Kanka bu iş tamamen disiplin, antrenman şiddeti meselesi. Eğer sen diyorsan ki ben adamakıllı yapacağım, disiplinimi bozmayacağım çok rahat gelişirsin. Evde 80 KG'ye kadar kaldırabileceğin bench press barları var ucuz fiyatlara, Tan Spor da bunu yapıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Fazlaca kendini geliştirmene yeter. Kolay yapmaya başladığın zamanda da başka bir bar daha alıp demir testeresiyle ikiye bölüp uzun dumbell yaparsın 60 veya 50 Cm'lik. Böyle de natürel limitine kadar çalışabilirsin. İlk yılda beslenmen çok önem teşkil etmez. Özellikle sadece spor yapan, okuldan geldikten sonra spor dışında bir şey yapmayan biriyseniz fazlasıyla yeter. Hele hele testosteron hormonunu zirveye çıktığı bu yaşlarda çok rahat sağlam seviyelere çıkarsın. Günümüz inşaatçıları dahi yarım yamalak beslenerek iri yarı oluyorlar sen düşün, bahane yok sen ağırlığı kaldır yeter.
Evde yaşayabileceğin tek sıkıntı salonun geniş olmaması olur, ses yaparsan onun lafı olur. Ancak bunlar da bahane olmamalı al eline ağırlığı bas. Hareket formlarını bilmiyorsan tavsiyem kendini videoya kaydederek çalışman. Böylece hareket formundaki hataları görebilirsin, buraya atarsın biz de yorumlarız.
Ben spor salonunda çalışıyorum ancak bazen spor salonuna gitmeye vaktim olmadığı günlerde evde sporumu yapıyorum, ECG sporun setini kullanıyorum ve 4,5 yıldan fazladır bende sapasağlam duruyor. Ucuz diye elinde kalmıyor yani yukarıdaki arkadaşa istinaden söylüyorum.
Ve şu notlar aklında bulunsun.
Evde alacağın bar maksimum 150 cm olsun, 183, 200 gibi uzunluklara yönelirsen evin duvarını parçalarsın. Çalışacağın yer çok sıkıntılıysa salonda vesaire yapıyorsan koltuğu çekip alanı genişlet.
Ve evde olmaz, şöyle böyle diyenleri umursama. Sen de evde aynı şekilde salondakiler gibi ağırlık çalışacaksın makineler hariç.
Sırtsız iki koltuğu birleştirerek bench press sehpası işlevi görmesini sağlayabilirsin.
Ağırlık çalışmak boyunu kısaltır diyenlere de inanma. Ben uzun süredir yapıyorum, 15'te 170'dim, şu anda 193-194 civarlarındayım. Geçen seneye kadar 191'dim yeni ölçüldüm ve uzamışım.
Ağır çalışmaktan da kaçınmıyorum. Form doğru olsun, kontrol edebileceğin ağırlık olsun yeter. Kemiklerin de kas gibi güçleniyor, sertleşiyor.
Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az. İşin özeti böyle.