GTX 980 Tİ vs R9 Fury X

O kadar uzun yazidan sonra verilen cevapta "bit kapistirmasi" yerini bulmus. Ekran kartinin calisma prensibi hakkinda bilgi yok (!) lakin "bit karsilastirmasi" buna cevap olarak mi yazildi, orasi bilinmez. HBM'in calisma prensibinde yuksek veriyolu mecburdur, bu yuzden boyle bir yola basvurulur. HBM varken bile donanimsal olarak GTX980'i onde gormek bariz kayirmaktir. Zamaninda "Maxwell kardesim bu, bunu al." diyen cok insan AMD kartlardan daha dusuk performans veren rakip karti secti, onermeye ugrasti. Ee, bu da HBM! Diger rakiplerine nazaran daha yeni deneniyor, onu acik ve daha yuksek performans, daha genis veriyolu sunuyor, vaad ediyor.

"Bir kac kart haric, tum Nvidia kartlar AMD kartlardan daha iyidir."

Bu tezi zaten R9 200 ve GTX 700 serisi karsilastirmalarinda curuttuk. 1400 liralik R9 290X'in 2K ve 4K'da 2000TL'lik GTX780 Ti'i bazen gecip, bazen de 3-5 FPS geri kalabiliyorken bu yargi nasil ortaya cikti? Inelim bir alt kategoriye, R9 290 ve GTX780 icin de durum ayni. 200TL ucuz ama GTX780'i gecen bir kart vardi. Daha asagi inmeye luzum yok, sonuc onlarda da degismiyor.

Neden R9 300 vs GTX 900 karsilastirmasi yapmadim, cunku daha cok erken. Ama eger yapilirsa GTX980 ve 970 altindaki modellerin AMD kartlara nazaran pek sansi yok.

Ha, son olarak da "Iyi olduklari anlasilinca fiyatlari yukari cektiler." cumlesi ile beni benden aldin. Dolar kuru kim ki zaten urunun fiyati arttiracak. :)

"Oha, oglum biz nasil kart yapmisiz ya? Hemen 200TL zam yapin!"

Son düzenleme:
Bit değeri fazla diye o kart daha iyi oluyor demiş olsaydım bu yazdıklarınız doğru olurdu. Ben bit daha fazla ise o kart daha iyidir diyen kişilere cevap olarak o kadar fazla bit olduğu halde GTX 980 Ti' a zor yetişiyor dedim. Üstelik konu kapandı. 980 Ti alıyor arkadaş. Ayrıca 980 Ti donanımsal yani fiziksel olarak daha güçlüdür.

Bana göre AMD'nin izlediği prensip şu:
"Ne olursa olsun ama ne olursa olsun ürettiğimiz kartlar rakip nVidia kartlardan daha fazla performans vermeli. Düşük güç tüketimi veya mimarinin güncel olması pek umurumuzda değil."
R9 290, GTX 780'den daha fazla performans veriyor ama güç tüketimi daha fazla. İzlediğim çoğu testte R9 390, GTX 970'i geçiyor ama güç tüketimi aşırı derecede fazla. 8K oynamıyorsan oyunları R9 390X, GTX 980'in gerisinde kalıyor. Üstelik güç tüketimi malum. :)

Fury ve Fury X modelleri çok başarılı. Fakat toplam yükte ortalama 275 watt güç tüketiyor. GTX 980 Tİ ise 250 watt tüketiyor tam yükte ortalama. Çok fark yok aralarında yani. Fiyatı ise ortalama 200 TL daha ucuz.
Yani Feature Level olayı daha tam belli değil sanırım. Bazı kaynaklar 1, bazı kaynaklar 0 destekliyor diyor. Bana soracak olursanız sıvı soğutma ve HBM belleğe sahip olan Fury X modelini tercih edin.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı