Güzel ve etkili konuşabilmek

Eline betimlemelerin ağır bastığı bir kitap alıp sesli bir şekilde yavaş yavaş okumaya başla derim.Örneğin;
Gecelerin sessizliğinde yankılanan suların şırıltısı,bana ilelebet sürecek yalnızlığımı hatırlatıyordu.
Bunu yavaş ve sakin bir hâlde sessiz bir ortamda sesli bir şekilde birine anlatırmışçasına oku.
Son olarak bol bol şiir dinlemeni tavsiye ederim.Tuncel Kurtiz şiirleri tavsiyemdir.

Eline betimlemelerin ağır bastığı bir kitap alıp sesli bir şekilde yavaş yavaş okumaya başla derim.Örneğin;
Gecelerin sessizliğinde yankılanan suların şırıltısı,bana ilelebet sürecek yalnızlığımı hatırlatıyordu.
Bunu yavaş ve sakin bir hâlde sessiz bir ortamda sesli bir şekilde birine anlatırmışçasına oku.
Son olarak bol bol şiir dinlemeni tavsiye ederim.Tuncel Kurtiz şiirleri tavsiyemdir.

Tuncel Kurtiz şiir yazmıyor ki Tuncel Kurtiz şiirleri önerelim.

Ayrıca şiir dilde yeni anlatım imkanları arayan bir sanat dalıdır. Bu sebeple günlük konuşmayı düzeltmek adına şiir dinlemenin faydalı olacağına katılmıyorum.

Benim tavsiyem sesli yada sessiz, kendini vererek kitap okuman. Ancak basit popüler kültür yazılarından bahsetmiyorum, eser demenin sırıtmadığı kitaplara yönelmeni öneririm. Diğer bir tavsiyem ise bilgi sahibi olmadığın konulara çalışıp bunu yakın bir arkadaşına sunum şeklinde anlatman olacak. Böylece hem anlatımın kuvvetlenir, hem de farklı alanlar farklı disiplinler hakkında ufak da olsa bilgi sahibi olmuş olursun.

Forum ortamında bol bol yazı yazmak bile insanın etkili konuşmasında büyük fayda sağlıyor. Ben bir konuşma esnasında, bir şeyleri ifade ederken veya açıklamaya yapmaya çabalarken kendimi çok rahat ifade edebiliyorum. Fizyolojik olarak bir problemin yoksa kelime hazineni genişletmek ve farklı cümle yapılarını görmek adına kitap okuman gerekli. Devamında bu altyapıyı gerçek hayatta anlık olarak deneyimlemelisin. Düşünmeden, anlık olarak reaksiyon gösterecek şekilde kendini ifade etmeye çabalamalısın.

Yeni bir dil öğrenen insanları incele; kendini ifade ederken anlık reaksiyon gösteremezler; etkili konuşabilmenin ana etmenlerinden biri de düşünmeden, beklemeden anlık reaksiyon göstermektir bana göre.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı