Aziz Lucifer
Hectopat
Gürcistan'a berbat ülke diyenler Kadıköy moda sahilinde yaşıyor heralde. Türkiyeden daha iyi orası kesin. Batum eğlence ve liman kentidir. 2. Büyük şehir sanılsada aslında 3. Dür 2. Olan Kutaisi Başkent Tiflis en kalabalık şehirdir. Bir çok kaynakta Gürcistan nüfusu farklı farklı belirtilsede gürcü hükümetine göre nüfus yaklaşık 5,5 m kadar. Ayrıca gürcü nüfusu Gürcistanda az gözüksede yıllar önce göç eden milyonlarca gürcü Türkiye, Almanya, Azerbaycan,Amerika gibi gibi bir çok devlette yaşamakta olan gürcüler var. Yani nüfusu az sansakta bir çok balkan devletinde olan göç mevzusu Gürcistandada mevcut. Ülke eski bir Sovyet ülkesi olduğu için tifliste bir çok yapı Sovyet izlerini taşıyor. Ancak Batum daha modern şekilde inşaat edildi. Ayrıca ayrılıkçı bölgeler olan Abhazya ve Osetya sevilmiyor. Abhazyanin Gayri meşru başkenti Sokhum. Karadenize kıyısı olan bir şehir. Eskiden orda gürcüler ve abhazlar beraber yaşardı ancak 2008 savaşı sonrası orda yaşayan gürcü nüfusu ayrılmak zorunda bırakıldı. Hatta Çeçen askerlerin Abhazya ve osetyada savaştığı iddiası olduğu için gürcü halkı Çeçen ve Dağıstanlilarida pek sevmez bknz merab dvalishivili vs umar nurmagomedov. Neyse konudan pek sapmadan devam edeyim. Gürcü larisi TL bazında oldukça değerlendi. Ülke Avrupa birliği ile sıkı temaslar kursada ülkede çıkan iç karışıklıklardan dolayı şuanda müzakereler devam etmiyor. 128 gündür aralıksız protestolar devam etmekte bu yüzden gece saatleri özellikle tifliste dolaşmanızı önermem zaten Gürcüce bilmiyorsaniz polise derdinizi anlatamayip gereksiz yere saldırıya uğrayabilirsiniz. Onun haricinde Batum türk mafyalarinin en sevdiği mekan. Türkiye'de kurulmuş bir çok mafya ve silahlı örgütlerin liderlerinin adamları ve kendileri parçalarını sıkışınca hemen Gürcistana kaçıyorlar. Bunların haricinde Gürcistan Türkiye'ye göre alım gücü eğitim gibi konularda iyi olsada vize serbestesinden dolayı gürcülerin genç nüfusunun bir çoğunluğu Avrupa ülkelerine gidip eğitim alıyor veya çalışıyor orda hayat kuruyor. Yani aslında Balkanlardaki ülkelerin Kafkas uyarlamasi gibi. Gürcistanda eczacilik ve tıp bölümlerinin iyi olduğu söyleniyordu denklik varsa okunabilir bir ülke ayrıca. Bunların hepsinin haricinde çoğu ünlü kişi gürcüdür. Mesela Tayyip Erdoğan aslen Gürcistan Ahıskalı. Stalin ise Gürcistan gori şehrinde doğup büyümüş. Ayrıca eski Trabzonspor oyuncusu ve teknik direktör Şota Arvaladzede Gürcüdür. Ayrıca bir çok internet ünlüsü gürcü bulunmaktadir. Ayrıca Gürcistan şu aralar sporlarda çok gelişti. İllia topuria, Merab dvalishivili, Kvciha Kvaratsheklia, Giorgi Mamardashlivi,Giorges Mikautadze, Giorgi koçoravasvili ve Kakabadze gibi gibi bir çok örnek günümüzde mevcut. Sonuç olarak yaşam olarak elinizde hayat kuracak paranız varsa güzel. Ayrıca gürcü pasaportu Avrupa birliği ülkelerine ve bir çok ülkeye vizesiz giriş hakkı var alabilirsiniz alın mutlaka. Ayrıca gürcü dili pek zor değil sadece alfabeyi düzgün öğrenseniz gelir çoğu kelime zaten vili,shi, shvili gibi eklerle bitiyor.