Güç Plan Ayarları Nasıl Olmalı?

Yusuf Denizs

Hectopat
Arkadaşlar yüksek performansta oyun oynayınca 90 dereceye geliyor işlemci CS:GO oynuyorum genelde ısınma çözümünü hallederek ve fazla FPS kaybı yaşamadan bu ayarlar nasıl olmalı?

Ekran Alıntısı.PNG

Bugün İstanbul'da hava 34 dereceyi gösterdi benim araba paneli. Havalar sıcak, uygun soğutma yöntemlerini kullanmalısınız. Termal macun yenilemelisiniz. Eğer çok voltaj isteyen bir işlemcin yoksa 75-80 dereye kadar çekersin ama ısınma sorunu laptoplarin genel problemidir.

Sistem özelliklerini yazmadığın için faraza konuşacağız, o yüzden donanım özelliklerinizi yazmanızda fayda var.

i5 3210 2.50 GHz işlemcim.
Oyun oynarken laptopu prize tak yüksek performans koy. Oyun oynamıyorsansa dengeli koy prizden çıkar. Bir de termal macunu yenile laptopu da temizle 90 derece çok.

Sizde orijinal varsayılan yüksek performans işlemci ayarı nedir acaba?

O değerler o işlemci için fazla. Güç ayarları ile bir soğutma sağlayamazsın. Güç değerin yine yüksekte kalsın.
Cool Master'in 20 liralık termal macunlarindan alıp uygulamanı öneririm.
Ben 2 gün önce 99 dereceye çıkarken, şuan 67 derece gördüm maksimum. Yakın zamanda termal macun değiştirmedi isen aşırı fark ettirir. Ve fandaki tozları temizlersin. Overclock bile yapsan o kadar ısınmaz o işlemci, iyi macun sürdükten sonra.

Son düzenleyen: Moderatör:
O değerler o işlemci için fazla. Güç ayarları ile bir soğutma sağlayamazsın. Güç değerin yine yüksekte kalsın.
Coolmasterin 20 liralık termal macunlarindan alıp uygulamanı öneririm.
Ben 2 gün önce 99 dereceye çıkarken, şu an 67 derece gördüm maksimum. Yakın zamanda termal macun değiştirmedi isen aşırı fark ettirir. Ve fandaki tozları temizlersin. Overclock bile yapsan o kadar ısınmaz o işlemci, iyi macun sürdükten sonra.

O ayarlar fazla derken ayarlarım nasıl olmalı?
Ve sökmek işleminde korkuyorum laptopun arkasını açıyorum klavyeden korkuyorum Discord'dan yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa sevinirim
Dc: Yusufdenizs #2785.

Sizde orijinal varsayılan yüksek performans işlemci ayarı nedir acaba?
Yaz aylarına geliyoruz, doğal olarak laptop işlemcileri de normalden daha çok ısınmaya başladı. 90 dereceyi laptop işlemcisinde görmen normal yani.

Asıl konuya gelirsek... Isıyı efektif biçimde düşürebileceğin iki yol var. Birincisi Intel XTU ile voltaj ayarı yapman. Zor bir iş değil, cihazın da bozulma gibi bir durumu olmaz. Sadece dozu fazla kaçırırsan bilgisayar reset atar ve fabrika ayarlarına döner. Diğer yol ise işlemcin destekliyorsa Intel TurboBoost teknolojisini BIOS üzerinden kapatmak. İki işlemi de yapman sıcaklığı 10-15 derece düşürecektir.

XTU ile Voltaj Ayarı

İşlemimiz oldukça basit. Intel XTU programını indirin ve kurun. Programı açtığınızda ise değiştirmeniz gereken ayar şudur:

Ekran Görüntüsü (67).png

Core Voltage Offset ayarını yavaş yavaş düşün (genelde her seferinde -0,005 veya -0,010) ve bir sıkıntı olup olmadığını oyun vs. çalıştırarak test edin. Eğer sıkıntı yoksa adım adım düşürmeye devam edebilirsiniz. Gördüğünüz gibi ben bu ayarı -0,090 V' de tutuyorum (İşlemcim i7 7500U). İnternetteki yabancı sitelere göre elimdeki işlemci -0,095 V' ta da stabil çalışıyormuş ancak çok ileri gitmek istemedim. Şu anda sıcaklıklarım iyi çünkü. Performansa hiçbir etkisi yok.

BIOS Ayarları

Eğer ilk yolu denemek istemiyorsan veya sakıncalı buluyorsan ikinci yol daha iyi olur senin için. Hem performans açısından gözle görülür etkisi de olmuyor genelde. BIOS' a girip ekran görüntüsü atamayacağımdan anlattıklarımla idare edeceksin. BIOS' a gir ( Nasıl gireceğini bilmiyorsan internetten cihaz modelini girerek araştırabilirsin. Her markada farklı oluyor çünkü). Oradaki seçeneklerin arasında işlemci ayarlarını açık kapatabileceğin bir kısım olacak. Seçenekler arasından Intel TurboBoost' u kapat (Genelde Performance seçeneklerinin altında olur. Enabled ise Disabled' e çevir, On ise Off' a çevir). Genelde hiçbir FPS farkı olmuyor oyunlarda; hatta işlemci hızından çok çekirdeğe ihtiyaç duyan oyunlarda (ör. Simcity/BeamNG.drive) performans artışına dahi yol açıyor. Şu altta attığım fotoğraf benim cihazıma ait değil, ama taslak olarak sana hangi ayar oduğunu göstermiş olur. (Altı kırmızıyla çizilmiş olan bahsettiğim ayar)

20180822_151622.jpg

Her şey bu kadarcık işte. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı