Yok öyle değil podcast gibi düşün bu hafta şu oldu şurada veri sızıntısı oldu vb.
teknoloji aktif takip etmek ve çok zaman harcamak istemiyorsanız benim gibi her hafta yayınlanan teknoloji raporu izleyebilirsiniz bu rapor isim aslında.
GPT sordum:
En yakın zamanda (yani 2023 sonu ile 2024 başı arasında) 1 milyondan fazla indirilip sonra virüslü olduğu anlaşılan en dikkat çeken uygulama:
İndirme sayısı: 1 milyon+
Virüs türü: Casus yazılım (spyware)
Ortaya çıkış tarihi: Mayıs 2023'te tespit edildi.
Detay:
Uygulama ilk başta tamamen temizdi, Play Store'da normal bir ekran kaydedici olarak yayınlandı.
1 yıl boyunca sorunsuz çalıştı.
Sonra 2023'te bir güncelleme ile içine gizlice bir casus yazılım eklendi: Kullanıcıların mikrofon kayıtlarını gizlice yapıp sızdırıyordu.
Olayın ilginç kısmı:
İlk yükleyenler uzun süre hiçbir şeyden şüphelenmedi çünkü uygulama bir anda kötü niyetli hale geldi (güncellemeyle).
Milyon indirilen uygulama olmasına rağmen içine güncelleme ile virüs eklendikten tam 9 ay sonra fark edildi daha çok örnek var bu bir tanesi.
Mesela global çiftlik bank tarzında bir uygulamada var

Ya da en başından beri virüslü bir uygulama örneği vereyim:
İndirme sayısı: 1 milyon+
Olay tarihi: Şubat 2024.
Virüs türü: Dolandırıcılık amaçlı kötü yazılım (adware ve phishing)
Detay:
Bu uygulama "silinen dosyaları kurtarıyoruz" diye reklam yapıyordu.
Gerçekte ise kullanıcılardan sahte reklamlarla para sızdırıyordu ve bazen banka bilgilerini çalmaya çalışıyordu.
Google bu uygulamayı şubat 2024'te Play Store'dan kaldırdı.
1 milyondan fazla insan indirmişti.
En başından beri virüslü idi ve 3-4 ay sonra fark edildi.
Daha çok örneği var o yüzden biraz paranoyak davranıyorum desem doğru olur.
raporda gördüğümu buldum:
Uygulama adı: Weather forecast - live weather radar.
İndirme sayısı: 500.000+
Tespit tarihi: Nisan 2024.
Virüs türü: Bankacılık truva atı (trojan) — anatsa adlı bir kötü yazılım bulaştırıyordu.
Detay:
Uygulama normal bir hava durumu uygulaması gibi görünüyordu.
Arkada gizlice anatsa virüsünü indirip bankacılık bilgilerini çalmaya çalışıyordu.
Tespit edilir edilmez Google hemen Play Store'dan kaldırdı.
Uygulamanın virüslü olduğu anlaşılması 3 ay sürdü.
@Sakuya Izayoi