Rehber Hafif Linux Seçim Rehberi ve TierList

Ön Sorular
1) Neden Hafif Linux dağıtımları ile ilgili böyle bir rehber hazırlandı?

Yanıt: Günümüzde önerilen dağıtımların çoğu belli bir güçte donanım ister. Daha eski donanım kullanan-ya da belki kullanmaya çalışan da diyebiliriz- kişiler için bu popüler dağıtımlar yükleriyle baş ağrıtır. Hatta hafif olduğu söylenen çoğu popüler dağıtımda bile bu kişiler sıkıntı yaşayabilirler. O yüzden "gerçekten" hafif olan dağıtımların olduğu ve hatta bu konuda Türkçe içerikli bir rehber olması gerektiğini düşündüm.

2) Hafiflikten kastınız nedir? Mesela Linux Mint XFCE hafif değil midir?
Yanıt: Hafiflikten kastımı kısaca ve kabaca şöyle açıklamak isterim: Siz bilgisayarınızı açtığınızda daha hiçbir şeye eliniz değmemişken eğer kullandığınız işletim sistemi 500 MB ve üstünde Ram kullanımına sahipse bana göre hafif bir sistem değildir. Tabi ben bunu 2 GB RAM sahibi olarak test ettiğim için söylüyorum. Şimdilerde çoğu kişinin gözünde 4 GB RAM minimum göründüğü için XFCE masaüstü ortamlı dağıtımları hafif olarak nitelendirebilirler ama XFCE kullanan ve hafif diye tabir edilen dağıtımlardan çok daha hafifleri mevcut. Aslında hafif olarak aranması gereken dağıtımların da bunlar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir dağıtım eğer 2 GB RAM ile sorunsuz kullanılabilyorsa 4 GB RAM ile de sorunsuz ve çok hafif olarak kullanılabilir.

3) Linux dünyası özgürdür ve masaüstü ortamında da bu özgürlüğü tanır. İstediğimiz dağıtımda sizin önerdiğiniz hafif masaüstü ortamlarını kullansak yine hafif bir sistem elde etmiş olmaz mıyız?
Yanıt: Maalesef hayır. Bu teoride mantıklı ve olabilecek bir şey ama iş pratiğe geldiğinde eğer bir dağıtımın varsayılan masaüstünü değiştirmeye çalışırsanız bir sürü kullanım sorunuyla, bugla ve belki de ekstra yükle uğraşmak zorunda kalacaksınız. Örnek verecek olursak; Lubuntu, Ubuntu'nun LXQT masaüstü kurulmuş halidir. Ve boşta yaklaşık 400-600 MB RAM yükü bulunur. Siz gidip düz Ubuntu kurup üstüne LXQT ortamını kurduğunuz zaman alacağınız yük 900 MB ve üstünde olacaktır. O yüzden varsayılan masaüstünü değiştirmeyi önermem. İstediğiniz masaüstü ile gelen dağıtımlara yönelmenizi öneririm.

4) Eski donanımda oldukça hafif bir dağıtım kurduk ve kullanıyoruz. Bu kullanımda popüler ve güncel program ve sürümleri de sorunsuz kullanabilir miyiz?
Yanıt: Kısmen evet. Tamamen evet olmamasının sebebi çoğu programa yenilik ve modernlik adı altında çok görsel yükte güncellemeler gelmesidir. Mesela şuan kullandığımız güncel Steam istemcisinin RAM yükü yaklaşık 500 MB. Bundan önceki sürümde 300 MB yüklerde geziyordu. Bu ve bunun gibi olaylardan ötürü son sürüm programları kullanırken kasma donma olmasını doğal karşılamanızı öneririm. Buna bir sorumlu aramak isterseniz sırf görsel ağırlık güncellemelerini sorumlu tutabilirsiniz ya da sizi bu eski donanıma mahkum eden ekonomiyi de sorumlu tutabilirsiniz tabi ki.

5) Siz daha önce Linux dünyasında profesyonel olmadığınızı ve sizden çok çok daha fazla zamandır bu işin içinde olan kişilerin olduğunu belirtmiştiniz. O kişilerden bazıları RAM kullanımının azlığının hafifliğe pek de etkisi olmayacağını düşünüyor. RAM'in kullanılması gerektiğini, daha verimli olacağını düşünüyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yanıt: Ben o kişilerin günümüzde 4 GB RAM deneyimi bile yaşadığını düşünmüyorum. Öyle düşünen kişilerin zaten donanımı 16 GB ve daha fazla RAM olduğu için işletim sisteminin RAM yükünü kafaya takmama konusunda özgürler. Ama yıllar boyunca-ve halen daha- 4 GB RAM ve altında donanımlarla uğraştığım için edindiğim deneyim konusunda çekirdek fikrim şu oldu: Kullandığınız işletim sistemi ne kadar az RAM yüküne sahipse size yapacağınız işlemler için o kadar fazla performans sunmuş olur. Tabi bu hafiflik işlemci yükü, çekirdek seçimi, disk yükü olarak da bakılabilir ama çok genel bir anlamda diyebilirim ki ne kadar az RAM yükü, o kadar fazla performans. Eğer sizin de 4 GB'den fazla RAM'iniz varsa siz de RAM kullanımını bu kadar kafaya takmak zorunda değilsiniz. Rahat olun. :) Kısa bir püf nokta vereyim. Kullandığınız işletim sistemi mümkünse sahip olduğunuz RAM miktarının çeyreği kadar yüke sahip olsun. Yani 2 GB RAM ile en fazla 500 MB yük, 4 GB RAM ile en fazla 1 GB yük, 8 GB RAM ile en fazla 2 GB yük, 16 GB RAM ile en fazla 4 GB yük olmasına dikkat edin. Bu değerin üstü sıkıntı çıkarabilir, bu değer ve hatta değerin altında yük öneririm. Başka bir deyişle; 3/4 değer size kalsın.


Adaylar:

. Absolute Linux
. antiX
. Lubuntu
. LXLE
. Porteus Openbox/LXDE
. Puppy Linux
. Slitaz
. Tiny Core Linux
. Bodhi Linux
. Endeavour LXDE/Openbox/i3/icewm
. Fedora LXDE
. Slax
. Trisquel Mini
. WattOs
. ArchCraft

Adaylarımıza denediğim süre boyunca hafiflik, kullanım ve destek başlıkları altında 10 üzerinden puan vereceğim ve rehber sonunda tier listesi oluşacak. Ayrıca hafif olarak başka dağıtıma denk gelip deneme fırsatı bulursam rehbere eklemeyi düşünüyorum.



En sevdiğim dağıtımdan başlamak istiyorum: antiX

Debian tabanlı tabiri caizse tüy gibi hafif bir dağıtım. Bu hafifliğe rağmen program desteğini de üst seviyelerde tutmayı başarıyor. Kendim de kullanıyorum. Aynı zamanda kendi görselimdir:
screenshot.jpg


Hafiflik: 9
Kullanım: 6
Destek: 9

Sonuç: hafiflik ve destek konusu bu dağıtımın ana güçleridir. Başka bu dağıtım kadar hafif olmasına rağmen bunun kadar desteğe sahip bir dağıtım görmedim. Tek kötü yanı, kullanımı biraz zorluyor. Toplam 24 puanla uğurluyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Absolute Linux. Slackware tabanlı. Slackware tabanlı olması destek başlığında çok büyük eksilere sebep olacak. Yüklü gelen yazılımlar haricinde bir şey yüklemek isterseniz yine zorlanacaksınız. Oldukça sınırlı bir kullanıma sahiptir kendisi. Ben sürekli bir kullanım değil de tak çalıştır, işini hallet çık tarzı bir dağıtım olduğunu düşünüyorum.
absolute rehber.jpg


Hafiflik: 7
Kullanım: 6
Destek: 5

18 puanla uğurluyoruz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lubuntu... Güzelim hafif LXDE'yi görüntü uğruna bırakıp hafif ama eskiye göre daha ağır olan LXQT'ye geçen bir dağıtım. Ubuntu LTS tabanlıdır. Hafif dağıtım deyince akla ilk gelenler arasındadır.
screen.jpg


Hafiflik: 6. Daha yüksek puanlar diğer hafif dağıtımlara haksızlık olur.
Kullanım: 7
Destek: 8

21 puanla uğurluyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


LXLE. Hafif ve süper bir dağıtım. Lubuntu'nun LXDE'yi terk etmesinden sonra hafif dağıtım sevenlerin gözünü çevirdiği LXDE masaüstü kullanmaya devam eden dağıtım. Lubuntu LTS sürümlerini takip eder. Ancak 20.04 sürümde çakılı kalmış ve daha yeni bir güncelleme henüz almamıştır. 20.04 sürümü 2025'e kadar, genişletilmiş destekle de 2030'a kadar destek alacağı biliniyor bunu da belirtmiş olalım.
LXLE rehber.jpg

Hafiflik: 9
Kullanım: 8
Destek: 6

23 puanla uğurluyoruz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Porteus. Hafif ama zor bir dağıtım. Slackware tabanlı yine.
porteus rehber.jpg

Hafiflik: 9
Kullanım: 4
Destek: 5

18 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Puppy linux. Hafifliği muazzam ama diğer konularda vasat. En büyük özelliği taşınabilir kullanılabiliyor olması. Yani kendi bilgisayarında tak, kullan, kapat. Başka bilgisayara geç tak, aynı yerden kullanmaya devam et tarzı.
puppy rehber.jpg


Hafiflik: 7
Kullanım: 6
Destek: 4

17 puanla uğurluyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Slitaz. Tek amacı hafiflik olan diğer tüm özellikleri kısan dağıtım. Hobi amaçlı kullanılabilir.
slitaz rehber.jpg


Hafiflik: 10
Kullanım: 2
Destek: 2

14 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Tiny core linux. Slitaz'dan çok farkı yok. Tek iyi yanı hafif olması onun dışında günlük kullanıma uygun değil. Hobi amaçlı denenir.

tinycore rehber.jpg


Hafiflik: 10
Kullanım: 2
Destek: 1

13 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bodhi Linux. Ubuntu LTS tabanlı başka hafif dağıtım. Enlightement masaüstü ortamı kullanır ve bu masaüstünden çok sadece pencere yöneticisi yüklü gibi hissettirir.
shot-2023-09-26_07-08-04.png


Hafiflik: 9
Kullanım: 6
Destek: 8

23 puanla uğurluyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Endeavour. Arch tabanlı ve başta yüklenirken size adam gibi hangi masaüstünü yükleyeyim diye soran kral bir dağıtım. Seçenekler içinde openbox, LXDE ya da icewm i3 gibi seçenekler seçersiniz hafif dağıtıma dönüşüyor.
endeavour rehber.jpg


Hafiflik: 6
Kullanım: 6
Destek: 9

21 puanla uğurluyoruz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Fedora LXDE de yukarıdakiyle aynı skora sahip. 21 puan.
fedora rehber.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Archbang. Arch tabanlı bir bunsenlabs diyebiliriz ama kullanımı oldukça zorlayıcı nitelikte. Öyle ki klavye kısayollarına bayağı aşina olmanız gerekmekte. Çünkü masaüstü ortamı yok ve sadece pencere yöneticisi yüklü o da i3. Yine de bir antiX hafifliği veremeyip ondan daha zor olduğundan önermiyorum.
archbang-linux-1672975678.jpg


Hafiflik: 8
Kullanım: 4
Destek: 7

19 puanla uğurluyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ArchCraft. Arch tabanlı hafif bir dağıtım. Hafif olmasının yanında modern görünümüyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Screenshot_2023-09-26-10-55-44_1024x768.png

Hafiflik: 7
Kullanım: 5
Destek: 8
Yükleyip denemedim ama bir süre görseldeki donanımlarla denedim fena değildi. Kullanırken zorlandım. Bu yüzden kullanımdan puan kırdım. Destek konusu da fena değildi sonuçta terminalde pacman komutlarıyla program desteğinde çok bir sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum.

20 puanla uğurluyoruz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WattOs. Klasik görünümlü Debian tabanlı hafif bir dağıtım.
Screenshot from 2023-09-26 10-34-49.png

Hafiflik: 8
Kullanım: 8
Destek: 8
Bu dağıtımı da canlı ortamda gördüğünüz donanımla denedim güzeldi. En çok dikkatimi çeken olay masaüstü ortamı kullanmasına rağmen kullanmıyormuş gibi hafif olması. Masaüstü ortamı kullandığı için de kullanımda çok zorluk çıkarmıyor.

24 puanla uğurluyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trisquel Mini. Ubuntu tabanlı hafif olmayı amaçlamış bir sürüm. LXDE masaüstünü kullanıyor diye biliyorum. Burada parantez açalım şimdilerde sitesine erişilemediği için askıda kalacak.
Trisquel-mini rehber.jpg


Hafiflik: 7
Kullanım: 7
Destek: 6

20 puanla uğurluyoruz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Slax. Yeni sürümlerinde Slackware tabanına geçerek puanlarımızı daha da düşüren bir dağıtım. Daha öncesinde de Knoppix, Puppy gibi dağıtımlar varken pek gerek duymadığım bir dağıtım. Hobi olarak denenir.
slax rehber.jpg


Hafiflik: 7
Kullanım: 3
Destek: 5

15 puanla uğurluyoruz.



Tier Listesi:
SS Tier: Bodhi, AntiX, WattOs, Archcraft
S Tier: Lubuntu, Fedora LXDE, Endeavour LXDE/Openbox/Icewm/i3, LXLE
A Tier: Puppy, Porteus, Absolute Linux, Archbang
F Tier: Slitaz, Tinycore, Slax

Askıdakiler: Trisquel mini


Tier Açıklamaları:

SS tier: Mükemmel hafiflik, güzel program desteği ve biraz kullanım zorluğu
S Tier: Yeterli hafiflik, güzel program desteği ve kullanım kolaylığı
A Tier: Hobi ve özel kullanım alanları
F Tier: Hobi

SS Tierlere baktığımızda güzel dağıtımlar var:

shot-2023-09-26_07-08-04.png

. Ubuntu tabanlı dağıtım ve hafiflik arayanlar Bodhi Linux tercih edebilir. Boşta 300 MB altında RAM yükü vardır ve tarayıcı tabanlı grafik arayüzlü mağaza/synaptic paket yöneticisi/apt komutlarıyla destek konusunda çok sıkıntı çekmez. Çift tıkla .deb dosyalarını da kurabilir. Tema paketlerini yüklerseniz görsellik olarak değişik şekillere bürünen hafif bir dağıtım elde etmiş olursunuz.


screenshot.jpg
Screenshot from 2023-09-26 10-34-49.png

. Debian tabanlı dağıtım ve hafiflik arayanlar AntiX ya da WattOs'a yönebilir. AntiX 150-200 MB arası, WattOs ise 300-350 MB arası yük barındırır. Aradaki farkta masaüstü ortamı olduğunu da düşünürsek bu WattOs'u da iyi bir tercih yapıyor. AntiX'te popüler program paketleri ile sınırlı olsa da kullanımı kolay bir yazı odaklı mağazacığı/synaptic paket yöneticisi/apt komut desteği bulunur. WattOs'ta da Synaptic paket yöneticisi ve apt komut desteği olduğundan program konusunda pek sıkıntı çıkarmaz. Yine, her iki dağıtım da .deb paketlerini kolaylıkla kurabilir.


Screenshot_2023-09-26-10-55-44_1024x768.png

. Arch tabanlı hafif dağıtım arayanlar da Archcraft'a yönelebilirler. Yükü 350-400 MB arası diyebiliriz. Aslında S Tiere koymayı düşünmüştüm ama SS Tierde bir tane güzel ve hafif Arch tabanlı dağıtımın da olması gerektiğini düşündüm. Kullanımı biraz zorlayabilir ama program desteği konusunda pek sıkıntı çıkaracağını düşünmüyorum.

İyi ve hafif kullanımlar dilerim.

Güncelleme v2:
. Bazı dağıtımların puanlarında ve sıralamalarında değiklikler yapılarak daha gerçeğe yakın puanlar verildi.
. AntiX tekrar SS tiere çıkmayı başardı.
. Bunsenlabs, Crunchbang++ ve Sparky minimal gui güncel halleriyle tekrar denendi ve RAM yüklerinden ötürü rehberden çıkarıldılar.
. WattOs ve Archcraft tüm ihtişamıyla rehbere girdi ve SS tier olarak yerlerini aldılar.
. LXLE sitesine erişim sağlanabildiği için askıdakiler listesinden alındı ve tier listesine tekrar dahil oldu ancak güncelleme almadığı için S tierde kaldı.
. Rehberin giriş bilgileri soru-cevap tarzına dönüştürüldü.
. Rehberin sonundaki bilgiler soru cevaplarda olduğu için silindi.
. Rehberde daha çok basitleşmeye ve sadeliğe gidildi.
. Tier açıklamaları tekrar düzenlendi.
. En son SS tierdeki dağıtımlara özet eklendi.
. Test edip denediğim dağıtımlardan deneyimlerime göre özet açıklama ve kendi görsellerim eklendi.


Güncelleme v1:
. antiX'te son versiyonda yaşanan ses sorunları ve çeşitli sorunlar puanlarında eksiye neden oldu ve S tiere düşmüş oldu.
. LXLE'nin halen güncelleme almaması ve Ubuntu 20.04 LTS sürümünde kalması kullanımı etkileyen destek sorunlarına sebep olmaya başlamıştır. Ayrıca resmi sitesine erişilememektedir bu yüzden tier listesinden silinip askıya alınmıştır.
. BunsenLabs ve Crunchbang++ güncel sürümleri denenmiştir ve puanlamadan daha düşük hafiflik ve destek puanları almıştır. Tierleri aynı kalmıştır.
. Bodhi 7.0.0 yani güncel sürümüyle kendini geliştirmiş ve destek ve hafiflik puanlarını artmıştır. SS tiere yükselmiştir.
. Trisquel Linux'un sitesine erişim sağlanamamaktadır. Dolayısıyla listeden silinip askıya alınmıştır.
. Tier açıklamaları kısaltılmıştır.
. Tierlistte göz yorulması ve karmaşıklığı önlemek amacıyla toplam puanlar kaldırılmıştır artık sadece dağıtım isimleri yer alacaktır.
. Zamanla ''gerçekten'' hafif olan dağıtımlar denenmeye, eklenmeye devam edecektir.
. Rehberin giriş bilgilerine 4. bilgi eklenmiştir.
 

Dosya Ekleri

  • antix rehber.jpg
    antix rehber.jpg
    72,2 KB · Görüntüleme: 328
  • BunsenLabs rehber.jpg
    BunsenLabs rehber.jpg
    58,6 KB · Görüntüleme: 301
  • lubuntu rehber.jpg
    lubuntu rehber.jpg
    104,5 KB · Görüntüleme: 280
  • bodhi rehber.jpg
    bodhi rehber.jpg
    132,6 KB · Görüntüleme: 262
  • crunchbang++ rehber.jpg
    crunchbang++ rehber.jpg
    7,3 KB · Görüntüleme: 269
  • sparky rehber.png
    sparky rehber.png
    89,6 KB · Görüntüleme: 259
  • Screenshot_2023-09-26_11-21-36.png
    Screenshot_2023-09-26_11-21-36.png
    71,9 KB · Görüntüleme: 57
Son düzenleme:
Güncel Bodhi 64 bit versiyonunda 290 küsur MB yük görmüştüm. Emin misiniz LXDE'li bir dağıtımın bundan daha hafif olacağına? Çünkü Endeavour LXDE 400 Küsur MB, Fedora LXDE yine 400-500 MB, Lubuntu bile 350-450 arası gerçi LXQT ama. Ben böyle değerler almıştım. Hepsi güncel sürüm denemesiydi. Yine de inceleme yapacağım bu konu hakkında. 👍
Düzenleme: Sayfayı inceledim.
  • 384 MB RAM (1 GB empfohlen für eine komfortable Nutzung yazılmış yani 384 yazmışlar. 100 MB fark ya var ya yok.
Listeye eklenebilir ama topluluk sürümü olarak düşünmemiştim. Daha çok resmi dağıtım ve resmi sürümleri listeye almıştım. Honorable köşesi gibi bir şey olursa eklenebilir. En azından Live olarak deneme yapacağım. Ölçümlerim olumlu olursa not alıp sonraki güncellemede kesinlikle bahsedeceğim teşekkürler.
Hocam vallahi gözlerimle gördüm eminim. Donanımla da alakalı olabilir çok bilmiyorum neden böyle oldu. Bir de bir şey söyleyeceğim, Void Linux'u da ekler misiniz konuya? Çok emek vermişsiniz konuya tebrik ederim 👍
 
Hocam vallahi gözlerimle gördüm eminim. Donanımla da alakalı olabilir çok bilmiyorum neden böyle oldu. Bir de bir şey söyleyeceğim, Void Linux'u da ekler misiniz konuya? Çok emek vermişsiniz konuya tebrik ederim 👍
Hocam Void Linux'a şöyle bir bakmıştım, hatta imaj kalıbı halen dosyalarda duruyor, Program desteği konusunda eksikler hissettim bir de kaynak tüketimi burada verdiğim dağıtımlara göre daha fazlaydı. Özellikle 500+ MB RAM yükü bulunan dağıtımları almadım listeye. Ancak tekrar Ventoy'a kopyalar bakarım bir kez daha.
 
@kayra150 yeni hafif dağıtımlar buldum.

1. Xebian.
2. Crunchbang++ 12
3. Xubuntu-Core 22.10 ve 23.10.

Yalnız 3. maddede belirtilen 2 dağıtım zor bulunuyor. Kaldırmış Unit193 sitesi. Wayback machine ile erişebilrisin.

Bunları da tier list değerlendirmesi yap.
 
@kayra150 yeni hafif dağıtımlar buldum.

1. Xebian.
2. Crunchbang++ 12
3. Xubuntu-Core 22.10 ve 23.10.

Yalnız 3. maddede belirtilen 2 dağıtım zor bulunuyor. Kaldırmış Unit193 sitesi. Wayback machine ile erişebilrisin.

Bunları da tier list değerlendirmesi yap.
Crunchbang++ ve Bubsenlabs listedeydi ama yükleri nedeniyle son yaptığım güncellemeyle kaldırıldılar. Hem hiçbir uygulama simgesi yok hem masaüstü kullanmıyor, insan bekliyor ki şimdi madem böyle 300-400 MB RAM yükünde kalsın; ama yok şaşırtıcı bir şekilde ikisi de 600-700 MB'ye çıkıyor.(Karşılaştıracak olursak AntiX'te uygulama simgeleri var, yine masaüstü yok ve Debian'ın her yaptığını yapabilme potansiyeline sahip; buna rağmen yükü 200 MB altında.) Bu yüzden.

Xfce masaüstlü dağıtımlar için zaten genelde minimum 2 GB RAM, sorunsuz kullanım içinse 4 GB RAM öneriliyor. Bunun ana sebebi XFCE masaüstünün anlatıldığı kadar hafif olmamasıdır. XFCE olunca boşta taş çatlasa 600-700 ve üstü yüklere çıkıyor. Benim rehberde belirlediğim sınır kabaca 500 MB. Ya da şöyle de diyebilirim; 2 GB RAM kullanan bir kullanıcı XFCE masaüstünün asıl ağırlığını görüyor. Aslında hafif değil orta karardır.

Xubuntu Core'u araştıracağım.

Hocam vallahi gözlerimle gördüm eminim. Donanımla da alakalı olabilir çok bilmiyorum neden böyle oldu. Bir de bir şey söyleyeceğim, Void Linux'u da ekler misiniz konuya? Çok emek vermişsiniz konuya tebrik ederim 👍
Gece Linux Mint'i deneme şansı buldum. Dedikleri gibi 380-400 arası gezen bir yükü vardı. Bu yük aslında listede olan Endeavour LXDE, Fedora LXDE ile denk yük. O yüzden çok şaşırmadım ama Linux Mint + hafiflik gayet iyiydi. Tam ''Çok hafif olsun, beni kullanımda zorlamasın, bilindik bir şey olsun...'' diyeceklerin tercihi olabilir gibi. Sonraki güncellemede yer vermeyi düşünüyorum.
 
Hocam Void Linux'a şöyle bir bakmıştım, hatta imaj kalıbı halen dosyalarda duruyor, program desteği konusunda eksikler hissettim bir de kaynak tüketimi burada verdiğim dağıtımlara göre daha fazlaydı. Özellikle 500+ MB RAM yükü bulunan dağıtımları almadım listeye. Ancak tekrar Ventoy'a kopyalar bakarım bir kez daha.

Normal 8 GB RAM bilgisayarımda Void Linux Xfce kullanırken 500 MB'nin altında RAM kullanımı sağlıyor. VirtualBox'dan 2 GB RAM ayırdığımda ise 200 - 250 MB falan kullanıyordu.
 
Normal 8 GB RAM bilgisayarımda Void Linux Xfce kullanırken 500 MB'nin altında RAM kullanımı sağlıyor. VirtualBox'dan 2 GB RAM ayırdığımda ise 200 - 250 MB falan kullanıyordu.
Sanal makine pek gerçekçi sonuç olmuyor hocam çünkü araya aracı girmiş oluyor. Ben direkt kendi donanımımda Live boot edip denedim hatta şimdi tekrar deneyip bakıyorum.
free -h komutu değerleri used 440 MB.
Task managerdeyse durum 447 MB.
Live ortamında ekran görüntüsü alamadım. Bir şey yükleyecek olsam da yük artacak.

Zaten mantık olarak XFCE kullanan bir dağıtımın 500'ün altında yükü olması komik olurdu.

Eğer base versiyonundan bahsediyorsanız açıkçası komut ekranıyla kimse uğraşmak istemez. En azından kurulum ekranında. Bu haliyle maalesef listeye eklemeyi düşünmüyorum. Çünkü listede AntiX gibi (150-200 MB arası yük), Bodhi gibi (250-300 MB arası yük) daha kullanıcı dostu seçenekler varken biraz abez kaçıyor. Yine de yüklemeden tam not vermeyeyim. Bir dahaki format vaktinde yüklemeyi deneyeceğim. Yüklü haline bakacağım. 👍
 
ön sorular.
1) neden hafif Linux dağıtımları ile ilgili böyle bir rehber hazırlandı?

yanıt: günümüzde önerilen dağıtımların çoğu belli bir güçte donanım ister. Daha eski donanım kullanan-ya da belki kullanmaya çalışan da diyebiliriz- kişiler için bu popüler dağıtımlar yükleriyle baş ağrıtır. Hatta hafif olduğu söylenen çoğu popüler dağıtımda bile bu kişiler sıkıntı yaşayabilirler. O yüzden "gerçekten" hafif olan dağıtımların olduğu ve hatta bu konuda Türkçe içerikli bir rehber olması gerektiğini düşündüm.

2) hafiflikten kastınız nedir? Mesela Linux Mint Xfce hafif değil midir?
yanıt: hafiflikten kastımı kısaca ve kabaca şöyle açıklamak isterim: Siz bilgisayarınızı açtığınızda daha hiçbir şeye eliniz değmemişken eğer kullandığınız işletim sistemi 500 MB ve üstünde RAM kullanımına sahipse bana göre hafif bir sistem değildir. Tabii ben bunu 2 GB RAM sahibi olarak test ettiğim için söylüyorum. Şimdilerde çoğu kişinin gözünde 4 GB RAM minimum göründüğü için Xfce masaüstü ortamlı dağıtımları hafif olarak nitelendirebilirler ama Xfce kullanan ve hafif diye tabir edilen dağıtımlardan çok daha hafifleri mevcut. Aslında hafif olarak aranması gereken dağıtımların da bunlar olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir dağıtım eğer 2 GB RAM ile sorunsuz kullanılabilyorsa 4 GB RAM ile de sorunsuz ve çok hafif olarak kullanılabilir.

3) Linux dünyası özgürdür ve masaüstü ortamında da bu özgürlüğü tanır. İstediğimiz dağıtımda sizin önerdiğiniz hafif masaüstü ortamlarını kullansak yine hafif bir sistem elde etmiş olmaz mıyız?
yanıt: maalesef hayır. Bu teoride mantıklı ve olabilecek bir şey ama iş pratiğe geldiğinde eğer bir dağıtımın varsayılan masaüstünü değiştirmeye çalışırsanız bir sürü kullanım sorunuyla, bugla ve belki de ekstra yükle uğraşmak zorunda kalacaksınız. Örnek verecek olursak; Lubuntu, Ubuntu'nun lxqt masaüstü kurulmuş halidir. Ve boşta yaklaşık 400-600 MB RAM yükü bulunur. Siz gidip düz Ubuntu kurup üstüne lxqt ortamını kurduğunuz zaman alacağınız yük 900 MB ve üstünde olacaktır. O yüzden varsayılan masaüstünü değiştirmeyi önermem. İstediğiniz masaüstü ile gelen dağıtımlara yönelmenizi öneririm.

4) eski donanımda oldukça hafif bir dağıtım kurduk ve kullanıyoruz. Bu kullanımda popüler ve güncel program ve sürümleri de sorunsuz kullanabilir miyiz?
yanıt: kısmen evet. Tamamen evet olmamasının sebebi çoğu programa yenilik ve modernlik adı altında çok görsel yükte güncellemeler gelmesidir. Mesela şu an kullandığımız güncel Steam istemcisinin RAM yükü yaklaşık 500 MB. Bundan önceki sürümde 300 MB yüklerde geziyordu. Bu ve bunun gibi olaylardan ötürü son sürüm programları kullanırken kasma donma olmasını doğal karşılamanızı öneririm. Buna bir sorumlu aramak isterseniz sırf görsel ağırlık güncellemelerini sorumlu tutabilirsiniz ya da sizi bu eski donanıma mahkum eden ekonomiyi de sorumlu tutabilirsiniz tabii ki.

5) siz daha önce Linux dünyasında profesyonel olmadığınızı ve sizden çok çok daha fazla zamandır bu işin içinde olan kişilerin olduğunu belirtmiştiniz. O kişilerden bazıları RAM kullanımının azlığının hafifliğe pek de etkisi olmayacağını düşünüyor. RAM'in kullanılması gerektiğini, daha verimli olacağını düşünüyorlar. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
yanıt: ben o kişilerin günümüzde 4 GB RAM deneyimi bile yaşadığını düşünmüyorum. Öyle düşünen kişilerin zaten donanımı 16 GB ve daha fazla RAM olduğu için işletim sisteminin RAM yükünü kafaya takmama konusunda özgürler. Ama yıllar boyunca-ve halen daha- 4 GB RAM ve altında donanımlarla uğraştığım için edindiğim deneyim konusunda çekirdek fikrim şu oldu: kullandığınız işletim sistemi ne kadar az RAM yüküne sahipse size yapacağınız işlemler için o kadar fazla performans sunmuş olur. tabii bu hafiflik işlemci yükü, çekirdek seçimi, disk yükü olarak da bakılabilir ama çok genel bir anlamda diyebilirim ki ne kadar az RAM yükü, o kadar fazla performans. Eğer sizin de 4 GB'den fazla RAM'iniz varsa siz de RAM kullanımını bu kadar kafaya takmak zorunda değilsiniz. Rahat olun. :) kısa bir püf nokta vereyim. Kullandığınız işletim sistemi mümkünse sahip olduğunuz RAM miktarının çeyreği kadar yüke sahip olsun. Yani 2 GB RAM ile en fazla 500 MB yük, 4 GB RAM ile en fazla 1 GB yük, 8 GB RAM ile en fazla 2 GB yük, 16 GB RAM ile en fazla 4 GB yük olmasına dikkat edin. Bu değerin üstü sıkıntı çıkarabilir, bu değer ve hatta değerin altında yük öneririm. Başka bir deyişle; 3/4 değer size kalsın.

Adaylar:

Absolute Linux.
antiX.
Lubuntu.
Lxle.
Porteus Openbox/LXDE
Puppy Linux.
Slitaz.
Tiny Core Linux.
Bodhi Linux.
Endeavour LXDE/Openbox/i3/icewm
Fedora LXDE.
Slax.
Trisquel mini.
Wattos.
Archcraft.

Adaylarımıza denediğim süre boyunca hafiflik, kullanım ve destek başlıkları altında 10 üzerinden puan vereceğim ve rehber sonunda tier listesi oluşacak. Ayrıca hafif olarak başka dağıtıma denk gelip deneme fırsatı bulursam rehbere eklemeyi düşünüyorum.

En sevdiğim dağıtımdan başlamak istiyorum: antiX.

Debian tabanlı tabiri caizse tüy gibi hafif bir dağıtım. Bu hafifliğe rağmen program desteğini de üst seviyelerde tutmayı başarıyor. Kendim de kullanıyorum. Aynı zamanda kendi görselimdir:
Eki Görüntüle 1958530

Hafiflik: 9
Kullanım: 6
Destek: 9

Sonuç: Hafiflik ve destek konusu bu dağıtımın ana güçleridir. Başka bu dağıtım kadar hafif olmasına rağmen bunun kadar desteğe sahip bir dağıtım görmedim. Tek kötü yanı, kullanımı biraz zorluyor. Toplam 24 puanla uğurluyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Absolute Linux. Slackware tabanlı. Slackware tabanlı olması destek başlığında çok büyük eksilere sebep olacak. Yüklü gelen yazılımlar haricinde bir şey yüklemek isterseniz yine zorlanacaksınız. Oldukça sınırlı bir kullanıma sahiptir kendisi. Ben sürekli bir kullanım değil de tak çalıştır, işini hallet çık tarzı bir dağıtım olduğunu düşünüyorum.
Eki Görüntüle 1922782

Hafiflik: 7
Kullanım: 6
Destek: 5

18 puanla uğurluyoruz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lubuntu... Güzelim hafif LXDE'yi görüntü uğruna bırakıp hafif ama eskiye göre daha ağır olan Lxqt'ye geçen bir dağıtım. Ubuntu LTS tabanlıdır. Hafif dağıtım deyince akla ilk gelenler arasındadır.
Eki Görüntüle 1958529

Hafiflik: 6. daha yüksek puanlar diğer hafif dağıtımlara haksızlık olur.
Kullanım: 7
Destek: 8

21 puanla uğurluyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lxle. Hafif ve süper bir dağıtım. Lubuntu'nun LXDE'yi terk etmesinden sonra hafif dağıtım sevenlerin gözünü çevirdiği LXDE masaüstü kullanmaya devam eden dağıtım. Lubuntu LTS sürümlerini takip eder. Ancak 20.04 sürümde çakılı kalmış ve daha yeni bir güncelleme henüz almamıştır. 20.04 sürümü 2025'e kadar, genişletilmiş destekle de 2030'a kadar destek alacağı biliniyor bunu da belirtmiş olalım.
Eki Görüntüle 1922781
Hafiflik: 9
Kullanım: 8
Destek: 6

23 puanla uğurluyoruz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Porteus. Hafif ama zor bir dağıtım. Slackware tabanlı yine.
Eki Görüntüle 1922785
Hafiflik: 9
Kullanım: 4
Destek: 5

18 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Puppy Linux. Hafifliği muazzam ama diğer konularda vasat. En büyük özelliği taşınabilir kullanılabiliyor olması. Yani kendi bilgisayarında tak, kullan, kapat. Başka bilgisayara geç tak, aynı yerden kullanmaya devam et tarzı.
Eki Görüntüle 1922786

Hafiflik: 7
Kullanım: 6
Destek: 4

17 puanla uğurluyoruz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slitaz. Tek amacı hafiflik olan diğer tüm özellikleri kısan dağıtım. Hobi amaçlı kullanılabilir.
Eki Görüntüle 1922787

Hafiflik: 10.
Kullanım: 2
Destek: 2

14 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiny Core Linux. Slitaz'dan çok farkı yok. Tek iyi yanı hafif olması onun dışında günlük kullanıma uygun değil. Hobi amaçlı denenir.

Eki Görüntüle 1922788

Hafiflik: 10.
Kullanım: 2
Destek: 1

13 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodhi Linux. Ubuntu LTS tabanlı başka hafif dağıtım. Enlightement masaüstü ortamı kullanır ve bu masaüstünden çok sadece pencere yöneticisi yüklü gibi hissettirir.
Eki Görüntüle 1958531

Hafiflik: 9
Kullanım: 6
Destek: 8

23 puanla uğurluyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Endeavour. Arch tabanlı ve başta yüklenirken size adam gibi hangi masaüstünü yükleyeyim diye soran kral bir dağıtım. Seçenekler içinde Openbox, LXDE'ya da icewm i3 gibi seçenekler seçersiniz hafif dağıtıma dönüşüyor.
Eki Görüntüle 1922792

Hafiflik: 6
Kullanım: 6
Destek: 9

21 puanla uğurluyoruz.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Fedora LXDE de yukarıdakiyle aynı skora sahip. 21 puan.
Eki Görüntüle 1922793
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Archbang. Arch tabanlı bir bunsenlabs diyebiliriz ama kullanımı oldukça zorlayıcı nitelikte. Öyle ki klavye kısayollarına bayağı aşina olmanız gerekmekte. Çünkü masaüstü ortamı yok ve sadece pencere yöneticisi yüklü o da i3. yine de bir antiX hafifliği veremeyip ondan daha zor olduğundan önermiyorum.
Eki Görüntüle 1922821

Hafiflik: 8
Kullanım: 4
Destek: 7

19 puanla uğurluyoruz.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Archcraft. Arch tabanlı hafif bir dağıtım. Hafif olmasının yanında modern görünümüyle de dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
Eki Görüntüle 1958527
Hafiflik: 7
Kullanım: 5
Destek: 8
Yükleyip denemedim ama bir süre görseldeki donanımlarla denedim fena değildi. Kullanırken zorlandım. Bu yüzden kullanımdan puan kırdım. Destek konusu da fena değildi sonuçta terminalde pacman komutlarıyla program desteğinde çok bir sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum.

20 puanla uğurluyoruz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wattos. Klasik görünümlü Debian tabanlı hafif bir dağıtım.
Eki Görüntüle 1958526
Hafiflik: 8
Kullanım: 8
Destek: 8
Bu dağıtımı da canlı ortamda gördüğünüz donanımla denedim güzeldi. En çok dikkatimi çeken olay masaüstü ortamı kullanmasına rağmen kullanmıyormuş gibi hafif olması. Masaüstü ortamı kullandığı için de kullanımda çok zorluk çıkarmıyor.

24 puanla uğurluyoruz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trisquel mini. Ubuntu tabanlı hafif olmayı amaçlamış bir sürüm. LXDE masaüstünü kullanıyor diye biliyorum. Burada parantez açalım şimdilerde sitesine erişilemediği için askıda kalacak.
Eki Görüntüle 1922795

Hafiflik: 7
Kullanım: 7
Destek: 6

20 puanla uğurluyoruz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slax. Yeni sürümlerinde slackware tabanına geçerek puanlarımızı daha da düşüren bir dağıtım. Daha öncesinde de knoppix, puppy gibi dağıtımlar varken pek gerek duymadığım bir dağıtım. Hobi olarak denenir.
Eki Görüntüle 1922794

Hafiflik: 7
Kullanım: 3
Destek: 5

15 puanla uğurluyoruz.

Tier listesi:
SS tier: Bodhi, antiX, wattos, archcraft.
s tier: Lubuntu, Fedora LXDE, endeavour LXDE/Openbox/Icewm/i3, lxle.
a tier: Puppy, porteus, absolute Linux, archbang.
F tier: Slitaz, tinycore, slax.

askıdakiler: Trisquel mini.

Tier açıklamaları:

SS tier: Mükemmel hafiflik, güzel program desteği ve biraz kullanım zorluğu.
s tier: Yeterli hafiflik, güzel program desteği ve kullanım kolaylığı.
a tier: Hobi ve özel kullanım alanları.
F tier: Hobi.

SS tierlere baktığımızda güzel dağıtımlar var:

Eki Görüntüle 1958531
Ubuntu tabanlı dağıtım ve hafiflik arayanlar bodhi Linux tercih edebilir. Boşta 300 MB altında RAM yükü vardır ve tarayıcı tabanlı grafik arayüzlü mağaza/synaptic paket yöneticisi/apt komutlarıyla destek konusunda çok sıkıntı çekmez. Çift tıkla. Deb dosyalarını da kurabilir. Tema paketlerini yüklerseniz görsellik olarak değişik şekillere bürünen hafif bir dağıtım elde etmiş olursunuz.

Eki Görüntüle 1958530Eki Görüntüle 1958526
Debian tabanlı dağıtım ve hafiflik arayanlar AntiX'ya da Wattos'a yönebilir. antiX 150-200 MB arası, wattos ise 300-350 MB arası yük barındırır. Aradaki farkta masaüstü ortamı olduğunu da düşünürsek bu Wattos'u da iyi bir tercih yapıyor. AntiX'te popüler program paketleri ile sınırlı olsa da kullanımı kolay bir yazı odaklı mağazacığı/synaptic paket yöneticisi/apt komut desteği bulunur. Wattos'ta da synaptic paket yöneticisi ve apt komut desteği olduğundan program konusunda pek sıkıntı çıkarmaz. Yine, her iki dağıtım da. Deb paketlerini kolaylıkla kurabilir.

Eki Görüntüle 1958527
Arch tabanlı hafif dağıtım arayanlar da Archcraft'a yönelebilirler. Yükü 350-400 MB arası diyebiliriz. Aslında s tiere koymayı düşünmüştüm ama SS tierde bir tane güzel ve hafif Arch tabanlı dağıtımın da olması gerektiğini düşündüm. Kullanımı biraz zorlayabilir ama program desteği konusunda pek sıkıntı çıkaracağını düşünmüyorum.

İyi ve hafif kullanımlar dilerim.

güncelleme v2:
Bazı dağıtımların puanlarında ve sıralamalarında değiklikler yapılarak daha gerçeğe yakın puanlar verildi.
antiX tekrar SS tiere çıkmayı başardı.
Bunsenlabs, crunchbang++ ve sparky minimal GUI güncel halleriyle tekrar denendi ve RAM yüklerinden ötürü rehberden çıkarıldılar.
Wattos ve archcraft tüm ihtişamıyla rehbere girdi ve SS tier olarak yerlerini aldılar.
Lxle sitesine erişim sağlanabildiği için askıdakiler listesinden alındı ve tier listesine tekrar dahil oldu ancak güncelleme almadığı için s tierde kaldı.
Rehberin giriş bilgileri soru-cevap tarzına dönüştürüldü.
Rehberin sonundaki bilgiler soru cevaplarda olduğu için silindi.
Rehberde daha çok basitleşmeye ve sadeliğe gidildi.
Tier açıklamaları tekrar düzenlendi.
En son SS tierdeki dağıtımlara özet eklendi.
Test edip denediğim dağıtımlardan deneyimlerime göre özet açıklama ve kendi görsellerim eklendi.

güncelleme v1:
AntiX'te son versiyonda yaşanan ses sorunları ve çeşitli sorunlar puanlarında eksiye neden oldu ve s tiere düşmüş oldu.
Lxle'nin halen güncelleme almaması ve Ubuntu 20.04 LTS sürümünde kalması kullanımı etkileyen destek sorunlarına sebep olmaya başlamıştır. Ayrıca resmi sitesine erişilememektedir bu yüzden tier listesinden silinip askıya alınmıştır.
Bunsenlabs ve crunchbang++ güncel sürümleri denenmiştir ve puanlamadan daha düşük hafiflik ve destek puanları almıştır. Tierleri aynı kalmıştır.
Bodhi 7.0.0 yani güncel sürümüyle kendini geliştirmiş ve destek ve hafiflik puanlarını artmıştır. SS tiere yükselmiştir.
Trisquel Linux'un sitesine erişim sağlanamamaktadır. Dolayısıyla listeden silinip askıya alınmıştır.
Tier açıklamaları kısaltılmıştır.
Tierlistte göz yorulması ve karmaşıklığı önlemek amacıyla toplam puanlar kaldırılmıştır artık sadece dağıtım isimleri yer alacaktır.
Zamanla "gerçekten" hafif olan dağıtımlar denenmeye, eklenmeye devam edecektir.
Rehberin giriş bilgilerine 4. bilgi eklenmiştir.

Tek kelime ile mükemmel, elinize emeğinize sağlık hocam. Çok güzel rehber.
 

Geri
Yukarı