Güçlü işlemci zayıf ekran kartı darboğaz yapar mı?

Tamam işte. Şöyle düşün. 6 vitesli 500 beygir araban var ama sen sadece ilk 3 vitesi kullanıyorsun. Olay bunun gibi.

Senin performanstan kastın ne? FPS mi işlemci performans mı? Oyunlardaki performans genelde en çok ekran kartına bağlı. Ekran kartı tam kapasitesini kullanabildikçe diğer parçaları gücünün önemi yok.
 
Senin performanstan kastın ne? FPS mi işlemci performans mı? Oyunlardaki performans genelde en çok ekran kartına bağlı. Ekran kartı tam kapasitesini kullanabildikçe diğer parçaları gücünün önemi yok.
Arkadaşım ekran kartın işlemcine göre zayıfsa ''potansiyel'' performansını (FPS de olur başka bir şey de olur) alamazsın. Olay bu kadar. Oyundaki performans işlemciye de ekran kartına da bağlı. İkisi de önemli ve dengeli olması en idealidir. İşlemciye gereksiz fazla para vereceğine o parayı ekran kartına yatırıp daha fazla FPS alırsın.
 
Şimdi
Tamam işte. Şöyle düşün. 6 vitesli 500 beygir araban var ama sen sadece ilk 3 vitesi kullanıyorsun. Olay bunun gibi.
Dolaylı yoldan nasıl performans düşüyor onu anlamıyorum ben. Ekran kartı tam kapasitesini kullanıyorsun. Nasıl performans düşsün ki?
GT 1030'a 12900K'ya taksan veya 10100F'ye taksan performans değişmiyor ki? 12900K'ya takınca performans nasıl düşecek?
Darboğaz dediğimiz şey işlemci ya da ekran kartından birinin diğerine yetişemeyecek kadar zayıf olması sebebiyle diğerinin maksimum potansiyelinde kullanılamaması ve para israfı oluşması durumudur. Eğer son model i9 ile GTX 750 ti kullanıyor ve bu sistemi sadece oyun için kullanıyorsanız, ekran kartının zayıf olması nedeniyle işlemciye ödediğiniz paranın hakkını alamıyor olacaksınız. Eğer i3 işlemciyle 4080 kullanmaya çalışacak olursanız, bu sefer işlemciniz ekran kartınızı geri tutacak ve ekran kartına boşa para vermiş olacaksınız. İkisi de darboğazdır.
Teknik olarak olay darboğaz oluyor. FPS kaybı olup olmamasındna bağımsız. FPS kaybı olunca darboğaz oluyor sanıyorsunuz ama olay sadece öyle değil. İşlemcin daha güçlü bir ekran kartına yetebilecek ama düşük bir ekran kartı var. Bu durum da darboğaz tanımına giriyor.

ekran kartı darboğazı işlemci darboğazından daha kötü değil mi ?
 
Ekran kartı darboğaz yapar, olan o olur. Her türlü bir şey darboğaz yapacak sistemine hiçbir parça yapmasa oyunun optimizasyonu yapacak.

ekran kartı darboğazı işlemci darboğazından daha kötü değil mi ?

Giriş gecikmesi olarak çok daha kötü. Ekstrem durumları hariç tutuyorum genel olarak FPS limitleyip ekran kartı kullanımını %100'ün biraz altına sabitlemek daha iyi.
 
Son düzenleme:
Ekran kartı darboğazı işlemci darboğazından daha kötü değil mi?

Ekran kartında ekran kartının tam performansını alamazsın. Bu durumda oyunda FPS'in ekran kartının gücüne göre düşük olacaktır. İşlemci darboğazında ise ekran kartın yine tam kullanılır oyunda alabileceğin maksimum FPS'i alabilirsin. Lakin işlemcin çok az kullanılır işlemciye bastığın paraya yazık olur.

Ekran kartı darboğazı daha kötüdür daha hissedilir olur. Fakat işlemci ile sadece oyun oynamıyorsun, arkada birçok işlem yaparken yine işlemcin kullanılacak. Yani pek de sorun teşkil etmiyor açıkçası ama darboğaz mı evet darboğaz.
 
İşlemcin güçlü, ekran kartın zayıf ise oluşan darboğaz oyun performansını büyük ölçüde etkilemez. (Ryzen 5 2600X işlemciyi 1050ti ile kullandım 6 ay. Ekran kartına göre bayağı güçlü bir işlemci ama oyunlarda sıkıntı yaşamadım, ekran kartımın yettiği oyunu oynadım.)

İşlemcin yetersiz ekran kartın güçlü ise oluşan darboğaz oyun kaliteni etkiler. FPS drop yeme ihtimalin artar. Oyun performansını büyük ölçüde etkiler darboğaz yüzdene göre.(FX-8350 işlemciye tak 3090ti bak ne oluyor oyunlarda gör. )

Bunun yanında Ram darboğazı da olabilir, HDD darboğazı da...

Darboğazın sadece güçsüz işlemci güçlü ekran kartından oluştuğu algısını unutun artık. Darboğaz genel olarak parçaların uyumsuzluğudur ve kasa içinde bir çok parça var. Bu da demek ki takılan her parça darboğaza neden olabilir.
 

Geri
Yukarı