleme dediğim konuda sistem çuvalladı. Bu ekran kartının değil DDR2 anakartın suçuydu.
2010 yılından sonraki oyunlar çok fazla bileşen içeriyordu. Ram hızı en az 1333 olan sistemler için tasarlanmış oyunlar. Yükleme süresi uzun sürüyordu. Açılsa bile çökmesi büyük olasılıktı.
Uzun lafın kısası değmez. İşlemcin aynı kalacak anakartı ve ramleri değişeceksin. Yoksa olmaz.
Ayrıca bu sistemde en güzel çalışan kart HD 5770 Vapour karttı. Bu tür sistemlerin yükseltmesi benzer kartlarla mümkündü. Ta ki 2010 yılına kadar. Bu yıldan sonra ram hızları ikiye katlandı. Artık ekran kartı değişmekle kurtaramayacak durumda idi. HD 6850 aldım ve sonuç mükemmeldi. Kart yükseltme yapmıştım. Sonra HD 7870 aldım. Bu karttan sonra teklemeye başladı sistem. Sonrası malum. Sen de uyum istiyorsan bu dediğim kartlara bakabilirsin. Yeni nesil kartları uydurması imkansız artık. Bu sisteme sahipken ne gerek var derdim sistem yenilemeye. Çünkü uzun süre sistem yükseltmek kolaydı. Hangi kartı taksam uyuyordu. Ram hızları iki katına çıkana kadar. Bunları öğrenmek uzun süren deneyim gerektiriyor.