Detaylıca ilerleyelim, o sisteme sahip birinin bilinçli bir biçimde OC yapabiliyor olması gerekir.
Öncelikle Prime95 isimli programdan bahsedeceğim. Bu program işlemcinizin tüm çekirdeklerini %100 yük altına sokacak işlemler yaptırmaktadır.
Yani işlemciyi iliğine kadar zorlamaktadır. Bu sayede tüm işlemleri başarılı bir biçimde yapıp yapamadığını, işlerin yolunda gidip gitmediğini göreceğiz.
Eğer iliğine kadar zorlandığında bir sıkıntı yaratmıyorsa daha düşük yük altında olduğu zamanlarda da sıkıntı yaratmayacaktır.
Ayrıca işlemciyi iliğine kadar zorlayarak ulaşabileceği maxsimum sıcaklık değerine de bakmış oluyoruz.
Yani Prime95 testinde ulaşılan sıcaklık işlemcinin ulaşabileceği hemen hemen maxsimum sıcaklık değerlerine denk geliyor.
Programı açıyorsun ve sol üstten Test - PrimeNet adımlarını takip ediyorsun, karşına bir kutucuk gelir. Üst kısma tik işareti koyup testi başlatıyorsun.
İşlemcin kaç çekirdek ise 1 fazlası kadar pencere açılır içeride. Sekmelerin üzerinde 1-2 gibi numaralar olur, alt kısmında ise çekirdeklere uygulanan işlemler yer alır. Bu test çalışmaya başlayınca işlemci ısınmaya başlar, 1 saat kadar açık kalacak bu test. Eğer sürekli Pass diyorsa stabil demektir.
Ancak arada çalışmayı durdurup hata falan alıyor ise stabil değil demektir. En son kodların resmini isteyeceğim zaten.
Neyse AIDA64 Extreme Edition açıp sıcaklık değerlerine bakıyoruz o esnada. Soldan Computer ve gelen ekrandan Algılayıcı-Sensör aygıtını seçiyorsun.
Gelen ekranda CPU sıcaklığı yazar, bu kısmın da bir görüntüsünü atıyorsun bana.
Tüm pencereleri tek seferde birleştirip atarsan şahane olur, 1 saat testte tabi tuttuktan sonra aşağıdaki gibi bir görsel yolla.
Testin kaçta başlayıp ne kadar sürdüğünü görebiliyorum kodlardan. Şimdilik 15-20 dakika da yeterli.
Eki Görüntüle 36803
Ben sıcaklıkları farklı bir program ile ölçüyorum, senin açacağın pencere burası olacak :
Eki Görüntüle 36805