Güvenlik duvarı gerekli mi?

  • Konuyu başlatan İkr
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 970

İkr

Picopat
Katılım
15 Mart 2021
Mesajlar
230
Çözümler
2
Kaspersky Security Cloud kullanıyorum. Premium deneme sürümüne geçtim ve ilk defa girdiğim iki siteden reklam yazılımı engelledi. Eskiden Windows güvenlik duvarı açıkken de virüs girmişti. Kaspersky Security Cloud Free'nin maalesef güvenlik duvarı ücretli. Sizin önerebileceğiniz bir güvenlik duvarı bedava olan program var mı? Ya da güvenlik duvarı gerekli mi?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Güvenlik duvarının görevi virüsleri engellemek değildir, kabaca ağ trafiğini denetlemektir, bilinmeyen bir uygulamanın internete bağlanmasını engellemektir. Virüsleri, antivirüs yazılımları engeller. Zararlı bir yazılım bir bilgisayara enfekte olduğunda ilk yapacağı iş güvenlik mekanizmalarını devre dışı bırakmak olacaktır ki Windows Firewall da bunların başında geliyor. Microsoft'un aldığı tedbirlerle artık devre dışı bırakılamadığı hatırlıyorum, teyide muhtaç bir bilgi.

Windows XP zamanlarında falan virüs enfekte olduğunda yaptığı ilk iş firewall, regedit, taskmgr, update gibi hizmetleri devre dışı bırakmak oluyordu. Tabii yıllar geçti aradan, her şey değişti. Şu anki modern sistemlerin sağladığı güvenlik konusunda hiçbir tecrübeye sahip değilim ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bilgisayarınızda kullandığınız programlar bilindikse ve güvenilir yerlerden indirilmişse, bunun yanında da kullanıcı bilindik sitelerde geziniyorsa zararlı yazılımla karşılaşma ihtimali oldukça düşüktür.

Korsan yazılımları bile itimat edilen yerlerden indirip kullanmanın zararı olmayacaktır. Tabii fake download butonlarından korunmak adına reklam engelleyici eklenti kullanmak da yararlı olacaktır.

Açık hedefte olmadığınız sürece gelişmiş güvenlik araçlarına ihtiyacınız yok. Hedefte olan kişiler de genelde kurumlar ve önemli kişiler olur. Zaten hiçbir güvenlik aşılamaz değildir, yalnızca bir tedbirdir, caydırıcı eylemdir. Bir bahçeye dikenli tel çekilir, amaç dışardan bir kişinin içeriye girmesini caydırmaktır. Yoksa aşılamaz bir engel değildir. Derler ya, hırsıza kapı dayanmaz. Bunun gibi. Kişi, asgari düzeyde tedbir almakla yükümlü, gerisi hikaye. Hedeflenmiş bir saldırıda Kaspersky de sizi kurtaramaz zaten, dediğim gibi mutlak güvenlik diye bir şey yok, amaç tedbirdir, karşıdakini caydırmaktır, işi zorlaştırarak karşıdaki kötü kişiyi amacından vazgeçirmektir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı