Güneş Paneli İçin Akü Tavsiyesi

Katılım
13 Temmuz 2016
Mesajlar
7.839
Makaleler
23
Çözümler
20
Yer
Antiocheia
Çoğu kişi kutu akü öneriyor, araba aküsü önermiyor.
Jel ise çoğu kişi kullanıyor.
Benim aklımda bu var.
Ne tür akü seçmeliyim?
@Yeni Teknik Sembol
Biraz daha araştırdığımda araba akülerinin en kötü seçim olacağını öğrendim.
Bu aküden birkaç tane alınıp kullanılabilir mi?
 
Son düzenleme:
Merhaba. Evet kesinlikle bu konudaki seçiminiz jel aküler şeklinde olmalıdır, çok doğru bir ön araştırmayı yapmışsınız. Araç starter (ilk hareket) aküleri araçlarda kullanılmaya uygun olup çok derin deşarja uygun değilken (Çünkü marş motoru çalışırken anlık ilk boşalmalarının ardından araçlar düzenli olarak çalışırken sürekli doluya (tam şarja) yakın olarak bulunurlar) jel aküler ise solar sistemler, rüzgar türbini ve UPS'lerde sürekli kullanılımaya uygun olup derin deşarja daha uygundur.

Araç akülerini solar sistemlerde enerji (güç) depolamada ve inverterlerde sürekli olarak yanlış bir seçimle kullananlar, bunların çok uzun ömürlü olamadığıyla ilgili şikayet mesajlarını özellikle bazı forumlarda belirterek yazıyorlar, bu konuda beklentilerinin çok altında kalan normal akü kullanım ömürleri hakkında çok fazla da şikayet var. Bu şikayetlerinin asıl nedeninin yanlış akü tipi seçimi olduğunun farkında bile değiller çoğu kere. Bu yüzden jel aküler olmazsa olmaz ilk (ve değişmeyen) bir tercihiniz olsun. Solar sistem elemanlarının çok uygun olan seçimi/birbirleriyle olan uyumu/güç artırılması tadilatları, vb. konusunda eğer sıkıntılarınız olursa yine buradan size seve seve yardımcı olmaya da çalışırım. Kolay gelsin.
Örneğin bazı akü tiplerinin yapısal ve kullanım yeri farklılıkları;

1- Stasyonel (sabit) kullanımlı sulu, kurşunlu aküler: Bu aküler sabit olan tesislerde enerji itiyacı olduğu veya sürekli gerektiği şartlarda kullanılmaya uygundur. derin deşarjsa dayanabilmeleri için plakaları araç akülerinden daha kalın yapılmıştır. Telekomünikasyon tesisleri veya elektrik santrallerinde enerjiye şebeke dışında ihtiyaç olduğunda veya sürekli kullanımlarda kullanılabilirler. Ancak çok ağır ve hantal yapıda olmları ancak bu tür yerlerde kullanımlarını sınırlandırmıştır.

2- Starter (mobil) araç sulu, kurşunlu aküler: Bu aküler araçlarda ilk harekette ve hareketten sonra aracın üzerindeki şarj dinamosuyla birlikte araç elektrik sistemlerini sürekli kullanmaya daha uygundur. Ancak sürekli derin deşarjlı kullanıma ise, plakaları stasyoner olanlara kıyasla daha kalın olmadığından uygun değildir, çünkü bu şartta kullanma (araçla birlikte beklenilen 4-5 yıllık) ömürleri oldukça kısalabilir. 12 volt, 60 amper, 540 EN yazılı sulu, kurşunlu bir araç (mobil) aküsü anlık olarak 540 amperi etiketteki 60 amper değerinin 9 katını marş motorunu anlık çevirirken verebilir. Ancak
sürekli 540 amperin aküye zarar verilmeden alınması mümkün olmayıp anlık ve max. olarak bu aküden çekilebilecek amper değeridir. Bu max. anma değeri hiç bir zaman aşılmamalıdır. Ayrıca tüm araç aküleri plakalarından dökülen aktif döküntü elemanlarının, akü kutusunun alt kısmında, plakalar arasında kısa devreye neden olmadan tortu şeklinde biriktirmeye uygun yapılır.

3- Kuru (jel) kurşunlu aküleri: Mobil olarak özellikle küçük şarjlı araçlar, solar, rüzgar türbini sistemleri ve UPS’lerde kullanıma çok daha uygundur. kuru tipte olmasıyla sulu tipte ve kalın plakalara sahip stasyoner akülerle ayni avantaja sahip olabildikleri düşünülebilir. Ancak stasyonel kurşunlu, sulu akülere göre hafif ve daha az hacim (yer) kaplaması, derin deşarj avantajını da
beraberinde taşıması nedeniyle stasyonel akülerin kullanım yerlerinin dışında ve onlara rakip olarak tercih edilemezler. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Piyasada milyon türlü akü var jeller arasında: 12V 9Ah, 7Ah, 60Ah ama bunların hangisi daha mantıklı?
Çıkış gücü 220V çevirince 3-4A olsa yeterli.
 
Merhaba. Çok değişik olan markalar /amper-saat kapasitesinde olanları konusunda çok haklısınız. Bakın, güneş panelinizin/panellerinizin panel watt gücü/ güçleri, seçilecek olan akünün amper-saat seçiminde çok önemli, panel/reg. çıkışındaki max. akü şarj akımının (Güneşin en dik geldiği yaz, öğlen saatlerindeki amper çıkış değeri baz alınıp) bunun en az 10 kat fazlası olarak (akü amper-saat kapasite değerinin 1/10'unu panel/reg. çıkışındaki şarj akımı geçmeyecek şeklindeki olan bir kuralına göre) akünün amper-saat kapasitesi seçimleri bu şekliyle yapılıyor. Bu yüzden onu çok net belirtirseniz size seçilecek en düşük amper-saat 12 volt jel aküyü ancak o zaman çok net önerebilirim. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
En başta elektrik kesintilerinde kullanacağım bir sistem yapmayı düşünüyorum, sonradan panel yükseltmesine açık olacak bir sistem. Güneş aküyü şarj edecek, akü de ben açtığım zaman inverter üzerinden bana 220V sağlayacak.
Minimum bir saat olmak üzere 500W verebilmesi lazım akünün.
Sonradan belki tamamiyle bilgisayarı panel üzerinden çalıştırmak istersem akü eklemesi ile süreyi/çıkışı yükseltebileyim.
 
Bunun aklınızdaki özel bir tasarım olduğunu tahmin edip az önce düşünmüştüm ben aslında. 500 watt'lık net gücü kullanma şekli eğer aydınlatma (LED, tasarruf ampulü, vb.) LCD TV veya masaüstü PC, laptop, tablet, vb. şekillerinde olursa modifiye sinüslü inverter/akü (solar panel ve elektrik şebekesiyle ikiz destekli, örneğin) veya UPS (Tunçmatik LITE 1000 VA gibi) direk olarak bu işinize yarar, ama asenkron motorlu ayaklı fan, dalgıç pompa, vb. ürünlerde gerçek (saf) sinüs veren inverter veya UPS'leri kullanmak gerekecektir. Kendi tahminimce ilk olarak bir tahminle sıraladığım bu ürünler 1 saat boyunca elektrikle kesintisinde direk bu sisteminizden beslenmiş olacaklar. 850 VA ile 1000 VA LITE UPS net gücü sizin aradığınız bir güç, yani 450-600 watt arası net güç karşılığı olacak, aradığınız veya kuracağınız sistem bunu net sağlamalı. Bu detayları ilerleyen günlerde isterseniz tekrar beraberce ele alabiliriz.. Kolay gelsin.
Yeniden ek yorumlama:

Olası elektrik kesintilerinde solar sistemin hiç devrede olmadığı, sadece UPS'nin akü tadilatlı haliyle örneğin evde 650 VA'lık UPS'nin aküsünden akü kablolarını çıkarıp, 60 amper,12 volt sulu araç aküsüyle paralel bağlayarak nadiren olan bazı kesintilerde 2-3 saate kadar masaüstü PC'ye veya tüplü 55 ekran 85 watt.'lık TV'ye evde 3-5 saat kadar UPS'yi 120 mm.'lik 2 adet harici kasa fanlarıyla devamlı soğutarak destek almıştım. yani elektrik kesintisinde ilk nada solar sistemle şarj hali hiç düşünülmediğinde, sadece akü amper-saat kapasitesini artırarak (bu akü kapasitesini artırma UPS iç elektronik yapısına bir zararı veremez, ondan alınan destek süresini uzatır) bu işlem yapılabilir.

Solar sistem yoluyla, yani 500 watt.'lık gücü tadilatlı (yüksek amperli) jel akülere UPS'yi fişle prize takmadan bu işlemi akü kutup başlarına solar sistem kabloları paralel bağlıyken de ayni anda yapmak mümkündür. En az 60 watt.lık bir güneş paneli, (max akımı panel çıkış akımı 3.7 amper) 10 ampere kadar solar şarj regülatörü, 15 amperlik şokti (bariyer) diyotla akülerde 500 watt.lık güç kesintiler için beklemede kalabilir. Ama müstakil evin çatısında veya izin alınan ortak apartmanın çatısında, hiç ayak basılmayan uygun bir yere panelin konuşlandırılıp solar bağlantı kablolarının buradan evdeki regülatör ve çıkışındaki jel akü kutup başına kadar emniyetle uzatılması, voltaj/güç kaybı olmaması için kablo kesitinin uygun seçilmesi gerekir. Ev içindeki solar tesisatta parafudr denilen yıldırım/yüksek pik gerilimlere karşı emniyet tedbirinin uzman elektrikçilerce pano girişinden ilavesi yapılarak bunun mutlaka alınması gereklidir. Kolay gelsin.
12 voltluk olan bir solar sistemde, kış için asgari güneş ışığı da düşünülerek günde 8-10 saattlik güneşlenmeyle 60 -80 watt panelle 40 amper-saat 12 volt akü yeterli gelmiyor, en az 12 volt, 50 amper jel veya sulu akü (sadece kesintilerde kullanmak, devamlı kullanmamak şartıyla) kullanılması gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Çıkış için final olarak zaten UPS'den geçireceğim, içerisinde voltaj regülatörü vb. koruma bulunuyor.
Kablolama olarak 3*2.5 kullanmayı düşünüyorum. Topraklama şart diyorsun zaten onu da halletmeye çalışırım.
Bu kalınlıkta bir kablonun koruması yeterli mi yoksa ek etrafına koruma yapmam gerekir mi?
Akü olarak sonradan sürekliye çevirebilme ihtimali için direkt olarak jel almayı düşünüyorum.
En başta sadece UPS'yi besleyebilmesi için 1000W modifiye sinüs inverter kullanacağım sonradan yükseltirsem direkt bağlamamda sorun olmasın diye tam sinüslü invertere geçerim.
Bunun aklınızdaki özel bir tasarım olduğunu tahmin edip az önce düşünmüştüm ben aslında.
En başta sadece yedek aküyü güneşten doldurma, sonradan bilgisayar ve belki tüm kat elektriği olabilir.
3. katta oturuyorum, bina 4 katlı ve çatımız demir.
Bu projeyi gerçekleştirirken UPS'ye modifikasyon yapmayı düşünmüyorum çünkü sistemdeki herhangi bir arızanın bilgisayara hasar vermesini engelleyecek parça o.
 

Hayır, Handsome Reis, ; sadece topraklama yapılması (zaten panellerin ve tüm solar sistemin genel topraklaması yapılmalı, bu şart, onun için 2.5 mm çok damarlı, yeşil-sarı NYY topraklama kablolarıyla bu topraklama işlemleri yapılabilir) demek istemedim, çatıda, terasta, tarlada, vb. açıkta çalışan tüm solar paneller yıldırım düşmesi riskine karşı parafudr denilen yıldırım-savar röleleriyle de ayrıca korunmak zorundadır, ben genel olarak bir de ondan bahsetmiştim. 4. katın demir çatısından 3. kata ininceye kadar solar panel kabloları için 4 mm' lik solar sistem (özel) kablosunu (4 mm'de 12 voltluk DC sistemde (voltaj/amper/güç kaybı çok daha düşük olur) özellikle de tercih edin, bu kesit daha iyi olur.

Solar sistemin hiç kullanılmadığı sadece elektrikle UPS'lerde orijinal kendi aküsünde şebekeyle depolama yapıldığında kapasite artırımını destek saatini artırmak amaçla bunu ayrıca ek bilgiyle belirtmek istedim. Müdaheleyle orijinal cihazı mutlaka içten değiştirin demek istemedim, kendi ev uygulamamdam örneği fikir amaçlı olarak size verdim. Sistemi ilerde güç olarak daha da artırmak amacı mutlaka taşınıyorsa, örneğin solar MPPT (dijital PWM regülatör, 12/24/48 volt uyumlu) 'nin amper kapasitesini daha yüksek 50-60 amperli olarak seçin, 10-20-30 amperli olarak seçmeyin derim. Çünkü o zaman geleceğe (tadilatlı bir artırmaya) dönük daha esnek bir reg. seçimi sizin için olur. Yine jel akülerin amper-saat kapasitesi seçilirken de bunu göz önüne almak lazımdır.

Tüm ev elektriğini güneşle sağlayabilmek 500 watt'la bu olamaz, zaten bunu çok iyi de biliyorsunuz, 500 watt sadece masaüstü PC'nin 500 watt,lık PSU'sunu tam gücüyle çalıştırabilir, inverterden veya bir UPS'den geçtikten sonra. Bu durumda en az 4-5 kW'lık günlük bir üretimin solar paneller yoluyla tüm ev elektriği için üretilmesi de şart olur, zaten o zaman inverterleri pure (saf) sinüslü seçmek zorundasınız, çünkü AC ile çalışan asenkron motorlu buzdolabı kompresör motoru, ayaklı vantilatör asenkron motoru, çamaşır makinesi su tahliye pompası motoru, bulaşık makinesi su boşaltma pompası motoru (gölge kutuplu) , vb. bunlar içinde olacak ve bunlar gerçek sinüs inverter dışında tam çalışmayıp vınlayıp kalır, modifiye sinüslü olan inverterler ile. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Kablo ile sadece güç aktarımı yapıp topraklamayı ayrı kablo ile yapabilir miyim?
Kablo olarak normal bir kablo değil direkt solar kablosu almam lazım o zaman.
30A PWM kontrolcü 100 lira, 60A'sı 150 lira yani baştan 50 lira fazla verip sonradan 50 lira kurtarabilirim. Daha üstü ve ya tüm ev kısmına geçersem alırım MPPT çünkü çok pahalılar.
On-grid inverter alırsam sonradan, elektrik olmadığında akü bağlantısı üzerinden çalışır değil mi?
Panel olarak başlangıçta şunu, kontrolcü olarak bunu ve inverter olarak da bunu kullanmayı düşünüyorum. Aküde halen kararsızım.
 
Merhaba.
1- Evet. 4 mm.lik kabloyla üst kattan alta doğru olan panel çıkış gücü iletimi, 1.5 mm veya 2.5 mm.lik kablo ile topraklama işlemleri yapılabilir.
2- Solar kabloları eğer bunlar direk açık havadan gidecekse evin iç ev sisteminden gitmeyecekse dış atmosferik etkiye karşı daha korunaklı olurlar, o nedenle bunları önermiştim.
3- PWM kontrolcüler (MPPT) solar voltaj az gelse de inverterler gibi kendi içinden bunu evirip uygun veya en verimli haliyle çevirip en uygun voltajla bu aküleri şarj ediyor, yani çok verimliler, sıradan olan kontrolcülere göre. Bu yüzden eğer satın alırsanız bunları tercih edin demek istemiştim.
4- On-grid inverter direk panel elektriğini bir kontrolcüden sonra bu elektriği arada akü olmadan çeviriyor. Fazla (kullanılmayan) ve üretilen fazla elektriği uygun sistemle saati tersine işletip şebekeye satıyor. Bu sistemlerde akü kullanılmıyor. Bu yüzden çalışma voltajı akülü gibi sabit olmayıp belirli voltajlara uyumlu çalışabilmesi lazım. Akü bağlantısı üzerinden de çalışabileceğini tam olarak bilemiyorum, kendi datasheetlerinden, kendi ürün kataloglarından veya bunların açıklayıcı teknik özelliklerinden bunu araştırmak lazımdır. Bence normal inverterleri eğer akülü olan solar sistemi (off-grid) kullanacaksanız mutlaka tercih edin.
5- Başlangıç için seçimleriniz uygundur. Jel aküde en fazla kullanılan veya en tercih edilen markaları seçin. 12 volt aküyü belirli bir kapasitede tercih ettiniz ve satın aldınız. Bu sistemi ilerde watt, kW olarak daha çok büyütürken, paneller sayıca, güç olarak fazla arttıkça şarj akımı paralel kalan panel bağlantılarında çok artacağından, güç aktarımında çok kalın kablo kullanmak yerine volt/amper değişimi dengesiyle iyi dengelemek için 12'den 24 veya 48 volta doğru olan seri panel, seri/paralel (karışık) panel, seri akü şeklinde olan bazı uygun geçişleri yaparsınız. Yani panel watt gücü ve sayısı gittikçe arttığında, aküleri de paralel değil seri bağlayarak daha sağlıklı elektrik depolamak (paralel akülerde zamanla iç sıkıntılar oluşuyor) her zaman mümkün olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı