Güncel Mouse piyasasında Nordic 52840'dan iyi MCU var mıdır?

Yuiis

Decipat
Makaleler
1
~ @enzyyx katkılarıyla​
İyi sosyaller, bugün ki sorumuz başlıktaki gibi.
Özellikle 52840 modelini yazma sebebim güncel piyasada en üst seviye mouselarda bile bu MCU'nun kullanılması.

Öncelikle " MCU nedir? " sorusunu soracaklar olabilir. Benim de bu konuda donanımsal ve yazılımsal bilgim üst seviye değil ama özetlemek gerekirse mouse'un işlemcisi denilebilir. Yani çoğu farenin satışında vurgulaya vurgulaya yazdıkları sensörler (PAW 3395/3950 vs.) kadar önemli olduğunu düşünüyorum ama nedense satıcılar çok nadir olarak MCU modelini söylüyor. Bu sebepten MCU hakkında genelde bilgi bulmak biraz uğraştırıcı oluyor.

Neden konu açtım?
Konuyu açmamdaki sebep yakın zamanda Realtek markalı MCU kullanan mouseları görmem.
Realtek daha çok ses ve ses sistemleri konusunda öne çıkan bir marka olsa da genel olarak iyi bir marka olduğu için ve bir mouse MCU'su olarak bu markayı gördüğümde ilgimi çekti. Öncelikle kısa bir araştırmamızdan sonra forumdaki bazı arkadaşlar bu MCU yu kullanan mouseları aldı ve memnun kaldılar.

Peki neden Nordic MCU'dan iyi olduğunu sorguladım?
Ülkemize daha çok gaming gen ile giriş yapan MCHOSE markasının A5 model faresini incelerken şöyle bir durumla karşılaştım.

1744462825156.png

1744462847680.png

(İlkini bir inceleme videosundan, diğerini ise direkt MCHOSE'un kendi sitesinden aldım.)

Burada da gözüktüğü gibi MCHOSE, Pro ve Pro Max modelinde Nordic 52833/52840 MCU kullanırken Ultra modelinde Realtek MCU kullanmış.
Bunu gördükten sonra merak ettim ve hangi Realtek MCU modeli olduğunu araştırdım.

Tabi işin genel teknik kısmını @enzyyx hocam yaptı, ben sadece MCU modellerini bulup ona verdim. :D
Kendisi kaynaklarıyla beraber bana gösterdi.

Öncelikle genel olarak farelerde kullanılan Realtek modelini buldum: Realtek RTL8762GKH

Araştırdığım Realtek MCU'lu farelerde henüz bu model dışında bir model göremedim ve o sebepten kıyaslamayı bu iki MCU arasında yaptık. (52840 vs RTL8762GKH)

Öncelikle bahsettiğim gibi teknik kısımda çok bilgim olmadığı için bu kısmı çoğunlukla @enzyyx hocam yaptı.
Mouselar için kullanılan bir MCU'da genel olarak öne çıkan şeyler: CPU, RAM ve Flash miktarı.

1744464373270.png
1744464130835.png
Kaynak -sol Kaynak -sağ

RAM miktarı ve CPU'nun işlem gücü yeterli değilse yüksek Hz değerlerinde takılma yaşayabilirsiniz.
Tabi ikisi de günümüz için yeterli değerlere sahipler.

Soldaki fotoğrafta Nordic 52840 hakkındaki bilgiler varken sağ tarafta Realtek RTL8762GKH hakkında bilgiler var.
Göründüğü üzere Flash miktarları aynıyken RAM miktarında Realtek RTL8762GKH biraz daha önde.

En önemli olduğunu düşündüğüm CPU modellerine gelirsek
52840'da Cortex-M4 CPU varken
Realtek RTL8762GKH Cortex-M55 CPU kullanıyor.

Bu iki CPU'yu kaynaklara göre kıyaslayacak olursak CorteX-M55 hem daha güncel hem de daha güçlü bir CPU olarak gözüküyor.

CorteX-M4, 2010 yılında çıkış yapmışken CorteX-M55 2020 tarihinde çıkış yapmıştır.

1744464779583-png.2468128
Kaynak: Wikipedia - Kaynak kısmından bu iki CPU'nun kıyaslamasını kendiniz de yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak MCU olarak da tekrar kıyaslayacak olursak 52840, 2016' da çıkan bir MCU.
Realtek RTL8762GKH'in hangi yıl çıkış yaptığını tam bulamasam da içindeki CPU 2020 çıkışlı olduğu için o tarihten eski olamaz ve bu modele sahip fareler ortalama olarak 2023/2024 yılında çıktığı için MCU'nun da çıkış tarihinin 2020-2024 arası olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Teknik detay kısımları bu kadardı, Realtek MCU'ya sahip bazı fareleri sizinle paylaşacağım ve bu konularda ilgili ve bilgili olan arkadaşların da yorumlarını bekliyorum.

Realtek RTL8762GKH MCU'ya sahip bazı Mouselar

Hatırlatma: Tabi ki mouse alırken sadece MCU'ya bakmak doğru değil, bu modelleri sadece örnek olsun diye verdim ama yine de hepsinin şu anki fiyatına göre iyi modeller olduklarını düşünüyorum.

RAPOO VT9 AIR ( Kaynak- inceleme )

MCHOSE G3 ULTRA Kaynak

MCHOSE L7 PRO Kaynak -1 Kaynak-2

MCHOSE M7 Kaynak

MCHOSE A7 Kaynak

MCHOSE A5 ULTRA
A5 Ultra için diğerleri gibi bir kaynak bulamadım,kendi sitesinde realtek olduğu yazıyor ama modeli yazmıyordu. Hepsinde bu model olduğu için A5 Ultrada' da aynı model olduğunu düşündüm.
Kaynak bulamadığım için MCHOSE'nin kendi sitesinden sordum ve Realtek RTL8762GKH olduğunu doğruladım.

1744466565891.png
1744466583960.png

@egemebb hocamı unutmuşuz, motive etti bizi.

Dosya Ekleri

• 1744464070082.png
    1744464070082.png
    57,6 KB · Görüntüleme: 102
  • 1744464779583.png
    1744464779583.png
    47,5 KB · Görüntüleme: 1.036
Son düzenleme:
~ @enzyyx katkılarıyla​
İyi sosyaller, bugün ki sorumuz başlıktaki gibi.
Özellikle 52840 modelini yazma sebebim güncel piyasada en üst seviye mouselarda bile bu Mcu'nun kullanılması.

Öncelikle " mcu nedir? " sorusunu soracaklar olabilir. Benim de bu konuda donanımsal ve yazılımsal bilgim üst seviye değil ama özetlemek gerekirse farenin işlemcisi denilebilir. Yani çoğu farenin satışında vurgulaya vurgulaya yazdıkları sensörler (paw 3395/3950 vs.) Kadar önemli olduğunu düşünüyorum ama nedense satıcılar çok nadir olarak mcu modelini söylüyor. Bu sebepten mcu hakkında genelde bilgi bulmak biraz uğraştırıcı oluyor.

neden konu açtım?
Konuyu açmamdaki sebep yakın zamanda Realtek markalı mcu kullanan fareleri görmem.
Realtek daha çok ses ve ses sistemleri konusunda öne çıkan bir marka olsa da genel olarak iyi bir marka olduğu için ve bir mouse Mcu'su olarak bu markayı gördüğümde ilgimi çekti. Öncelikle kısa bir araştırmamızdan sonra forumdaki bazı arkadaşlar bu mcu yu kullanan fareleri aldı ve memnun kaldılar.

peki neden nordic Mcu'dan iyi olduğunu sorguladım?
Ülkemize daha çok Gaming gen ile giriş yapan MCHOSE markasının A5 model faresini incelerken şöyle bir durumla karşılaştım.

Eki Görüntüle 2468091
Eki Görüntüle 2468094
(İlkini bir inceleme videosundan, diğerini ise direkt MCHOSE'un kendi sitesinden aldım.)

Burada da gözüktüğü gibi MCHOSE, Pro ve Pro Max modelinde nordic 52833/52840 mcu kullanırken Ultra modelinde Realtek mcu kullanmış.
Bunu gördükten sonra merak ettim ve hangi Realtek mcu modeli olduğunu araştırdım.

Tabii işin genel teknik kısmını @enzyyx hocam yaptı, ben sadece mcu modellerini bulup ona verdim. :D

Öncelikle genel olarak farelerde kullanılan Realtek modelini buldum: Realtek RTL8762GKh

Araştırdığım Realtek Mcu'lu farelerde henüz bu model dışında bir model göremedim ve o sebepten kıyaslamayı bu iki mcu arasında yaptık. (52840 vs RTL8762GKh)

Öncelikle bahsettiğim gibi teknik kısımda çok bilgim olmadığı için bu kısmı çoğunlukla @enzyyx hocam yaptı.
Fareler için kullanılan bir Mcu'da genel olarak öne çıkan şeyler: CPU, RAM ve flash miktarı.

Eki Görüntüle 2468120 Eki Görüntüle 2468117 Kaynak -sol Kaynak -sağ

RAM miktarı ve CPU'nun işlem gücü yeterli değilse yüksek Hz değerlerinde takılma yaşayabilirsiniz.
Tabii ikisi de günümüz için yeterli değerlere sahipler.

Soldaki fotoğrafta nordic 52840 hakkındaki bilgiler varken sağ tarafta Realtek RTL8762GKh hakkında bilgiler var.
Göründüğü üzere flash miktarları aynıyken RAM miktarında Realtek RTL8762GKh biraz daha önde.

En önemli olduğunu düşündüğüm CPU modellerine gelirsek.
52840'da Cortex-m4 CPU varken.
Realtek RTL8762GKh Cortex-M55 CPU kullanıyor.

Bu iki CPU'yu kaynaklara göre kıyaslayacak olursak Cortex-M55 hem daha güncel hem de daha güçlü bir CPU olarak gözüküyor.

Cortex-m4, 2010 yılında çıkış yapmışken Cortex-M55 2020 tarihinde çıkış yapmıştır.

kaynak: Wikipedia - kaynak kısmından bu iki CPU'nun kıyaslamasını kendiniz de yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak mcu olarak da tekrar kıyaslayacak olursak 52840, 2016' da çıkan bir MCU.
Realtek RTL8762GKh'in hangi yıl çıkış yaptığını tam bulamasam da içindeki CPU 2020 çıkışlı olduğu için o tarihten eski olamaz ve bu modele sahip fareler ortalama olarak 2023/2024 yılında çıktığı için Mcu'nun da çıkış tarihinin 2020-2024 arası olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Teknik detay kısımları bu kadardı, Realtek Mcu'ya sahip bazı fareleri sizinle paylaşacağım ve bu konularda ilgili ve bilgili olan arkadaşların da yorumlarını bekliyorum.

Realtek RTL8762GKh Mcu'ya sahip bazı fareler

hatırlatma: tabii ki mouse alırken sadece Mcu'ya bakmak doğru değil, bu modelleri sadece örnek olsun diye verdim ama yine de hepsinin şu anki fiyatına göre iyi modeller olduklarını düşünüyorum.

MCHOSE G3 ULTRA Kaynak

MCHOSE M7 Kaynak

MCHOSE A7 Kaynak

MCHOSE A5 ULTRA
A5 Ultra için diğerleri gibi bir kaynak bulamadım, kendi sitesinde Realtek olduğu yazıyor ama modeli yazmıyordu. Hepsinde bu model olduğu için A5 Ultrada'da aynı model olduğunu düşündüm.
Kaynak bulamadığım için MCHOSE'nin kendi sitesinden sordum ve Realtek RTL8762GKh olduğunu doğruladım.

Eki Görüntüle 2468163 Eki Görüntüle 2468164

Bir ekleme yapayım, ARM Cortex M4 64 MHz iken ARM Cortex M55 125 MHz civarında. Yani işlem gücü olarak arada bayağı fark var diyebiliriz. Böylece bazı şeyleri kanıtlamış olduk, verimlilik konusunda Nordic'in önüne geçemesek de performans olarak artık daha iyisi var.🙂

Güzel bir rehber olmuş. İkinizin de eline sağlık. Soruya gelecek olursak dediğiniz gibi şu an Realtek mcu olan fareler fazlalaştı. Bu iyi bir şey. Daha kaliteli ve daha yakın zamanda çıkması da daha iyi yapıyor.
Tabii ki de nordic de güzel kötü değil ancak şu anki piyasaya bakarsak sanki Realtek birazcık daha iyi gibi.

~ @enzyyx katkılarıyla​
İyi Sosyaller, bugün ki sorumuz başlıktaki gibi.
Özellikle 52840 modelini yazma sebebim güncel piyasada en üst seviye mouselarda bile bu MCU'nun kullanılması.

Öncelikle " MCU nedir? " sorusunu soracaklar olabilir. Benim de bu konuda donanımsal ve yazılımsal bilgim üst seviye değil ama özetlemek gerekirse farenin işlemcisi denilebilir. Yani çoğu farenin satışında vurgulaya vurgulaya yazdıkları sensörler (PAW 3395/3950 vs.) Kadar önemli olduğunu düşünüyorum ama nedense satıcılar çok nadir olarak MCU modelini söylüyor. Bu sebepten MCU hakkında genelde bilgi bulmak biraz uğraştırıcı oluyor.

Neden konu açtım?
Konuyu açmamdaki sebep yakın zamanda Realtek markalı MCU kullanan fareleri görmem.
Realtek daha çok ses ve ses sistemleri konusunda öne çıkan bir marka olsa da genel olarak iyi bir marka olduğu için ve bir mouse MCU'su olarak bu markayı gördüğümde ilgimi çekti. Öncelikle kısa bir araştırmamızdan sonra forumdaki bazı arkadaşlar bu MCU yu kullanan fareleri aldı ve memnun kaldılar.

Peki neden Nordic MCU'dan iyi olduğunu sorguladım?
Ülkemize daha çok Gaming gen ile giriş yapan MCHOSE markasının A5 model faresini incelerken şöyle bir durumla karşılaştım.

Eki Görüntüle 2468091
Eki Görüntüle 2468094

Burada da gözüktüğü gibi MCHOSE, Pro ve Pro Max modelinde Nordic 52833/52840 MCU kullanırken Ultra modelinde Realtek MCU kullanmış.
Bunu gördükten sonra merak ettim ve hangi Realtek MCU modeli olduğunu araştırdım.

Tabii işin genel teknik kısmını @enzyyx hocam yaptı, ben sadece MCU modellerini bulup ona verdim. :D

Öncelikle genel olarak farelerde kullanılan Realtek modelini buldum: Realtek RTL8762GKH

Araştırdığım Realtek MCU'lu farelerde henüz bu model dışında bir model göremedim ve o sebepten kıyaslamayı bu iki MCU arasında yaptık. (52840 vs RTL8762GKH)

Fareler için kullanılan bir MCU'da genel olarak öne çıkan şeyler: CPU, RAM ve Flash miktarı.

Eki Görüntüle 2468120 Eki Görüntüle 2468117 Kaynak -sol Kaynak -sağ

Tabii ikisi de günümüz için yeterli değerlere sahipler.

Soldaki fotoğrafta Nordic 52840 hakkındaki bilgiler varken sağ tarafta Realtek RTL8762GKH hakkında bilgiler var.
Göründüğü üzere Flash miktarları aynıyken RAM miktarında Realtek RTL8762GKH biraz daha önde.

En önemli olduğunu düşündüğüm CPU modellerine gelirsek
52840'da Cortex-M4 CPU varken
Realtek RTL8762GKH Cortex-M55 CPU kullanıyor.

Bu iki CPU'yu kaynaklara göre kıyaslayacak olursak Cortex-M55 hem daha güncel hem de daha güçlü bir CPU olarak gözüküyor.

Cortex-M4, 2010 yılında çıkış yapmışken Cortex-M55 2020 tarihinde çıkış yapmıştır.

Kaynak: Wikipedia - Kaynak kısmından bu iki CPU'nun kıyaslamasını kendiniz de yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak MCU olarak da tekrar kıyaslayacak olursak 52840, 2016' da çıkan bir MCU.
Realtek RTL8762GKH'in hangi yıl çıkış yaptığını tam bulamasam da içindeki CPU 2020 çıkışlı olduğu için o tarihten eski olamaz ve bu modele sahip fareler ortalama olarak 2023/2024 yılında çıktığı için MCU'nun da çıkış tarihinin 2020-2024 arası olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Teknik detay kısımları bu kadardı, Realtek MCU'ya sahip bazı fareleri sizinle paylaşacağım ve bu konularda ilgili ve bilgili olan arkadaşların da yorumlarını bekliyorum.

Realtek RTL8762GKH MCU'ya sahip bazı fareler

Hatırlatma: tabii ki mouse alırken sadece MCU'ya bakmak doğru değil, bu modelleri sadece örnek olsun diye verdim ama yine de hepsinin şu anki fiyatına göre iyi modeller olduklarını düşünüyorum.

MCHOSE G3 ULTRA Kaynak

MCHOSE M7 Kaynak

MCHOSE A7 Kaynak

MCHOSE A5 ULTRA
A5 Ultra için diğerleri gibi bir kaynak bulamadım, kendi sitesinde Realtek olduğu yazıyor ama modeli yazmıyordu. Hepsinde bu model olduğu için A5 Ultrada'da aynı model olduğunu düşündüm.
Kaynak bulamadığım için MCHOSE'nin kendi sitesinden sordum ve Realtek RTL8762GKH olduğunu doğruladım.

Eki Görüntüle 2468163 Eki Görüntüle 2468164

@egemebb hocamı unutmuşuz, motive etti bizi.

Gelsinler şimdi Realtek'e kötü diyenler 🤗

Güzel bir rehber olmuş. İkinizin de eline sağlık. Soruya gelecek olursak dediğiniz gibi şu an Realtek mcu olan fareler fazlalaştı. Bu iyi bir şey. Daha kaliteli ve daha yakın zamanda çıkması da daha iyi yapıyor.
Tabii ki de nordic de güzel kötü değil ancak şu anki piyasaya bakarsak sanki Realtek birazcık daha iyi gibi.

Ana cpu olarak daha iyi bana kalırsa, işlem gücü olarak bayağı güzel olmuş. İyi sosyaller hocam, güzel övgünüz için teşekkür ederim.🙂

Hocam Öncelikle Elinize Sağlık Çok Güzel Bir Rehber Olmuş. Bu Mouselerdeki Mcuyu nasıl öğrenebiliriz tam olarak? mesela deathadder v3 proyu baya araştırdım fakat bulamadım mcusunu. bide bir mcunun özelliklerini, iyi olup olmadığını nerden görebiliriz?

Hocam Öncelikle Elinize Sağlık Çok Güzel Bir Rehber Olmuş. Bu Mouselerdeki Mcuyu nasıl öğrenebiliriz tam olarak? mesela deathadder v3 proyu baya araştırdım fakat bulamadım mcusunu. bide bir mcunun özelliklerini, iyi olup olmadığını nerden görebiliriz?
Modelin yanına review yazıp ararsanız bulma ihtimaliniz yüksek(mcu yazınca da çıkıyordu 🙃). Dediğiniz modelde çok övülen nordic nRF52840 var deniyor.
Bu sitede epey bilgi oluyor:

Az bilinen mouse modellerinde biraz zor bulunuyor ama deathadder v3 pro baya bilinen bir model ve üstteki hocamın dediği gibi mouselarda en çok kullanılan modellerden biri nRF52840 kullanılıyor.

Techpowerup sitesinde yine çoğu popüler modelin detaylı incelemesini ve parçalarını bulabilirsin.
Bazı az bilinen modeller de teardown videolarından falan bir şekilde bulunuyor yine.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı