Güneş Paneli İçin Akü Tavsiyesi

Kablolama olarak solar özel 4mm kablolar biraz tuzlu gibi geldi. Alternatif hangilerini kullanabilirim? 6mm vs. daha kalın kablolar kullanmam iyi olur değil mi?
MPPT işi biraz daha üst seviye, şimdilik PWM kullanmak işimi görür bence.
Sistem %100 güçte, tüm bileşenler stres testinde iken yani 500 civarı watt harcarken 8 dakika dayanıyor 2x7 Ah akü. 60Ah 40 dakika civarı dayanması gerek düz hesap.
 
Merhaba.
1- Alternatif olarak araç içi DC kablolamada kullanılan 6 mm. veya daha kalınlarını (aradaki bu mesafe biraz uzunsa) kabloları bu amaçlarda kullanmanız daha uygunu olur. Tek damarlı ev tesisatları içinde kullanılan bu tekli kablolar ile priz uzatmada kullanılan 2'li, 3'lü PVC'li kablolar bu amaçla kullanımdan
çok uzaktır, yani hiç uygun değildir. Araç içi kablo tesisatında kullanılan kalın kesitli ve üzeri PVC yalıtkanlı ve tekli kablolar, açık havaya da (atmosfere) çok dayanımlı olduğundan solar kablolarla hemen hemen ayni dayanımlara sahip olurlar. En uygun kesitlerle bunlar da seçilebilir.
2- Evet bu denetleyiciyi PWM olarak da seçip kullanabilirsiniz, ben en ideal olanından ilk önce bahsetmiştim. Bu da seçilebilir.
3- Ama bu 8 dakika içinde bu PC'nin stres testi dışındaki diğer normal durumlarda nasıl kullanıldığı, oyun/internet/yazı yazma, vb. ile doğrudan ilişkili bir durumdur, iyi bildiğiniz gibi. Stres tesitinde test ettiğiniz için en zorlayıcı oyunları oynamış gibi sayılırsınız, bu durumda da alınan bu destek süresi çok doğru olur. Örneğin normal kullanımlarda, oyun oynarken 8 dakika olan bir destek süresi, ayni PC'yle yazı yazarken veya yalnız müzik dinlerken/internete bağlıyken daha fazla olabilir. PC'deki güç harcanması o anda PC'nin nasıl kullanıldığıyle ilgili olarak bu zaman açısından oluımlu/olumsuz yönden + veya - yönde bazı değişimleri gösterebilir. Stres testi bunu (en zor şartı) doğru belirleyici bir test olmuştur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Sürede amaç minimum kaç dakika dayandığı.
Kablolama 50 metre civarı olacak tahminimce. Halen karar veremedim. Sorun çıkarmayacak olanların en ucuz seçeneği hangisi sizce?
Aynı şekilde jel, deep cycle akülerde tam kesin modele karar veremedim.
@Ercan OZAN hocamız da konuyu görmediyse bu bildirim ile bi' göz atıp yorumlarsa sevinirim. :)
 
Merhaba;

Jel akünün avantajı aküyü tamamen bitirip tekrar kullanabilmeniz, normal akülerde ise voltaj 10,5 altına inerse genelde akü ölüyor maalesef. Eğer kablo uzunluğunu akü-regulatör-panel arasına değilde inverterdan kullanılacak yere doğru yani 220V enerjinin kablosunu uzatabilirseniz kaybınız azalmış olur.
 
Merhaba;

Jel akünün avantajı aküyü tamamen bitirip tekrar kullanabilmeniz, normal akülerde ise voltaj 10,5 altına inerse genelde akü ölüyor maalesef. Eğer kablo uzunluğunu akü-regulatör-panel arasına değilde inverterdan kullanılacak yere doğru yani 220V enerjinin kablosunu uzatabilirseniz kaybınız azalmış olur.
Inverter parçasını çatıya koyup, dairenin içine direkt 220V girmesini mi öneriyorsunuz?
Inventeri çatıya koyarsam kontrolcü nerede olacak?
Akü olarak evet jel olacak ama tam marka-model seçimi yapamıyorum. Çok fazla seçenek var.
Örneğin bu olabilir mi: Safir Akü 12v 60ah Jel ( 2019 Üretim ) - n11.com
Kablo olarak solar özel değil, normal 4mm kullanırsam ne fark olur?
1572040376961.png
 
Son düzenleme:
Merhaba. Solar sistemlere uygun jel aküyse bu jel akü de seçilebilir, ancak "solar sistemlere uygundur" notunu bu kendi linkinde göremedim. 50 mt. çok uzun bir mesafedir, bu mesafede voltaj kaybını en aza indirebilmek amaçlı bir kesit seçilirken karşınıza olağanüstü kesitte veya bununla çok doğru orantıda maliyetli kablo bedelleri (bir de ileride güç artırımı söz konusuysa bu da göz önüne alınıp ayni (sabit) 12-24 volt DC elektrik sistemi düşünülüp daha kalın kesitleri ile düşünüldüğünde) çıkabilir, zaten bu yüzden de Ercan Hocam çatıda konuşlandıracağınız panel-kontrolcü-inverterden sonraki DC>AC çıkışı olan 220 volt AC'yi sadece bu 50 mt.lik kabloyla taşımanın, 12-24-36-48 volt DC'yi 50 metrede kayıpsız (veya az voltaj/güç kaybıyla) taşımaktan çok daha kolay (çok daha az kayıplı) olduğunu özelikle size belirtmek istemiştir. 4 mm sıradan akü-araç iç kablosu, elektrik iç tesisat kablosu bakır iç iletkeniyle, 4 mm solar kablolar içindeki bakır iç iletkeninin amper taşıma kapasitesi eşit olur, ancak solar sistem kabloları sadece solar sistemlere göre daha özel dış yalıtkanına (izole bir dış kaplamaya) sahip olur, tek farkları bu olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Projeyi hayata geçirmeden önce iyice tasarlayıp geçirmek istiyorum o yüzden final kararlar almadan önce her şeyin her şeyini tartışıp karar vereceğim.
Kabloyu dışardan dolaştırıp kablo maliyeti vermek yerine kullanabileceğimi unuttuğum soba borusu var.
Soba borusundan 2*2.5 kablo ile geçirsem yeterlidir galiba. Böylelikle mesafe çok daha kısa olup (~20m) çatıya inverteri koymama gerek kalmayacak.
UPS'yi pako şaltere bağlamayı düşünüyorum. Bu olur mu?
Eğer linkini attığım 220V'den 25A veriyor ise 1'e şehir elektriğini 2'ye güneş panelini bağlayacağım ki ikisi arasında sök tak yapmadan geçiş yapabileyim.
Şehir elektriğini UPS veya invertere yanlışlıkla temas ettirme ihtimalim var mı?
 
Son düzenleme:
Merhaba. Bu linkini verdiğiniz inversör pako şalter tek fazda (ev hattı için) maximum 25 amperi, bu anma değerini veriyor, mevcut etiket değerine göre. Bu bağlantıyı aşağıdaki alıntı bir çizime göre yapacaksınız.

JENERATÖR - ŞEBEKE BAĞLANTISI.
şalter%20bağlantısı%20002.jpg


Jeneratörden gelen faz ve nötr ucu yerine solar panel-akü-inverterden gelen 220 volt AC'yi, 2 nolu uçtan çizimde sayaçtan gelen kısma evdeki prizlerden gelen 220 volt AC'yi, ortak çıkış olan 0 noktasına da UPS'nin girişini (Çizimdeki evdeki sigortalar ve nötr uçları yerine) kullanacaksınız. Böylece pako şalterdeki 0 noktasına göre 1 ve 2 değişimlerinde her iki hattan gelen bu faz ve nötr uçları bu geçişlerde birbirlerine hiç karışmamış olacaklardır. Eğer bunları birbirine karıştıracaksanız örneğin 1 ve 2 rakamları yerine pako şalter üzerine "ŞEBEKE" ve " İNVERTER" yazılarını ayrı, küçük kartonlara yazıp bu rakamların üzerine bunları yapıştırmanız bence daha güvenli olur. PC için gereken toprak hattını ise direk (bypass) olarak bu masaüstü PC'den önceki akımı alacağı bir prizin,uzatmanın toprak iletkenine pako şalter iç bağlantılarından bağımsız olarak uygun bir kabloyla uzatıp getirmelisiniz.

İnverterinizden çıkan 220 volt AC elektrik çıkışının her 2 ucu da monofaze jeneratör çıkışları gibi fazdır, yani nötr ucu hiç yoktur, ayni şekilde tüm UPS'lerin de 220 volt çıkışlarının her iki ucu topraklanmadığı için fazdır, linkte ŞEF'imizin de belirttiği gibidir. Ama elektrik kesintilerinde UPS'ler bu şekliyle de sağlıklı olarak PC'leri çalıştırabiliyor, çünkü evin toprak hattı - PSU girişi ve çıkışında ortak topraklı olduğundan ve bu nötr ucu olmadan girse bile bir ucu topraklanarak nötr ucu yine neticede oluşmuş olur, elektrik kesintilerinde tüm UPS'ler çalışırken. Evin toprak hattını invertörün çıkışlarından birine bağladığınızda invertörün bir ucu nötr diğer ucu faz olmuş olur. Pako şalterin bağlantısından hemen önce bu topraklamayla nötr ucu mutlaka oluşturulmak istenirse bu şekilde yapılabilir. ancak bu yapılmasa da olur, çünkü UPS çalışırken inverter çıkışı UPS içinden evin toprak hattıyla birebir irtibatlanarak nötr ucu zaten PC kasası içinde kendiliğinden oluşmuş olacaktır, elektrik kesintilerinde bu açıdan bir sıkıntı olamayacaktır.

Kendi müstakil evinizdeki bu baca boşluğunu, eğer hiç kullanılmıyorsa (boşta duruyorsa) içinden sıcak soba dumanları, vb. geçmiyorsa mevcut kablo metrajını azaltmak için kullanmayı düşünüyorsunuz sanırım. Bu baca hiç kullanılmayıp içinden sıcak dumanlar geçmiyorsa kullanılabilir veya bu evin diğer başka ve hiç kullanılmayan iç inşaat bölümleri varsa onlar da bu amaçlar için kullanılabilir, o bölmelerden de sıcak gaz, duman, is, vb. hiç geçmemesi, bu noktalardan geçen bu kablonun bu geçme şartlarında ezilip bozulmaması, çok kırılmaması vb. şartlarıyla bu tür uygulamalar yapılabilir. Kablo kesiti olarak eğer 12 volt solar DC elektrik sistemini seçtiyseniz 2*2.5 mm yerine 2* 4 mm olanını imkanınız uygunsa bence tercih edin, böylece voltaj kaybı çok daha az olur. Çünkü bu kontrolcüden hemen önce girmesi gereken solar panel voltajı fazla düşmeden buna girebilmiş olur, zira 20 mt.' de panel volt çıkışı olan 17-19 volt DC akımın kablodan bu metrajları geçmesinde hatırı sayılır voltaj düşmeleri mutlaka olacaktır. Konrolcülerin sağlıklı olarak çalışabilmesi için girmesi gereken en düşük (minimum) DC voltajı zaten etiketlerinde yazılı olup belirlidir. Kolay gelsin.
Ekleme: Bu güneş panelinin yıldırımlara karşı metal gövdesinin mutlaka topraklanması (parafudr otomatları ile) gerekir, inverterin çıkışındaki bir ucunun topraklanmadan pako şalterden geçip UPS'den ve masaüstü PC'nin PSU'sundan geçerek PC'ye girmesinde sakınca yoktur, çünkü topraklanmayan uçlar sadece toprağa göre 110 volttur, ama 2 ucu arasında her zaman 220 volt AC çıkışı şeklindedir. Toprak hattı UPS, PSU girişinden olduğu (sağlıklı olarak girdiği) şarttaki olan bir çalışması, normal şebekedeki faz, nötr, toprak girişiyle olan çalışmasında olduğu gibidir, bundan farkı yoktur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı