Herkese selamlar!
Çok uzun yıllardır Objective C dilinin söz dizimini kullanarak oluşturulmuş adı lazım değil bir yazılım dili üzerinde çalışıyordum fakat çabalarım nispeten boşaydı. Bu dilde yaptıklarım bana sadece bilgi ve deneyim kazandırabilirdi ama para veya meslek kazandıramazdı çünkü piyasada bu dile ihtiyaç yok. Dolayısıyla 21 yaşına geldim ve artık yazılımı hayatımın merkezine koyup, bunu meslek olarak görmeye başladığım günlerde artık başka bir dile yönelme kararı aldım. Tüm bunları aslında yazılımda bir "background" sahibi olduğumu anlamanız için yazıyorum zirâ bazı kişiler bu konudan belki ilham alıp benimle beraber başlayabilirler. Fakat bilmeleri gereken: benle aynı süreci izlemeniz mantıklı olmayabilir.
Aynı zamanda bu konu altında Python dilinde veya Django frameworkü üzerinde kendini geliştirmiş kişilerin tavsiteyelerini görmeyi de umut ediyorum. Aslında bu konuyu açmamdaki temel sebepte budur.
Bugün, bu gibi ayrıntılarla birlikte birkaç oynatma listesinde zaman geçirdim ve duyduklarıma göre: Python bilmek zorundayım! Fakat bu bir dert değil çünkü dediğim gibi bir kodlama geçmişim var ve kolayca üstesinden gelebilirim. Zaten aylar önce Python'a başlama kararı almış, mâkul bir seviyede ilerlemiş fakat sonrasında bu dilde yapacak bir şey bulamayıp bırakmıştım. Yani, aslında bir geçmişim yok da sayılmaz. Kısaca bir yeniden göz attım ve söz dizimi konusunda yeniden biraz bakındım fakat bu neredeyse toplamda 1 saat sürdü. Çünkü hâli hazırda; koşul operatörleri nasıl ve nerede kullanılır, veri tipleri nelerdir, döngüler nedir ve nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını biliyordum. Sonrasında Django'nun resmi sitesindeki dökümanları okumaya koyuldum.
* devamı gelecektir...
Çok uzun yıllardır Objective C dilinin söz dizimini kullanarak oluşturulmuş adı lazım değil bir yazılım dili üzerinde çalışıyordum fakat çabalarım nispeten boşaydı. Bu dilde yaptıklarım bana sadece bilgi ve deneyim kazandırabilirdi ama para veya meslek kazandıramazdı çünkü piyasada bu dile ihtiyaç yok. Dolayısıyla 21 yaşına geldim ve artık yazılımı hayatımın merkezine koyup, bunu meslek olarak görmeye başladığım günlerde artık başka bir dile yönelme kararı aldım. Tüm bunları aslında yazılımda bir "background" sahibi olduğumu anlamanız için yazıyorum zirâ bazı kişiler bu konudan belki ilham alıp benimle beraber başlayabilirler. Fakat bilmeleri gereken: benle aynı süreci izlemeniz mantıklı olmayabilir.
Aynı zamanda bu konu altında Python dilinde veya Django frameworkü üzerinde kendini geliştirmiş kişilerin tavsiteyelerini görmeyi de umut ediyorum. Aslında bu konuyu açmamdaki temel sebepte budur.
Gün #1
İlk gün olduğu için Django hakkında biraz araştırma yaptım ve nedir ne işe yarar diye biraz bakındım. İlk girişim olduğu için işlevini mâkul düzeyde anladığımı düşünüyorum. Kısaca Django; bir web site oluşturmanızı sadece Python dilinde kodlayarak oluşturmanızı sağlayan ve bu yolda size inanılmaz derecede kolaylık sağlayan bir web frameworküdür. Bu kolaylıklarla; birçok işinizi otomatikleştirip, detaylar hakkında endişelenmeden yola devam edebiliyorsunuz. Örneğin; Django'nun MVT (Model, View, Template) yapısındaki "Model" bizim siteye aktardığımız verileri bir nesne olarak ayarlayıp bunları bir models.py'da tanımladığımız tek fonksiyona dayanarak işliyor ve veri tabanına kaydediyor. Ayrıca birçok obje için ayarlar otomatik olarak yapılmış durumda, örneğin; eğer siteye kullanıcılar kaydolacaksa bunun için hazır olarak oluşturulmuş modeller bulunuyor.Bugün, bu gibi ayrıntılarla birlikte birkaç oynatma listesinde zaman geçirdim ve duyduklarıma göre: Python bilmek zorundayım! Fakat bu bir dert değil çünkü dediğim gibi bir kodlama geçmişim var ve kolayca üstesinden gelebilirim. Zaten aylar önce Python'a başlama kararı almış, mâkul bir seviyede ilerlemiş fakat sonrasında bu dilde yapacak bir şey bulamayıp bırakmıştım. Yani, aslında bir geçmişim yok da sayılmaz. Kısaca bir yeniden göz attım ve söz dizimi konusunda yeniden biraz bakındım fakat bu neredeyse toplamda 1 saat sürdü. Çünkü hâli hazırda; koşul operatörleri nasıl ve nerede kullanılır, veri tipleri nelerdir, döngüler nedir ve nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını biliyordum. Sonrasında Django'nun resmi sitesindeki dökümanları okumaya koyuldum.
* devamı gelecektir...
Son düzenleme: