Güç kaynağı tünelinin üstüne fan koymak

Makaleler
2
Yer
Kocaeli izmit
Daha fazla  
Meslek
Hemşirelik
DARK N10 Advanced kasam var. AIGO DR12 fanlarım iki gün önce geldi montajladım ve kasanın stok fanları boşa çıktı. Bende bu iki fanı bu şekilde tünelin üstüne çift taraflı bant ile yapıştırdım. Fanların altında delik yok hava alacağı bir yer yok ve sizce hava sirkülasyonunda sıkıntı yaratırlar mı? Sıcaklık konusunda sıkıntım olmadı hatta faydası oldu gibi. Yine de sormak istedim. Tecrübeli olanlar varsa bilgilendirsin bizleri. :)

IMG_2968-min.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Üzerindeki ekran kartının iç fanlarıyla tam senkron çalıştığı veya bir karşıtlık (Türbülans) yaratmadığı sürece kasa soğutma/havalandırmasına çok olumsuz bir kartkısı olması düşünülemez. Zaten kasa içi soğutmada ölçülen normal bir sıcaklık değeriyle bunu da görmüşsünüz. Bu fanların altında çok az bir aralık bırakılsa dahi emme havasını yine emip yukarıya rahatça üfürerek verbilirler, havayı attan hiç ememezlerse pervaneleri boşa çalışmış olur, br soğutmayı yapmadığı gibi kasa içi hava sıcaklığının artışına küçük bir katkıları bile yalnızca bu şartta olur, altta küçük deliklerin olması şart değildir veya hava menfezlerin önündeki hava (toz) süzgeçleri bu hava akışına % 100 olarak (emme bağlamında) direk engel teşkil edemez. Kolay gelsin.

Öncelikle doğru yere bağlanmış fanlar, benim kasamda orada vida yerleri de var. Havayı yukarı doğru üflemesi daha doğru olandır zira sıcak hava soğuk havaya göre daha yukarıya doğru eğilimlidir. Yani anakartınızın oluşturduğu sıcak havayı (eğer sizde mevcut ise) kasanın üstündeki egzoz fanına doğru çalışmalıdır.

Merhaba. Üzerindeki ekran kartının iç fanlarıyla tam senkron çalıştığı veya bir karşıtlık (Türbülans) yaratmadığı sürece kasa soğutma/havalandırmasına çok olumsuz bir kartkısı olması düşünülemez. Zaten kasa içi soğutmada ölçülen normal bir sıcaklık değeriyle bunu da görmüşsünüz. Bu fanların altında çok az bir aralık bırakılsa dahi emme havasını yine emip yukarıya rahatça üfürerek verbilirler, havayı attan hiç ememezlerse pervaneleri boşa çalışmış olur, br soğutmayı yapmadığı gibi kasa içi hava sıcaklığının artışına küçük bir katkıları bile yalnızca bu şartta olur, altta küçük deliklerin olması şart değildir veya hava menfezlerin önündeki hava (toz) süzgeçleri bu hava akışına % 100 olarak (emme bağlamında) direk engel teşkil edemez. Kolay gelsin.
Öneriniz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim mühendis bey. :)
Öncelikle doğru yere bağlanmış fanlar, benim kasamda orada vida yerleri de var. Havayı yukarı doğru üflemesi daha doğru olandır zira sıcak hava soğuk havaya göre daha yukarıya doğru eğilimlidir. Yani anakartınızın oluşturduğu sıcak havayı (eğer sizde mevcut ise) kasanın üstündeki egzoz fanına doğru çalışmalıdır.
Aynen kankam, yukarı doğru üflüyor üstteki ve arkadaki fanlarda egzoz olarak çalışıyor zaten. Bakalım şu anda ses olarak veya sıcaklık olarak bi sıkıntı yaşamadım. :) Görüntü olarakta güzel durdular.

Kasanın altında hava alacak yer varsa fanların takılı olduğu PSU haznesinin hizasında bir kaç delik açarsan soğutmaya etkisi olur. Kasanın altı kapalı PSU haznesinde delik yoksa sistem gereksiz yere Watt harcaması yapar bu şekliyle.
Kasayı delmek istemiyorum zararı yoksa bu şekilde kullanacağım. :) İki fanın çektiği Watt kaç olur ki en fazla 5 olsun 6 olsun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı