OpenCore Hackintosh Ve Windows İşletim Sistemlerini Farklı Diske Kurma Rehberi

RAM
3200 MHZ 16 GB Ram
SSD veya HDD modeli
512 GB SSD, 1 TB HDD
Ekran kartı
Rx 5700 XT
Anakart
Gigabyte A320M-S2H
İşlemci
Amd Ryzen 5 3600
Öncelikle Merhaba,5 gündür Hackintosh ve Windowsu farklı ve aynı disklere kurmak konusunda uğraştım. Bootcamp gibi yöntemler çalışmadığı için farklı windows ve macos sistemlerini farklı disklere kurdum. Sistemleri kurarken bazı sorunlar oluştuğundan dolayı diğer arkadaşlar için bir rehber hazırlamak istedim.
Ekran kartınızın hackintosh desteği olup olmadığına bu linkten bakabilirsiniz. Eğer ekran kartınız desteklemiyorsa maalesef bilgisayarınız hackintosh sistemi açmayabilir.

Hackintosh Ve Windows İşletim Sistemleri Farklı Diske Nasıl Kurulur?


Bu rehberde ilk olarak Windows 11 Sonrasında macOS Ventura kurulumunu göstereceğim. Fakat siz diğer işletim sistemleri versiyonları için de bu rehberden faydalanabilirsiniz.

Windows Kurulumu

İlk olarak Windows ve daha sonrasında macOS kurulumunu anlatacağım çünkü ilk olarak macOS kurduğumuzda efi bölümlerinde windows işletim sistemini görmeme gibi sorunlar ile karşılaşılabiliyor,hemde macOS sistemini kurduktan sonra Windows kurmak biraz daha zor hale gelebiliyor.

1.İlk olarak usb belleğimize windows kuruyoruz. Eğer bu işlemi Windows bir bilgisayardan yapacaksanız Windows Media Creation Tool aracını kullanabilirsiniz, bu işlemi macOS bir bilgisayardan yapacaksanız technopatta açılan bu rehbere bakabilirsiniz.

2.Kurduğumuz usb'yi bilgisayarı yeniden başlatıp bios sekmesinden seçiyoruz.Eğer Windows 11 kuruyorsanız TPM 2.0 desteğini biosdan aktif etmenizi öneririm, diğer türlü Windows 11 kurulumunda sorun yaşama olasılığınız yüksek.

3.Kurulumda disk seçim sekmesine kadar ilerliyoruz,Buradan Yanlızca Windowsu yükle sekmesine giriyoruz. Daha sonra Windows ve macOS kuracağımız diske tıklayıp altta çıkan sil butonuna basıyoruz,sonrasında tekrardan Windows kuracağımız diski seçip ilerliyoruz. Daha detaylı kurulum için technopatın bu videosuna göz atabilirsiniz.

Hackintosh Kurulumu

1.Windowsu sorunsuz bir şekilde kurduktan sonra ilk olarak balenaEtcher programını indiriyoruz,daha sonrasında bu linkten macOS Ventura dosyasını indiriyoruz,eğer amd işlemci kullanıyorsanız opencore ve efi dosyası için ryzentosh dosyasını indirebilirsiniz. İntel kullanıcıları macOS Ventura için verdiğim linkteki efi dosyasını indirebilir.

2.balenaEtcher programını açıyoruz,açılan sekmede imaj dosyası olarak indirdiğimiz macOS Ventura dmg dosyasını açıyoruz,sonrasında Select Drive sekmesinde macOS kuracağımız usbyi seçiyoruz. Daha sonrasında flash butonuna basıyoruz.

3.Usbmize dmg dosyası yazıldıktan sonra sistemimize uygun olarak indirdiğimiz efi dosyasını usbmizin içine atıyoruz,usbmiz bilgisayarda gözükmüyorsa bilgisayaradn çıkarıp tekrar takabilirsiniz.

4.Eğer AMD RX 5000 serisi bir ekran kartı kullanıyorsanız efinin içinde bulunan oc klasöründeki config.plistte bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor, eğer 5000 serisi ekran kartı kullanmıyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz. Eğer macOS kurulumunu Windows bir işletim sisteminden yapıyorsanız bu işlem için ProperTree kullanabilirsiniz, macOS'da ise Opencore Configurator işinizi görecektir. Bu programlardan bir iile config.plist dosyamızı daha önce gösterdiğim lokasyondan açıyoruz,NVRAM klasörünün altında boot-args yazan kısıma gelip yeni argüman olarak agdpmod=pikera komudunu eklememiz gerekiyor. Sonrasında macOS kurulumumuza devam edebiliriz.

3.Daha sonra biosa giriyoruz.Windows kurulumunda bios ayarlarından TPM 2.0 desteğini aktif ettiyseniz disable yapmanız gerekli. İntel ve Amd işlemcileri için diğer gerekli ayarları buradan bulabilirsiniz. Eğer linkteki ayarlardan biosunuzda olmayan ayar var ise onu es geçebilirsiniz.

4.Daha sonrasında biosdan macOS yüklü usb belleğimizi seçip kuruluma devam ediyoruz. Burada Opencore ekranı gelmiş olması lazım, bu ekrandan install macOS Ventura düğmesine basıp kuruluma devam ediyoruz. Burada beklememiz gerekli, ekranda bir süre kodlar yazdıktan sonra macOS kurulum ekranı gelmiş olması lazım. Kurulum süreci boyunca usb belleğinizi bilgisayardan çıkarmayın,aksi takdirde kurulum başarısız olabilir.

5.Buradan Disk İzlencesi sekmesine tıklıyoruz ve macOS kuracağımız diski seçiyoruz, daha sonrasında sağ üst kısımda çıkan sil düğmesine tıklıyoruz ve bir isim verip (mac veya macOS gibi isimlendirme yapabilirsiniz) APFS formatında diski siliyoruz. İlk silmede hata verebilir, eğer hata verdiyse tekrar sil butonuna basıp aynı isimle APFS formatında tekrar silince diskin başarılı bir şekilde silinmesi lazım. Sonrasında disk izlencesi sekmesini sol üstten kırmızı düğmeye basarak kapatıyoruz.

6.Sonrasında macOS Ventura yükle düğmesine basıyoruz,kullanım şartlarını kabul ettikten sonra daha demin silmiş olduğumuz diski seçiyoruz ve sürdür düğmesine basıyoruz. Kurulumumuz burada başlamış oluyor, kurulum bittikten sonra Bilgisayar yeniden başlayacak ve tekrar açıldığında Opencore ekranında install macOS Ventura yazısı yerine macOS installer düğmesini seçmemiz lazım.

7.Bu süreçte bilgisayar birden fazla kez yeniden başlayabilir, her yeniden başlangıçta Opencore'da macOS Installer düğmesini seçtiğinize dikkat edin.

8.Kurulum tamamlandıktan sonra sizi macOS Venturanın kurulum kısmına yönlendirecek, bu kısımda dil, klavye gibi ayarları devam edebiliriz.

9.macOS Venturanın kurulum kısmınıda geçtikten sonra bilgisayarımıza Windows ve macOS kurulmuş oluyor,sonrasında her seferinde usbden boot edip macosu çalıştırmamak için macOS sistemimize Opencore Configurator indiriyoruz. 9 ve 10'uncu maddelerin daha detaylı videosune erişmek için technopat kanalında ki bu videoda ki usb olmadan boot bölümüne göz gezdirebilirsiniz. Opencore Configurator uygulamamızı açtıktan sonra üst ksıımda Tools (Araçlar) bölümüe geliyoruz ve mount efi düğmesine basıyoruz. Bu kısımda macOS kurmuş olduğumuz diski seçiyoruz ve mount partition düğmesine basıyoruz. Daha sonrasında aynı mount efi sekmesine tekrar gelip mount ettiğimiz diski tekrar seçip open partition diyoruz.

10.Sonrasında bizi diskin efi bölümü karşılıyacak. Öncelikle diskimizdeki efi bölümünü seçip bilgisayarın masaüstüne kopyalıyoruz ve daha sonrasında diskteki efi bölümünü siliyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta diskin içinde efi bölümü açıldıktan sonra onun içerisindeki efi dosyasını kopyalamamız gerekli,ana efi klasörünü kopyalamadığınıza ve silmediğinize dikkat etmenizi öneririm. Sonrasında macOS kurulumu yaptığımız diskteki efi bölümü sildiğimiz efi bölümünün yerine kopyalıyoruz. Son olarak diskimize kopyalanan efi bölümünü açıyoruz ve içinde masaüstüne kopyaladığımız önceki efi bölümünün içerisinde bulunan Microsoft isimli klasörü diskimize kopyaladığımız efi klasörünün içine atıyoruz. Ve sonrasında macOS kurulum usbmizi çıkarıp bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz,sonrasında biosda Opencore isimli bir seçenek gelmesi lazım,biosda Opencore boot edip Windows ve macOS işletim sistemlerimiz arasında geçiş yapabiliriz. Biosda Opencore gözükmediyse bilgisayarı kapatıp tekrar açıyoruz,sonrasında Opencore'un gözükmesi lazım,eğer halen gözükmüyorsa macOS kurulum usbmizden yine macOS işletim sistemini açıp Opencore Configurator ile yaptığımız efi dosyası kopyala işlemine tekrar bakabilirsiniz,büyük ihtimalle kopyala işlemlerinde hata yapmış olabilirsiniz.

11.Bu kurulumları yaptıktan sonra sorunsuz bir şekilde istediğiniz işletim sistemini seçip gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
 
Bu kurulum için, MacOS Monterey için kullandığım efi dosyasını kullanmamda bir sıkıntı olur mu acaba?
 
Son düzenleme:
Ventura kurulumunda kullanacağım.


Ayrıca imajı indirirken ağ hatası alıyorum.
Eski bir efiye yeni macos sürümü kurmayı denemediğim için yorum yapmam pek doğru olmaz fakat bence yeni efi indirerek işi garantiye almakta fayda var.

Ağ hatası hakkında bir fikrim yok, ben indirirken gayet stabil bir şekilde indirebiliyorum.
 

Geri
Yukarı