H2R MotoGP'de neden yok?

ugurofye1

Hectopat
Günlerdir aklıma takılan bir şey var: H2R neden MotoGP veya başka yarışlarda kullanılmıyor? Bu kadar konuşulan ve popüler olan bir motor neden tercih edilmiyor? Başka sayfalarda bir bilgi bulamadım, bilir kişi varsa aramızda bizi aydınlatsın.

F1 Gibi MotoGP'nin de regülasyonları var. Üreticiler kafalarına göre istediği motosikleti yarışa sokamıyor. Üst yönetim belli şartlar koşuyor, yarışacak motosikletin bu şartları karşılaması gerekiyor. ChatGPT'ye sorsan cevaplardı.

Moto gp de seri üretim veya normal sivil insanların satın alabileceği motorlar değil, sadece yarış için sınırlı sayıda ve belirli prosüdürlere göre yani belirli bir beygir, tork, ağırlık vs. Gibi sınırlar doğrultusunda üreticiler motosiklet üretiyor. Yani moto gp için üretilmiş motorlar sadece moto gp için üretiliyor ve sivil vatandaşlara ya da yarışçılar dışında hiçkimsenin ne kullanabileceği ne de satın alabileceği modeller. Kawasaki h2r ise o da gene pist için üretilmiş insanlar fazlaca güçlü bir motor olduğu için trafiğe çıkışı olmayan bir motor olarak düşünse de bu tamamen yanlış, h2r modelinin trafiğe çıkamama sebebi, far, stop lambası, plakalık, sinyal, ayna gibi şeyleri içermemesi. Sadece pist kullanımına uygun şekilde üretilmiş olması. Tıpkı bazı 2 zamanlı cross motorlarının trafiğe uygun araç ve gereçleri içermediği için sadece arazi kullanımına uygun olarak üretilmiş olması gibi. Yani h2r moto gp için değil bireysel, hobi amaçlı yarışçılar veya boş zamanlarında piste gidip sürmek isteyen zenginler veya tutkunlar için bir araç. Yani seri üretim bir araç, yani sivil vatandaşlar da bu motoru satın alabilir. Ama moto gp motorları dediğim gibi üretici markalar tarafından talep doğrultusunda belli sınırlı sayılarda dışardan kullanıma ve satışa kapalı yarış organizasyonu tarafından belirlenen standartlara göre üretilen motorlar. Bir de Superbike kategorisi vardır bu kategoride markaların stok 1000cc supersport modellerinin yarıştığı organizasyondur. İşte honda cbr1000rr, yamaha r1, suzuki gsxr1000, ducati panigale v4, aprilia rsv4 gibi kawasakinin bu kategoride yarışan motoru da ninja zx10rr. Yani superbike kategorisindeki motorlar da gündelik insanların da alıp sürdüğü trafikte kullanabildiği seri üretim 1000 lik racingler. Tabi onlarda yarışlara katılırken gene belli standartlara göre değişikler ile üretiliyor bir nebze daha güçlü oluyor, amortisörleri farklı oluyor, yarış egzoz sistemine sahip oluyorlar vs. Yani Kawasaki superbike da zx10rr, kullanıyor. Moto gp de ise şuanda aktif olarak bulunmuyor. Yarın öbür gün katılsa bile başta dediğim gibi özel bir motogp motoru üreterek katılır. Yani kawasaki h2 modeli gündelik sivil kullanım, h2r modeli ise sivil kullanıcıların pistte zaman geçirmek, bireysel, hobi amaçlı, yarış deneyimi yaşamak için kullandığı ve bu doğrultuda üretilen bir motosiklet. Umarım kafanda soru işareti kalmamıştır, hayırlı günler abim.

Moto GP de seri üretim veya normal sivil insanların satın alabileceği motorlar değil, sadece yarış için sınırlı sayıda ve belirli prosüdürlere göre yani belirli bir beygir, tork, ağırlık vs. Gibi sınırlar doğrultusunda üreticiler motosiklet üretiyor. Yani moto GP için üretilmiş motorlar sadece moto GP için üretiliyor ve sivil vatandaşlara ya da yarışçılar dışında hiçkimsenin ne kullanabileceği ne de satın alabileceği modeller. Kawasaki H2R ise o da gene pist için üretilmiş insanlar fazlaca güçlü bir motor olduğu için trafiğe çıkışı olmayan bir motor olarak düşünse de bu tamamen yanlış, H2R modelinin trafiğe çıkamama sebebi, far, stop lambası, plakalık, sinyal, ayna gibi şeyleri içermemesi. Sadece pist kullanımına uygun şekilde üretilmiş olması. Tıpkı bazı 2 zamanlı cross motorlarının trafiğe uygun araç ve gereçleri içermediği için sadece arazi kullanımına uygun olarak üretilmiş olması gibi. Yani H2R moto GP için değil bireysel, hobi amaçlı yarışçılar veya boş zamanlarında piste gidip sürmek isteyen zenginler veya tutkunlar için bir araç. Yani seri üretim bir araç, yani sivil vatandaşlar da bu motoru satın alabilir. Ama moto GP motorları dediğim gibi üretici markalar tarafından talep doğrultusunda belli sınırlı sayılarda dışarıdan kullanıma ve satışa kapalı yarış organizasyonu tarafından belirlenen standartlara göre üretilen motorlar. Bir de Superbike kategorisi vardır bu kategoride markaların stok 1000CC Supersport modellerinin yarıştığı organizasyondur. İşte Honda CBR1000RR, Yamaha r1, Suzuki GSX-R1000, Ducati Panigale v4, Aprilia rsv4 gibi Kawasaki'nin bu kategoride yarışan motoru da ninja ZX10rr. Yani superbike kategorisindeki motorlar da gündelik insanların da alıp sürdüğü trafikte kullanabildiği seri üretim 1000'lik racingler. Tabii onlarda yarışlara katılırken gene belli standartlara göre değişikler ile üretiliyor bir nebze daha güçlü oluyor, amortisörleri farklı oluyor, yarış egzoz sistemine sahip oluyorlar vs. Yani Kawasaki superbike da ZX10rr, kullanıyor. Moto GP de ise şu anda aktif olarak bulunmuyor. Yarın öbür gün katılsa bile başta dediğim gibi özel bir MotoGP motoru üreterek katılır. Yani Kawasaki H2 modeli gündelik sivil kullanım, H2R modeli ise sivil kullanıcıların pistte zaman geçirmek, bireysel, hobi amaçlı, yarış deneyimi yaşamak için kullandığı ve bu doğrultuda üretilen bir motosiklet. Umarım kafanda soru işareti kalmamıştır, hayırlı günler abim.

Teşekkürler dost bilgilendirdiğin için.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı