Güç kaynağı neden yanar?

Emre Doğukan

Hectopat
Yer
Kayseri
Geçenlerde test sistemimde "Be Quiet Dark Power Pro" markalı güç kaynağım takılıydı, hafif bir yanık kokusu almıştım. Odada bir tek o güç kaynağından koku geliyordu, söktüm baktım bir şey yok. Sadece toz vardı o nedenle tozdandır demiştim. Bugün yine aynı sistemi aynı güç kaynağı ile çalıştırdım 1-2 saat sorunsuz çalıştı daha sonrasında başından bir 10-15 dk ayrılmıştım geldiğimde odanın duman olduğunu fark ettim. Bütün her şeyi söktüm sonrasında acaba yine güç kaynağından mı kaynaklı diyerek sötüğümde güç kaynağının anakartının yandığını fark ettim.

Geçen seferki gibi koku gelecek mi diye bir süre bekledim ama gelmedi, hatta işlemci stress testi yaptım ona rağmen bir koku gelmedi, daha sonrasında boşta duruyordu. O esnada yanmaya başlamış.

Güç kaynağını geçen sene 2.el bir bilgisayardan sökmüştüm.

İlk defa bir güç kaynağının yandığına denk geldim. Bu sorun neden kaynaklı olur?

Dosya Ekleri

• IMG_20250314_052536.jpg
    IMG_20250314_052536.jpg
    122,4 KB · Görüntüleme: 40
  • IMG_20250314_052616.jpg
    IMG_20250314_052616.jpg
    144 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_20250314_052620.jpg
    IMG_20250314_052620.jpg
    235,5 KB · Görüntüleme: 38
  • IMG_20250314_053209.jpg
    IMG_20250314_053209.jpg
    242,9 KB · Görüntüleme: 41
Son düzenleyen: Moderatör:
Geçenlerde test sistemimde "Be Quiet Dark Power Pro" markalı güç kaynağım takılıydı, hafif bir yanık kokusu almıştım. Odada bir tek o güç kaynağından koku geliyordu, söktüm baktım bir şey yok. Sadece toz vardı o nedenle tozdandır demiştim. Bugün yine aynı sistemi aynı güç kaynağı ile çalıştırdım 1-2 saat sorunsuz çalıştı daha sonrasında başından bir 10-15 dk ayrılmıştım geldiğimde odanın duman olduğunu fark ettim. Bütün her şeyi söktüm sonrasında acaba yine güç kaynağından mı kaynaklı diyerek sötüğümde güç kaynağının anakartının yandığını fark ettim.

Geçen seferki gibi koku gelecek mi diye bir süre bekledim ama gelmedi, hatta işlemci stress testi yaptım ona rağmen bir koku gelmedi, daha sonrasında boşta duruyordu. O esnada yanmaya başlamış.

Güç kaynağını geçen sene 2.el bir bilgisayardan sökmüştüm.

İlk defa bir güç kaynağının yandığına denk geldim. Bu sorun neden kaynaklı olur?

Güç kaynağı prizden çekilen enerjiyi belirler ve bileşenlere ona göre elektrik gönderir bileşenler çok güç istiyorsa bunu başaramayıp yanmışta olabilir. Kalitesiz olduğu için yanabilir. Eski olduğu için yanabilir

Hocam her şeyden yanabilir. Elektrik dalgalanması, kapasitörlerin ömrünü tamamlaması, nemlenmesi veya içine ufak bir böceğin kaçması her şeyden olabilir. Umarım sisteminizdeki diğer bileşenler zarar görmemiştir.

Diğer bileşenlerde bir sorun var mı kontrol etmedim. Zaten dediğim gibi donanım testi için kullandığım 2.nesil bir anakarttı. Soğutucu testi yapıyordum sadece.
Dediğiniz gibi ömrünü bitirmiş olabilir içinde böcek veya nemden olacağını sanmıyorum içine komple hava tutmuştum.
Biraz baktımda Be Quiet Dark Power Pro BN073 modeli 2009 da piyasaya sürülmüş sanırım.

Güç kaynağı prizden çekilen enerjiyi belirler ve bileşenlere ona göre elektrik gönderir bileşenler çok güç istiyorsa bunu başaramayıp yanmışta olabilir. Kalitesiz olduğu için yanabilir. Eski olduğu için yanabilir.

Fazla güç çekeceğini düşünmüyorum çünkü boşta duruyordu. Büyük ihtimallede ömrünü bitirdi. Kaliteden yanada zamanına göre iyi modellerden sanırım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı