Çözüldü H61M-K Sisteme HDD Önerisi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

oguzcanpasa

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar, HDD almak istiyorum ve SATA 1, 2, 3 gibi sınıflandırılmış, bunlar nedir? Anakartın destekleme söz konusu var mı? Yoksa her HDD tüm anakartlara uyumlu mu? SATA 3 alırsak çıkışını anakarttaki SATA 3 portundan mı yapmalıyım?

Son düzenleyen: Moderatör:
SATA 1-2-3 bunlar hız desteği.
SATA I (revizyon 1.x) resmi olarak SATA 1.5Gb/s olarak bilinen arabirim, 1.5 Gb/s' ta çalışan ilk nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 150MB/s' a kadar erişir.

SATA II (revizyon 2.x) resmi olarak SATA 3Gb/s olarak bilinen arabirim, 3.0 Gb/s' ta çalışan ikinci nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 300MB/s' a kadar erişir.

SATA III (revizyon 3.x) resmi olarak SATA 6Gb/s olarak bilinen arabirim, 6.0 Gb/s' ta çalışan üçüncü nesil SATA arabirimdir. Arabirim tarafından desteklenen bant genişliği hacmi 600MB/s' a kadar erişir. Bu arabirim SATA 3 Gb/s arabirim ile uyumludur.
Anakartınız SATA 2 destekli, yani SATA 3 HDD alsanız bile SATA 2 hızı ile kısıtlanırsınız. SSD de taksanız hız limitiniz bu. SATA 2 yine iş görür ama SATA 1 sistemler epey kısıtlı günümüz şartlarına göre.

SATA 1-2-3 bunlar hız desteği.

Anakartınız SATA 2 destekli, yani SATA 3 HDD alsanız bile SATA 2 hızı ile kısıtlanırsınız. SSD de taksanız hız limitiniz bu. SATA 2 yine iş görür ama SATA 1 sistemler epey kısıtlı günümüz şartlarına göre.

Anakart sayfasında SATA 3 destekli diyor.
H61M-K - Genel Bakış

Yani tam performans alamayacağınız kesin. Ama yine de 300 MB hızın farkını hissedersiniz. Eski kullandığım laptopta SATA 1 desteği vardı, o bile performans farkını ortaya koymuştu 850 Evo SSD eklediğimde. Şu an kullandığınız sistemdeki HDD'nin model numarasını yazın, aradaki farkı söylerim.

Yani tam performans alamayacağınız kesin. Ama yine de 300 MB hızın farkını hissedersiniz. Eski kullandığım laptopta SATA 1 desteği vardı, o bile performans farkını ortaya koymuştu 850 Evo SSD eklediğimde. Şu an kullandığınız sistemdeki HDD'nin model numarasını yazın, aradaki farkı söylerim.
  • Sürücü Tanımı: WDC WD3200AZRX-00A8LB0

5400 RPM disk kullanıyorsunuz, pek hızlı olduğunu sanmıyorum. Ürünün kendi sayfası kapatılmış, o yüzden nokta atışı olarak saniyedeki MB hızını bulamadım. Ama orta kalite bir SSD bile 5400 RPM diskten daha iyidir. Tavsiyem Samsung 850 Evo SSD almanız. Sistemde SSD varsa, HDD almak istiyorsanız 7200 RPM 64 MB önbelleğe sahip bir ürün almanızda fayda var. Çoğu HDD'yi tam performansta kullanmanız için yeterli bir anakarta sahipsiniz.

5400 RPM disk kullanıyorsunuz, pek hızlı olduğunu sanmıyorum. Ürünün kendi sayfası kapatılmış, o yüzden nokta atışı olarak saniyedeki MB hızını bulamadım. Ama orta kalite bir SSD bile 5400 RPM diskten daha iyidir. Tavsiyem Samsung 850 Evo SSD almanız. Sistemde SSD varsa, HDD almak istiyorsanız 7200 RPM 64 MB önbelleğe sahip bir ürün almanızda fayda var. Çoğu HDD'yi tam performansta kullanmanız için yeterli bir anakarta sahipsiniz.

Peki, ben HDD aldığımda ona işletim sistemi kurmak istiyorum. Eski HDD ise içinde oyun v.b şeyler olduğu için formatlamıyacağım. Eski HDD de C ve D bolumleri var, bunları birleştirebilirmiyim. Yoksa yeni HDD taktığımda C ve D tekrar kuracağım için 4 tane bölmemi olacak ? Kafamda deli sorular.

Birleştirmek mümkün tabii ama eski sistemdeki kurulu oyunları açmaya çalışmak belki sıkıntı oluşturabilir. Oyun yükleme dosyalarını saklamak için diyorsanız sıkıntı yok. Yedekleyeceğiniz tüm bilgileri eski D'ye aktarıp eski C'yi silersiniz. Yeni diske işletim sistemi kurduğunuzda bir tane C, bir tane D ve eski HDD'den gelen arşiv sürücüleriniz olur Bilgisayarım'da.

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı