GTX 950 FPS Düşüşleri ve Yüksek CPU Kullanımı

Kutay Yağcı

Megapat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Sistemimin yüksek ayarlarda olmasa bile düşük ayarlarda rahat çalıştıracağını düşündüğüm oyunlarda sıkıntı yaşıyorum. Battlefield 1 ve CoD: Black Ops 3 gibi oyunlarda takılmalarla karşı karşıyayım ve bu oyunları oynadığım esnada CPU kullanımının çok yüksek olduğunu (%90-%100) görüyorum. Özellikle oyun içerisinde grafik ayarlarını değiştirmeye çalışırsam oyun oynanamaz bir hale geliyor. Oyunu kapattıktan sonraki 10 dakika içerisinde de bilgisayarda bir şey yapmak çok zor oluyor. Masaüstünü yenileyemiyorum bile o derece bir yavaşlık oluyor. Ayrıca LoL gibi GPU'yu çok zorlamayan oyunlarda bile anlık FPS düşüşleri ile karşılaşıyorum. Oyun içinde normalde 150 olan FPS değeri bir anda 50'ye düşüp tekrar yükseliyor, dikey senkronizasyon açıkken de 20'ye kadar düşebiliyor. Tabi bu ani düşmeler oyunda donma olarak karşıma çıkıyor ve sık sık oluyor.

Sistemim;
  • İşlemci: Intel Core i7-3770K
  • Grafik İşlemcisi: Asus Strix GTX 950 2 GB OC
  • Ana Kart: Asus P8b75-M LX
  • RAM: 8 GB(2x4) DDR3 1333 MHz

Bu işlemcinin hala güçlü olduğunu düşünüyorum. Sıcaklık değerleri ne olmalı bilmiyorum ama oyun içinde CPU kullanımı %60-80 arasında iken 70-75 derece, CPU kullanımı %80 üzerinde iken de 80 dereceye yakın bir sıcaklık değeri oluyor. Grafik işlemcisi de en fazla 75 dereceyi görüyor. Oyunlardaki takılmalarda bütün bileşenlerin değerleri düşüyor. Birkaç arkadaşım RAM'i yükselt dedi ama 1333MHz 8GB RAM'in pek bir sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Sorun neyde olabilir uzun zamandır bu sorunla uğraşıyorum ve çözemedim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Dostum sisteminin temizliğini düzenli yapmalısın. Öncelikle kaliteli bir termal macun alıp termal macununu yenile ve kasanın içini temizlet(kasa temizlğini bilgisayarcılar 20-30TL'ye yapıyor).
Şu anda kullandığın RAM'in aynısından bir tane daha ekle.

Black OPS 2 iyi grafikleri olan bir oyun. RAM konusunda yetersiz kalmış olabilir. Ancak LOL pek bir şey istemeyen bir oyun. O işlemciyle çok rahat oynayabilmen gerekiyor. CPU soğutucu olarak stok fan mı kullanıyorsun?

Dostum sisteminin temizliğini düzenli yapmalısın. Öncelikle kaliteli bir termal macun alıp termal macununu yenile ve kasanın içini temizlet(kasa temizlğini bilgisayarcılar 20-30TL'ye yapıyor).
Şu anda kullandığın RAM'in aynısından bir tane daha ekle.

Termal macunu yenilemem gerektiğini bende düşündüm en kısa zamanda yenileyeceğim. RAM slotu iki tane 2 x 8 şeklinde almam gerekiyor ama şimdikileri çöpe atmak istemiyorum. Bir süre idare edip değiştireceğim.

Black OPS 2 iyi grafikleri olan bir oyun. RAM konusunda yetersiz kalmış olabilir. Ancak LOL pek bir şey istemeyen bir oyun. O işlemciyle çok rahat oynayabilmen gerekiyor. CPU soğutucu olarak stok fan mı kullanıyorsun?

RAM'i şimdi olmasa da ileride yenileyeceğim.
Evet, CPU soğutucu olarak stok fan kullanıyorum.

HDD testi yapıp paylaşman yardımcı olabilir.

HDD'de bir sıkıntı yok gibi.

30-Eylül-2017_18-08.png 30-Eylül-2017_18-09.png Adsız.png

SpeedFan uygulamasını kullanarak iki fanın da hızını %100 yaptım. Battlefield 1 oynarken performansta bir miktar artış gözlemledim. Anladığım kadarıyla termal macun eskimiş. Performansta hala bir düşüklük olursa RAM'i 16 gb yapmayı düşünüyorum. Yardımcı olanlara teşekkürler. :)

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı