Hocam avukatlar vs. böyle basit şeylerle uğraşmazlar bile.
Bu yorumlamanıza kesinlikle ama kesinlikle katılmıyorum.
Davanın açılması hususunda önemli olan şey avukatın keyfi ya da işlenen eylemin mahiyeti değildir. Bahsi geçen konu kapsamında davayı kanunun bireye tanıdığı haklar dahilinde bir ihlalin gerçekleştiğine inanan herkes açabilir, önemli olan davayı açanın kazanması ya da kazanamamasıdır...
Ek olarak basit olduğunu iddia ettiğiniz eylem "Şerefe Karşı Suçlar" dahilinde değerlendirilmektedir ve bu kategoride ilk sırada yer almaktadır. 2020 yılında paylaşılan veriler dahilinde TCK 125 kapsamında sonuçlanan soruşturmalarda "Hakaret" suçu bağlamında 946.523 Toplam Suç Sayısı bulunmaktadır. Bu suçların ise yalnızca 528.848'i için "Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar" verilmiştir. (Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü, 2020, ss: 25)
Bu ülkede arabasının sileceği kırıldığı için üşenmeden dava açıp kazanmış insanlar var...
Kaynakça
@Marlboro Touch bilgilendirme için teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bu engel için yüz kızartıcı suç gerekiyor. Ki şahsi düşüncenize göre hakaret suçu da buna dahil değil. Yeniden teşekkür ederim içimiz rahatladı.
Kısmen doğru denebilir ancak tekrar gözden geçirmenizi öneririm: "
kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına..."
"Hakaret" adı verilen eylem "Kasten İşlenen Suç" olarak nitelendirilir. Fakat bir "Yüz Kızartıcı Suç" olarak nitelendirilmesi çok güçtür (Emin olmak için içtihat kararları doğrultusunda yorum yapmak en mantıklı olanıdır).
Bahsi geçen kişilik reşit olmamasına rağmen (17 yaşında olduğunu belirttiniz) "Cezai Ehliyet"e sahip olduğu kabul edilmiştir (çünkü 15-18 yaş aralığını arasındadır) ancak bahsi geçen yaş aralığı için ceza indirimine gidilmektedir. Bu bağlamda:
Şahsi düşüncem dahilinde: Adli Para Cezası'na çevrilme olasılığı yüksektir.
Şahsi düşüncem dahilinde: Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) uygulanma olasılığı yüksektir.
HAGB uygulandığı takdirde bireyin Adli Sicil Kaydı'nda görünmez.
Adli Para Cezası uygulandığı takdirde ise para cezasının tamamının ödendiği gün bireyin Adli Sicil Kaydı'ndan silinir.
Not: Ben bahsi geçen olayın nasıl sonuçlanacağına dair kesin bir ifade kullanmıyorum sonuçta yargı kurumlarında çalışan bir personel değilim (belki hukuki bir süreç bile olmayacak). Sadece bilgim ve hakimiyetim dahilinde mevcut olasılıkları paylaşmaya çalışıyorum. Sonuçta burası bir Forum ve konunun buradaki kişilikler dışında takipçileri ve meraklıları da olabilir. Haddimi aşmak gibi bir niyetim yok...
Umarım açıklayıcı olmuştur.
(Tüm açıklamalarım şahsi düşüncemdir, tavsiye niteliğindedir, bağlayıcılığı bulunmamaktadır.)