Burak34xxxx
Hectopat
Daha fazla
- Meslek
- Öğrenci
GTX 970 için GTA 5'te tecrübelerime göre en optimal ayarlar şu şekilde :
FXAA : ON
MSAA : X4
NVIDIA TXAA : OFF
VSYNC : ON
POPULATION DENSITY : %100
POPULATION VARIETY : %100
DISTANCE SCALING : %100
TEXTURE QUALITY : VERY HIGH
SHADER QUALITY : VERY HIGH
SHADOW QUALITY : HIGH
REFLECTION QUALITY : VERY HIGH
REFLECTION MSAA : OFF
WATER QUALITY : HIGH
PARTICLES QUALITY : VERY HIGH
GRASS QUALITY : HIGH
SOFT SHADOWS : SOFTER
POST FX : HIGH
MOTION BLUR : KAPALI
ANISOTROPIC FILTERING : X16
AMBIENT OCCLUSION : HIGH
TESSELLATION : HIGH
ADVANCED GRAPHICS : TÜM AYARLAR KAPALI
Grafik ayarlarları konusunda hakikaten uzun bir süre bir çok deneme yaptım. Overclockla nasıl oluyor, efendime söyleyeyim GTA 5'in kendi sahip olduğu Anti Aliasing filtreleri dışında 3. parti AA filtrelerinin performansı nasıl vs. vs. Yaklaşık 1 ay sonunda GTX 970 ile oyunun en akıcı ve en iyi göründüğü ayarların benim makinamda bu konfigürasyon olduğuna kanaat getirdim.
Neden bunu bu şekilde net bir biçimde konuştuğumu da izah etmeye çalışayım. Şimdi GTA 5 dediğimiz oyun esasında aşırı ince ayar çekmek gerektiren, aksi takdirde hem temiz görüntü vermeyip hem de sistemi çok kastıran bir oyun. İlk olarak AntiAliasing olayından gireyim. AntiAliasing dediğimiz olay, elektrik direklerinin, uzaktaki cisimlerin, kenarların vs. düz bir şekilde yani kırık kırık olmadan görülmesini sağlar. Kenarları yumuşatır. Bu kapalıyken oyundaki elektrik direkleri kevgir gibi delik delik içi boş görünür, bu açıkken de normal elektrik direği gibi görünür en basit örneği. Oyun içerisinde göze en çok batan grafik kusuru budur. Ne var ki GTA 5'in MSAA filtresi X4 ayarı açılmadan adam gibi çalışmıyor. X4 açınca da FPS'yi %50 ye kadar düşürüyor. Çok yazıldı, çok çizildi, custom filtreler kullanıldı ancak hiçbiri adamakıllı performans veremedi. MSAA'yı X4 yapınca sabit 60 FPS'de oyunu oynamak için çok ince ayar çekmemiz gerekiyor. Neden sabit 60 FPS ? Ekran kartımız güçlü olduğu için ve muhtemelen 60 Hz monitör kullanacağımız için V-SYNC'i açmamız gerekiyor. Yoksa tearing dediğimiz ekranın ortasından yırtılmış gibi görülmesi mevzusu karşımıza çıkacaktır. V-SYNC'i açtığımızda ise 60 FPS'den 1-2 FPS düşüşlerde bile akıcılık gözle görülür şekilde kaybolur, oyun tekler adeta. Bu yüzden bizim hiçbir şekilde 60 FPS altına düşmememiz gerekiyor kısacası. Bu konuda MSAA'yı X4 yaptığımızda diğer ayarlar zaten default değerlerinde kalıyor, sadece Post FX'i bir tık düşürerek High'a alıyoruz. İlginç bir şekilde kafadan 10 FPS kazanç elde ettiğimizi göreceksiniz.
Ultra muhabbetine gelince, internetten araştırma yapabilirsiniz, GTA 5'i Titan X ile bile kullansanız tüm ayarları (advanced graphics dahil) fullediğinizde 60 FPS alamazsınız. Dediğim gibi GTX 970 için optimal ayarlar bunlardır, ki gayet iyi ayarlar. Çimenli arazilerde dolaşmadığınız sürece FPS'niz 60 altına düşmeyecektir. Çimen konusu da GTA 5'in bir eksisi, ne yaparsanız yapın o FPS düşüyor :/
Sistem konusuna gelince biraz bütçeyi artırabilirseniz şu sistemi tavsiye ederim :
i5 6600k işlemci
Asus z170 pro gaming anakart
Corsair 8 GB 2400 MHz DDR 4 ram
MSI GTX 970 4 GB 256 bit ekran kartı
Seagate 1 TB 7200 rpm HDD
Corsair LS 120 GB SSD
Akasa Venom Atto işlemci soğutucu
Zalman Z3 600W PSU'lu kasa
Resim atamıyorum şuan ancak sinerjiden hesaplanınca an itibariyle 4000 TL yapıyor. Bu şekilde bir sistem toplamanız daha mantıklı olacaktır. Saygılar.
Toplayacağım sistem bir kaç marka dışında neredeyse sizinkiyle aynı. Sormak istediğim şey ben Gtx 970'i 2-3 yıl kullanıp, pascal'dan sonra çıkacak olan mimariden bir kart almak istiyorum. Sizce i5 6600k buna yeter mi? Yoksa i7 6700k mı almalıyım?