Günde 8-9 saat mining yapmak zararlı mı?

Oyunda FPS düştükten sonra pek takmadım bilgisayarı. Dediğim gibi macun değişimi yaptım. 1 veya 1.5 ay gcıvarları gibi devam ettim yandı.
Yaktığınıza göre sıcaklıkları yüksekti. Çip veya VRAM'de sıcaklık nedeniyle sıkıntı olmuş veya yanmaması için gücünü kısmış olabilir.

Konu komedilerle ve bilmeyenlerle dolmuş.
Bilinçli ve düzgün bir şekilde ayar yapılarak yapılan miningin karta hiçbir zararı yoktur. Zarar olarak nitelendirebileceğiniz tek şey fan rulman ömrü gibi dış etkenlerdir ki artık onlar da etkisiz sayılır, çünkü şu anda piyasadaki tasarımlarda genelde 50000 saat ömürlü çift rulman tasarımları kullanılıyor, o da bir yılın 8760 saat olduğunu düşünürseniz yaklaşık 6 yıl boyunca 7/24 kesintisiz çalışma demek, yani o fan bozulmadan önce GPU zaten ya bozulur ya da bir halta yaramaz konuma gelir. Ki bu sadece bir örnek, yanlış hatırlamıyorsam Asus TUF ve ROG'larında 100000-180000 saat MTBF vaat eden rulmanlar kullanıyordu.
GPU'nun kendisi kullanıldıkça bozulan bir şey değildir. Doğrudan kanıt arayanlar LTT'nin iki adet videosunu izleyebilir. Birisinde kendi envanterlerindeki kartla doğrudan bir minerdan ödünç aldıkları kartı karşılaştırıyorlar, ötekinde de 6 yıllık bir GTX 480'i jelatinini kendileri o sırada açtıkları bir GTX 480 ile karşılaştırıyorlar, bence bu ikili yeterli bir kanıt.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Dibi e kadar oc çekip yaparsan bellekleri yakarsın. Gpu sıcaklığı ile memory sıcaklığı farklıdır. Düzgün yapılan mining için zarar söz konusu değildir. Oc yapma power düşür fanı %70 de tut bir zarar yaşamazsın. Sadece zamanla fan bozulabilir onu da değiştirirsin.

Sıcaklıkları kontrol altında tutarsan zarar görmez. Üstelik 24 saat açık bırakmayacaksın. Güzel bir Afterburner ayarı ile elektriği bilemem ama cebine fayda sağlar.
Elektrik çok az. Bildiğim örneği vereyim, ayarlı bir 2070S 120W civarında 43MH ile kazıyor. Bu da günlük son haliyle 35 lira getiriryor. Elektriğin İstanbul'da kilowatt saati 80 kuruş, kart da 8 saatte 1 kilowatt harcıyor dersen 2 lira 40 kuruş günlük elektrik masrafı oluyor.
Hocam şimdi bilgisayar şirketinde çalışan bir abiyle konuştum o da diyor ki yapma zararlı 2-3 aya ekran kartını bozarsın elindekinden olursun diyor daha da korkmaya başladım.
Şirketin ismi ne? Çalışanlarını gözden geçirmeleri konusunda uyarılmaları lazım.

Ben 10 aydır miningle uğraşıyorum. 500 mh rigim var. Kendi kasamdaki tek kartlada kaziyorum. Oyun oynarken mining programini kapatıyorum diğer zamanlar 24 saat açık. 7 ay kadar 3060 V1 kartla yaptım. Şimdi de 3060 Ti LHR ile. Ne performansı düşer ne de kart arizalanir. Bak burada da mining de yıllarca kullanılan kartın bakım sonrası testi var oyuncu kartıyla.
5 yıl mining yapilan kartlar var yani ne oyun ne mining kartı bozmaz. Kullanıcı kartı bozar.
FPS düşüklüğü termal padlerin omru bittiği için kart isiniyordur. Bu yüzden performansını düşüyordur. Bakım gerekir aynı sorun oyun kartında da olur.
Mining yapilmis AMD kart alıp sıkıntı yaşayan arkadaşların da kartlarına muhtemelen başka bir kartın modu atılmış olabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı