İnceleme Güneş enerjin mi var? Derdin var!

güneş enerjisi derdin makinesi.jpeg

Technopat'tan herkese merhaba! Ben @Kaspersky Kullanıcısı. Bugün sizlerle birlikte güneş enerjisi kazanı adı verilen edevattan kısaca bahsedeceğim.
Bu aygıt dairenin sıcak su hattına bağlanırdı. Ülkemizin en sıcak yerinde bile çoğu zaman ancak suyu yazın ısıtırdı. Kışın sıcak su musluğundan şebeke suyundan daha soğuk su akardı. O da akarsa.
Niye eğer akarsa dedim: Sıcak su musluğundan su akmayabilir. Nasıl akmayabilir derseniz eğer, bu kazanlar her an patlamaya hazırdı da ondan!
Bir patlar, patladıktan sonra siz farkına varana kadar o ayın su faturasının yüzlerce lira gelmesine sebep olurdu. Bir de tamir masrafı, boru masrafını da eklemeden geçmeyelim. Bir de doğrudan hesaplanamayan çatıyı çürütme masrafı da var.
2012'de hatırladığım kadarıyla bir kazanın masrafı 5000 TL gibi bir şeydi. Bir kazanın ömrü de en fazla 5 yıl deniliyor. Boruların cortlaması ise her an olabilir!
Şamandıraya değinmiyorum bile.

Birkaç yıl boyunca çöpe çıkan parçaları çuvallara topladığımızda çuval çuval parça çıktı. Çuval çuval parça çuval çuval para demek!

Tüm dairelerin enerjisi bozulmuş durumda üstelik. Yaptırılması seneryosunda tüm artı ve eksilere bakıldığında israf olup gereksiz bir harcama kalemi.

Yani güneş enerjisi kazanı varsa dert var, sorun var. Para yutan karadelik var.
 
Biz 2016 da yazlığa güneş enerjisi yerine siemens ani su ısıtıcısı takmıştık, komşularımız çok kez sorun yaşadı güneş enerjisi ile, bizim alet 6 yıldır tık demedi :)
 
2004'te çatıya kurduğumuz güneş enerjisinden birkaç yıl önceye kadar faydalanıyorduk. Günün belli saatlerinde ısınan su geceye kadar sıcak kalıyordu. Kışın iş yapması için boruların sağlam yalıtımlı olması lazım. Bir dönem için çok iş gören bir sistemdi. Hatta savaş çıksa doğal gaz ve elektrik gittiğinde yine iş görür. Kısacası sistem doğru bir şekilde kurulursa çok iş görüyor.

Ayrıca attığın fotoğraftakiler iyi değil camlı rafyatörlü olanlar daha iyi. Işıma yoluyla yüksek ısı elde ediyor.
 
Günısı olmayan evlerde yazın bile şofben veya kombi yakılıyor herhalde. Doğduğumdan beri günısılı evlerde yaşadığım için bana garip gelir yaz kış kombi veya şofbenin açık olması. Baya da iyi bir şey yani. Kaliteli olduğu sürece tabi. Kışın güneşli havada en azından 1 (suyu kullandığın zamana göre bu sayı değişir) kişinin yıkanabileceği durumda su verebiliyor ki bu da büyük bir enerji tasarrufu demek bana göre.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı