Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- Exper Ultranote A5B-321
Anakart: Clevo W55xEU
CPU: i3-2348m
GPU: HD 3000
RAM:4GB DDR3 1333MHz
SSD:500GB Sandisk Ultra 3D
Evet arkadaşlar, bugün size FSF onaylı (ayrıca kendi paket yöneticisi Guix'e sahip olan) bir distro olan GuixSD'yi (diğer adıyla Guix System Distribution'u) sisteminize nasıl kurabileceğinizi göstereceğim. Eğer hiç GNU/Linux deneyiminiz yoksa bu dağıtım size göre değildir. LMDE, Fedora gibi son kullanıcı odaklı dağıtımları kullanabilirsiniz. Ben kurulumu sanal makineye kurarak göstereceğim.
(Tavsiye Ettiğim) Sistem Gereksinimleri:
+Minimum 1-2 GB RAM bellek
+Minimum 10-15GB disk alanı
+32/64 Bit CPU
Dipnot: Kablo veya tethering aracılığı ile internete bağlanmanız gerekli kurulumdan önce.
Arayüz Seçenekleri:
+Enlightenment
+GNOME
+LXDE
+Mate
+Xfce
+Openbox WM
+Awesome WM
+i3 WM
+Ratposion WM
+Emacs EXWM
Kurulum talimatları:
İlk olarak GuixSD'nin sitesine (Download — GNU Guix) girip sistemimize uygun olan ISO dosyasını indiriyoruz.
ISO dosyanızın SHA değerini kontrol ettikten sonra balenaEtcher, Ventoy ya da dd komutuyla flash belleğinize yazdırın ve sisteminizi boot menuden başlatıp GuixSD kurduğunuz flash belleği seçin. Sizi karşılayan GRUB ekranından enter deyip kurma işlemine başlayalım.
Biraz bekledikten sonra sizi yerel dil ekranı karşılayacaktır, aşağı kaydırıp listeden Türkçeyi seçeceğim. (İsterseniz İngilizce olarak da kullanabilirsiniz, size kalmış.)
Dilinizi seçtikten sonra gelen ekrandan "Graphical install using a terminal based interface"i seçip devam edelim.
Şimdi gelen ekrandan saat dilimini ekranından önce Europe sonra İstanbul'u seçelim.
Şimdi gelen klavye seçim ekranından klavye düzenimizi seçelim.
Şimdi bilgisayarımıza istediğimiz adı verelim.
Ufak yüklemelerden sonra gelen ekrandan enable deyip devam edelim.
Root şifremizi yazıp devam edelim. (Uzun ve karmaşık bir şifre kullanmanızı öneririm.)
Şifremizi doğrulamak için tekrar girelim.
Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturmak için "Add"e basıp hesabımızı ekleyelim.
Şifremizi tekrar doğrulayalım ve ok deyip kaydedelim.
Gelen ekrandan yukarıda belirttiğim DE/WM'lerden istediğimizi (birden fazla seçebilirsiniz) boşluk tuşuna basarak seçelim ve ok deyip devam edelim.
Şimdi gelen ekrandan istediğiniz Network servisini boşluk tuşuyla seçip devam edebilirsiniz, ben olduğu gibi seçip devam edeceğim.
Sırada diskinizi bölümlendireceğimiz ekran geldi. Üç seçeneğimiz var burada:
+İlk seçenek tüm diski şifrelemeden otomatik kurmaya,
+İkinci seçenek tüm diski şifreleyerek otomatik kurmaya
+Üçüncü seçenek diskleri elle ayarlamaya yarar.
Ben ilk seçeneği seçip devam ediyorum. Siz isterseniz şifreleyebilir ya da elle ayarlayabilirsiniz.
Kurulum yapacağım diski seçiyorum.
Partiton ekranında iki seçenek çıkıyor. UEFI sisteminiz varsa veya BIOS-GRUB ile kurmak istiyorsanız GPT, Legacy/MBR sisteminiz varsa MS-DOS seçebilirsiniz.
Gelen ekrandan "Everything is One Partition"u seçiyorum, /home klasörü isterseniz ikinci seçeneği seçebilirsiniz.
Gelen ekrandan ok deyip devam ediyoruz.
Continue deyip onaylıyoruz.
Archinstall'dan aşina olduğumuz Config dosyasını bize gösteren ekrana da ok deyip devam ediyoruz ve kuruluma başlıyoruz. Kendisi otomatik kuruyor her şeyi. (Biraz sabretmeniz gerekecek kurulum bir tık uzun sürebiliyor.)
Yükleme bitti, enter deyip bekleyin, sonra gelen menüye enter deyip reboot edebiliriz sistemimizi.
Bu sayede GuixSD'yi kurmuş olduk, eksiklerimi belirtebilirsiniz ve merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.
Dağıtımdaki eksiklikler:
+Paket yöneticisi zayıf, ekstradan flatpak ekleyebilirsiniz
+Kurulum uzun sürüyor
+Paketler biraz eski
+Son kullanıcı için değil
Dağıtımdaki artılar:
+Full GNU olması ve Libre-Linux Kernel'ini kullanması
+FSF onaylı olması
+Paket yöneticisi olarak kullanılabilmesi
İyi Sosyaller...
(Tavsiye Ettiğim) Sistem Gereksinimleri:
+Minimum 1-2 GB RAM bellek
+Minimum 10-15GB disk alanı
+32/64 Bit CPU
Dipnot: Kablo veya tethering aracılığı ile internete bağlanmanız gerekli kurulumdan önce.
Arayüz Seçenekleri:
+Enlightenment
+GNOME
+LXDE
+Mate
+Xfce
+Openbox WM
+Awesome WM
+i3 WM
+Ratposion WM
+Emacs EXWM
Kurulum talimatları:
İlk olarak GuixSD'nin sitesine (Download — GNU Guix) girip sistemimize uygun olan ISO dosyasını indiriyoruz.
ISO dosyanızın SHA değerini kontrol ettikten sonra balenaEtcher, Ventoy ya da dd komutuyla flash belleğinize yazdırın ve sisteminizi boot menuden başlatıp GuixSD kurduğunuz flash belleği seçin. Sizi karşılayan GRUB ekranından enter deyip kurma işlemine başlayalım.
Biraz bekledikten sonra sizi yerel dil ekranı karşılayacaktır, aşağı kaydırıp listeden Türkçeyi seçeceğim. (İsterseniz İngilizce olarak da kullanabilirsiniz, size kalmış.)
Dilinizi seçtikten sonra gelen ekrandan "Graphical install using a terminal based interface"i seçip devam edelim.
Şimdi gelen ekrandan saat dilimini ekranından önce Europe sonra İstanbul'u seçelim.
Şimdi gelen klavye seçim ekranından klavye düzenimizi seçelim.
Şimdi bilgisayarımıza istediğimiz adı verelim.
Ufak yüklemelerden sonra gelen ekrandan enable deyip devam edelim.
Root şifremizi yazıp devam edelim. (Uzun ve karmaşık bir şifre kullanmanızı öneririm.)
Şifremizi doğrulamak için tekrar girelim.
Gelen ekrandan kullanıcı hesabımızı oluşturmak için "Add"e basıp hesabımızı ekleyelim.
Şifremizi tekrar doğrulayalım ve ok deyip kaydedelim.
Gelen ekrandan yukarıda belirttiğim DE/WM'lerden istediğimizi (birden fazla seçebilirsiniz) boşluk tuşuna basarak seçelim ve ok deyip devam edelim.
Şimdi gelen ekrandan istediğiniz Network servisini boşluk tuşuyla seçip devam edebilirsiniz, ben olduğu gibi seçip devam edeceğim.
Sırada diskinizi bölümlendireceğimiz ekran geldi. Üç seçeneğimiz var burada:
+İlk seçenek tüm diski şifrelemeden otomatik kurmaya,
+İkinci seçenek tüm diski şifreleyerek otomatik kurmaya
+Üçüncü seçenek diskleri elle ayarlamaya yarar.
Ben ilk seçeneği seçip devam ediyorum. Siz isterseniz şifreleyebilir ya da elle ayarlayabilirsiniz.
Kurulum yapacağım diski seçiyorum.
Partiton ekranında iki seçenek çıkıyor. UEFI sisteminiz varsa veya BIOS-GRUB ile kurmak istiyorsanız GPT, Legacy/MBR sisteminiz varsa MS-DOS seçebilirsiniz.
Gelen ekrandan "Everything is One Partition"u seçiyorum, /home klasörü isterseniz ikinci seçeneği seçebilirsiniz.
Gelen ekrandan ok deyip devam ediyoruz.
Continue deyip onaylıyoruz.
Archinstall'dan aşina olduğumuz Config dosyasını bize gösteren ekrana da ok deyip devam ediyoruz ve kuruluma başlıyoruz. Kendisi otomatik kuruyor her şeyi. (Biraz sabretmeniz gerekecek kurulum bir tık uzun sürebiliyor.)
Yükleme bitti, enter deyip bekleyin, sonra gelen menüye enter deyip reboot edebiliriz sistemimizi.
Bu sayede GuixSD'yi kurmuş olduk, eksiklerimi belirtebilirsiniz ve merak ettiğiniz soruları sorabilirsiniz.
Dağıtımdaki eksiklikler:
+Paket yöneticisi zayıf, ekstradan flatpak ekleyebilirsiniz
+Kurulum uzun sürüyor
+Paketler biraz eski
+Son kullanıcı için değil
Dağıtımdaki artılar:
+Full GNU olması ve Libre-Linux Kernel'ini kullanması
+FSF onaylı olması
+Paket yöneticisi olarak kullanılabilmesi
İyi Sosyaller...
Son düzenleyen: Moderatör: