Günümüzde gereken VRAM sorunsalı

Bütçe
Belirsiz
Yer
Türkiye Cumhuriyeti
Merhaba arkadaşlar, bir süredir sistemim için ekran kartı arayışındayım, şu anki kartım olan MSI GTX 1050 Ti eski oyunlarda bile zorlanıyor, VRAM sıkıntısı çekiyor ve istediğim oyunları istediğim şekilde oynamama imkan tanımıyor. Bu sebeple sistemi genel olarak yükselttim ve ekran kartı arayışı içerisine girdim. Bu konu üzerine konuşmak için de konu açmak istedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Şu anlık sistemim için şu modeller üzerinde kararlar kıldım;
AMD RX 9060 XT 16 GB
AMD RX 7900 XT 20GB
AMD RX 6900 XT 16 GB
AMD RX 6800 XT 16 GB

Bu durumda da akıllara takılan sorular şunlar;
Günümüzde VRAM ne kadar gerekli ve önemli?
FSR, DLSS, FG gibi teknolojiler pazarlama stratejisi veya ürüne değer katma çabası mı? Yoksa günümüzde olmazsa olmaz mı?
NVIDIA kartların fiyatlarını normal buluyor musunuz?
NVIDIA'nın az VRAM'e sahip kartlar üretmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Sistemim;
Gigabyte B550 Gaming X V2 REV1.3
AMD Ryzen 5 3600X 4.4GHz 6 Core 12 Thread (İleride upgrade etmeyi düşünüyorum)
MSI GTX 1050 Ti Gaming X 4 GB
G.Skill 2x16 GB 3600MHz 16CL Trident Z
Samsung 870 EVO 1TB
Seagate Barracuda 1TB
Raijintek Cratos 850W 80+ Gold Tam Modüler
Corsair 4000D Airflow
LG 27MP59G-P 75Hz 1ms

NVIDIA ile AMD sıkıştırma olayı farklı. AMD gider bütün dokuları boşaltmaya çalışır VRAM'in içine ondan genelde zaten oyunlarda önerilen sistemlerde AMD için daha fazla VRAM istenir. NVIDIA tarafında ise algoritma sıkıştırması biraz daha iyi ve aynı zamanda dokular daha sık giriş çıkış yaptığı için VRAM kullanımı en kötümser tahminle %20 en iyimser tahminle de %50'ye varan daha az kullanımla sonuçlanıyor. AMD, RTX 4080 Super ile yarışan 7900XTX kartını 24 GB yaparken hayrına VRAM dağıttığından değil, bu sebeplerden ötürü ağızlarının tadı kaçmasın diye 24 GB yaparak piyasaya sürdü.

Hocam ben daha yeni 5070 ve i514600K sisteme geçtim çok memnunum ancak 12 GB VRAM şu an yeterli ama 16 olsa daha iyi olurdu çoğu oyunda 8-9 GB kullanıyor NVIDIA savunulucak bir tarafı yok ama MFG çok güzel DLSS güzel bir açıyorum 300-400 FPS. Diğer yandan AMD fg çok rezalet FSR çöp gibi yani FSR fg yi bir açıyorum oyun kasıyor tam bir kepazelik bu AMD keşke daha iyi olsa ama şu an kendileri teknoloji olarak RTX 3000 serisine denkler.

DLSS, fg, FSR, strateji değil direk önemli ve faydalı bir özellik. Hatta artık hayatın bir parçası bunlarsız bir kart yok yani öyle düşün. 5080 veya 5090 gibi bütçen yoksa direk işine yarayacak şeyler. Ki o kartları olanlar bile 2K 4K da kullanabiliyorlar.
(E-spor Valorant ve CS:GO gibi oyunlarda kullanılmaması daha iyi gecikme açısından tabii sürekli bu oyunları oynayan biriyseniz diğer türlü hikayeli oyunlar bu üsttekilerin nimetlerinden çok yararlanıyor Grafikleri sağlam ve güçlü olan oyunlar)

VRAM 2K ve 4K gibi yüksek çözünürlükte önemli 1080 de ise artık 8 GB bile yetmiyor en az minimum 12 olmalı. Bunun ihtiyaç vs geçtim yani artık 8 GB bir kart alınmamalı. Çok zaruri veya bütçesel bir durum yoksa.

Kart fiyatlarını bırak bütün teknolojik ürünlerin fiyatları ülkemizde zaten kabul edilemez derece yüksek ekonomi ve kriz yüzünden fakat yapacak hiçbir şey yok dolar euro kötü ekonomi yönetimi tüm bunların üstüne açgözlülük sektörel durumlar misal şu an RAM kıtlığı vs hepsi zaten Avrupa Amerika'ya 2 vuruyorsa bize 5 vuruyor. Bir de fırsatçılık vs uçmuş vaziyette.

AMD bugün ekran kartlarına zam yapmış. Alacağınız bir şey varsa şimdi alın derim yoksa yine zamlarla artacaktır bizim satıcılarımız bu fırsatları asla tepmezler bir anda çıkarırlar.

Merhaba arkadaşlar, bir süredir sistemim için ekran kartı arayışındayım, şu anki kartım olan MSI GTX 1050 Ti eski oyunlarda bile zorlanıyor, VRAM sıkıntısı çekiyor ve istediğim oyunları istediğim şekilde oynamama imkan tanımıyor. Bu sebeple sistemi genel olarak yükselttim ve ekran kartı arayışı içerisine girdim. Bu konu üzerine konuşmak için de konu açmak istedim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

şu anlık sistemim için şu modeller üzerinde kararlar kıldım;
AMD RX 9060 XT 16 GB.
AMD RX 7900 XT 20GB.
AMD RX 6900 XT 16 GB.
AMD RX 6800 XT 16 GB.

bu durumda da akıllara takılan sorular şunlar;
Günümüzde VRAM ne kadar gerekli ve önemli?
FSR, DLSS, fg gibi teknolojiler pazarlama stratejisi veya ürüne değer katma çabası mı? Yoksa günümüzde olmazsa olmaz mı?
NVIDIA kartların fiyatlarını normal buluyor musunuz?
NVIDIA'nın az VRAM'e sahip kartlar üretmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

sistemim;
Gigabyte B550 Gaming X V2 rev1.3
AMD Ryzen 5 3600X 4.4GHz 6 Core 12 thread (ileride upgrade etmeyi düşünüyorum)
MSI GTX 1050 Ti Gaming X 4 GB.
G.Skill 2x16 GB 3600MHz 16CL Trident Z
Samsung 870 EVO 1TB.
Seagate Barracuda 1TB.
Raijintek cratos 850W 80+ Gold tam modüler.
Corsair 4000D airflow.
LG 27MP59G-P 75Hz 1ms.

Konuyla alakasız ama R5 3600X bu ekran kartları için zayıf kalmamış mı?

Vram ne kadar gerekli sorusunun cevabı aslında hangi çözünürlükte oynadığınıza göre değişir. Ancak zaten seçenekleriniz arasında minimum 16gb seçeneği var. 16gb vram ile 4k oynuyorum şuan. O yüzden yeterli olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka görüntü oluşturma fps arttırma v.s gibi teknolojilerin hiç birini kullanmıyorum açıkcası oyunlar zaten akıyor.

7800xt 7900xt gibi seçenekleri değerlendir bence ama örneğin 7900xt ile 9070xt 16gb arasında çok az fiyat farkı kalıyorsa 9070xt tercih ederdim.

DLSS, fg, FSR, strateji değil direk önemli ve faydalı bir özellik. Hatta artık hayatın bir parçası bunlarsız bir kart yok yani öyle düşün. 5080 veya 5090 gibi bütçen yoksa direk işine yarayacak şeyler. Ki o kartları olanlar bile 2K 4K da kullanabiliyorlar.
(E-spor Valorant ve CS:GO gibi oyunlarda kullanılmaması daha iyi gecikme açısından tabii sürekli bu oyunları oynayan biriyseniz diğer türlü hikayeli oyunlar bu üsttekilerin nimetlerinden çok yararlanıyor grafikleri sağlam ve güçlü olan oyunlar)

VRAM 2K ve 4K gibi yüksek çözünürlükte önemli 1080 de ise artık 8 GB bile yetmiyor en az minimum 12 olmalı. Bunun ihtiyaç vs geçtim yani artık 8 GB bir kart alınmamalı. Çok zaruri veya bütçesel bir durum yoksa.

Kart fiyatlarını bırak bütün teknolojik ürünlerin fiyatları ülkemizde zaten kabul edilemez derece yüksek ekonomi ve kriz yüzünden fakat yapacak hiçbir şey yok dolar euro kötü ekonomi yönetimi tüm bunların üstüne açgözlülük sektörel durumlar misal şu an RAM kıtlığı vs hepsi zaten Avrupa Amerika'ya 2 vuruyorsa bize 5 vuruyor. Bir de fırsatçılık vs uçmuş vaziyette.

AMD bugün ekran kartlarına zam yapmış. Alacağınız bir şey varsa şimdi alın derim yoksa yine zamlarla artacaktır bizim satıcılarımız bu fırsatları asla tepmezler bir anda çıkarırlar.

Sonunda aklı başında bir arkadaş sürekli MFG teknolojisini kötülüyorlar ben 5070 le çok memnunum AMD'nin 9070XT +AMD fg FSR açmasına karşılık NVIDIA'nın MFG'si ile 70-80 FPS koyuyor üstüne yani.

Sonunda aklı başında bir arkadaş sürekli MFG teknolojisini kötülüyorlar ben 5070 le çok memnunum AMD'nin 9070XT +AMD fg FSR açmasına karşılık NVIDIA'nın MFG'si ile 70-80 FPS koyuyor üstüne yani.
MFG teknolojisindeki içeriği iyi bilin . Input lag ne kadar sokuyor aşağı yukarı tahmin etmek kolay .

Örneğin oyun açtın native ayarlarda 125 fps mi alıyor ?

1000/125=8ms gecikmen var demektir . Benim 240Hz monitörüm var ben FGx2 açayım dediğinde 16ms gecikmen olur üstüne reflex vs açarsın 10-12ms'e kadar düşer hiç bir şey anlamazsın bile 250FPS misler gibi oyununu oynarsın .

Ama işte asıl sıkıntı FPS düşük olduğunda başlıyor . Diyelim ki Kartın 40 FPS verebiliyor yani 25ms . FG x2 açarsan işlemci üstüne de yük biner native 40 FPS, 30'a kadar düşebilir ama x2 olur 60FPS alırsın.

30 FPS demek 33.33ms demek, x2FG açınca 66.66ms demek(x3-4 yazmaya gerek bile yok) . 60ms sonrası ciddi farkedilir olmaya başlıyor bu input lag muhabbeti .

Hesabınızı ona göre yapın .

MFG teknolojisindeki içeriği iyi bilin. Input lag ne kadar sokuyor aşağı yukarı tahmin etmek kolay.

Örneğin oyun açtın native ayarlarda 125 FPS mi alıyor?

1000/125=8ms gecikmen var demektir. Benim 240Hz monitörüm var ben fgx2 açayım dediğinde 16ms gecikmen olur üstüne reflex vs açarsın 10-12Ms'e kadar düşer hiçbir şey anlamazsın bile 250FPS misler gibi oyununu oynarsın.

Ama işte asıl sıkıntı FPS düşük olduğunda başlıyor. Diyelim ki kartın 40 FPS verebiliyor yani 25ms. Fg X2 açarsan işlemci üstüne de yük biner native 40 FPS, 30'a kadar düşebilir ama X2 olur 60FPS alırsın.

30 FPS demek 33.33ms demek, X2fg açınca 66.66ms demek(X3-4 yazmaya gerek bile yok). 60ms sonrası ciddi fark edilir olmaya başlıyor bu input lag muhabbeti.

Hesabınızı ona göre yapın.

Çok doğru bunun içinde 5060 Ti ve üstü kartlar muhteşem şu an için MFG de.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı