Hakaret davasından ne çıkar?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Daha fazla  
Kadınlara genel olarak çok ağır bir hakaret ettim X'de. Daha çok feminist kadınlara ama yazdıgımdan her kadına gibi duruyor. Adımı bir şekilde öğrenmiş biri. Dava açacağım diyor. Dalga geçme ihtimali de var tabii ama ben hastayım (zaten o yüzden hakaret etmiştim) o yüzden kafama takılıyor. Sonra gittim özür de diledim zaten bayağı. Sonuçta hakaret normalleştirilmemeli, yanlış bir şey. Dava açılırsa hastalık yüzünden hafifletilir mi ceza. Tedavi altındayım şu an, doktor hastanede yatmayı bile önermişti.

Ciddi bir şey çıkacağını düşünmüyorum, çünkü X'te öyle dava edicem gibi çok söylenir ama genelde yapılmaz.

Ayrıca sana tavsiyem hastalığın ya da herhangi bir kusurunun arkasına saklanıp seni kurtarmasını bekleme.

Bir kere siciline işlerse hayat boyu ciddi sorunlar teşkil eder senin için.

Kaç yaşındasın?

25 yaşındayım. Ama son 10 yıldır sadece sorunlarla baş ediyorum. Yani daha olgunlaşamadım(doktorun dediğine göre, belki bu yüzden kontrolsüz öfkem var).10 yıl boşa geçti hayatım. O yüzden biraz korkuyorum para cezası çıkar diye, sonuçta ne iş var, ne okul aileme daha fazla yük olmak istemiyorum, onların da haberi var sinirlenmediler pek ama bu yüzden daha da kötü hissettim buraya sordum.

Ciddi bir şey çıkacağını düşünmüyorum, çünkü X'te öyle dava edeceğim gibi çok söylenir ama genelde yapılmaz.

Ayrıca sana tavsiyem hastalığın ya da herhangi bir kusurunun arkasına saklanıp seni kurtarmasını bekleme.

Bir kere siciline işlerse hayat boyu ciddi sorunlar teşkil eder senin için.

O zaman konu dışı bir soru sorabilir miyim?
Dinimin üzerine yemin ederim ki, hasta olmasam hakaret etmem böyle. O zaman doktorun yatış önerisini kabul etmeli miyim? İyileşmek önceliğim olmalı, zaten iyileşince hastalık bahanesi de olmaz.

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Kapsamında:

"Hakaret
Madde 125-

(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir."

Bu eylem "Şerefe Karşı İşlenen Suçlar" kategorisinde ilk sırada yer almaktadır. Rahatsızlığınız bağlamında bir değerlendirme yapmak için ise yargı kararlarını incelemek en mantıklı ve isabetli olanıdır...

Kaynakça

5237 sayılı Türk ceza kanunu kapsamında:

"hakaret
Madde 125-

(1) bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...) Veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir."

Bu eylem "şerefe karşı işlenen suçlar" kategorisinde ilk sırada yer almaktadır. Rahatsızlığınız bağlamında bir değerlendirme yapmak için ise yargı kararlarını incelemek en mantıklı ve isabetli olanıdır...

Kaynakça.

Bunu görmüştüm. Ancak gerçekte ne çıkar bilemiyorum, küfrün ağırlıgına göre değişir mi acaba? Öfke ile söylenmesi ile normal söylenmesi vb. Mesela bir Twitter sayfası te****z normalleştirilsin diyor, benimki ile bu bir olur mu? Çok kafam karışık.

Bunu görmüştüm. Ancak gerçekte ne çıkar bilemiyorum, küfrün ağırlıgına göre değişir mi acaba? Öfke ile söylenmesi ile normal söylenmesi vb. Mesela bir Twitter sayfası te****z normalleştirilsin diyor, benimki ile bu bir olur mu? Çok kafam karışık.
Ben yargı kurumlarında bir aktif personel değilim fakat ilgili kanun maddesi incelendiğinde yapılabilecek çıkarım; bu cezalandırma kararının hiyerarşik bir ilişkiye sahip olduğudur. Bu doğrultuda suçun mahiyeti/niteliği ve suçu işleyenin geçmişi de alınacak kararda etken role sahiptir. Yapmış olduğum açıklamalar bir şeyi değiştirmez, keskin bir öngörüde bulunmak istiyorsanız eğer mevcut duruma ithafen benzerlik içeren yargı kararlarını incelemelisiniz...

Ben yargı kurumlarında bir aktif personel değilim fakat ilgili kanun maddesi incelendiğinde yapılabilecek çıkarım; bu cezalandırma kararının hiyerarşik bir ilişkiye sahip olduğudur. Bu doğrultuda suçun mahiyeti/niteliği ve suçu işleyenin geçmişi de alınacak kararda etken rol alacaktır. Yapmış olduğum açıklamalar bir şeyi değiştirmez keskin bir öngörüde bulunmak istiyorsanız eğer mevcut duruma ithafen benzerlik içeren yargı kararlarını incelemelisiniz...

Tanıdıgımız bir avukata da soracaz. Gerçekten üzüldüğüm için buraya da sormak istedim belki bilen vardır, tecrübesi olan vardır diye vb.

Hastalığını bahane edip saçma sapan hareketler yapıyormuşsunuz gibi duruyor hocam.

Bipolar/şizofren saglik acisindan ciddi hastaliklar. Bipolar/şizofren ilaci kullanmak illa bipolar ve/veya şizofren olundugu anlamina gelmeyebilir.

OKB'in komplikasyonu intihar bile olabilir, yani bu da saglik acisindan ciddi bir hastalik olabilir.

Demek istedigim eger gercekten bu tarz bir hastaligi veya hastaliklari varsa ve istemeden yapiyorsa istemeden yapiyor olabilir.

Tanıdıgımız bir avukata da soracaz. Gerçekten üzüldüğüm için buraya da sormak istedim belki bilen vardır, tecrübesi olan vardır diye vb.
Anlıyorum.

Ek olarak yukarıdaki mesajlarda birisinin yorumu dikkatimi çekti "Hakaret" suçunda delil olarak "X" üzerinde yapmış olduğunuz paylaşım delil olarak sunulabilir. Sunulmayacağını varsaymak ya da iddia etmek saçmalıktan başka bir şey değildir. Sadece basit bir mantık yürütelim: X'te yürütülen eylem hukuka aykırı olduğu halde delil olarak sunulamayacak olsaydı on binlerce insan sanal ortamdan yaptığı "Cumhurbaşkanı'na Hakaret" eyleminden dolayı yargılanmazlardı...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı