Konu hakkında sıfır bilgin var. Piyasadaki pek çok öğrenci ve mezunla konuşmuş biri olarak tamamen saçmaladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bu saçmalıklarına bilerek cevap yazmıyordum ama yazacağım. Senin bilgisizliğin için değil, yazdıklarını okuyanların yanılmaması için.
İş yapacak ve çılgın paralar kazanacağınız sektörler
İnşaat
İnşaat derken ameleliği mi kastettin mühendisliği mi bilmiyorum ama ikisinde de yüksek paralar yok.
Amelelik işinde saatlik 250 TL alıyor desek aylık 180 saat çalışsa 45 bin alacak. Piyasa hemen hemen böyle. Sigorta vs. yok bu arada. Temizlikçiler bile daha az işgücüyle daha fazla kazanıyor. Part Time çalışıp 45 bin alan temizlikçi de duymuştum.
Mühendislik konusunda ise çok şey duydum. Amele gibi çalışıp düşük maaş alıyorlarmış. Dahası, sektöre girmek için Master eğitimi aldırtıyorlar ki bu, işsizliği 2 yıl erteleme taktiğidir. Düşük ücret aldığın bir branş, senden Master eğitimi istiyorsa bil ki bu branş çılgın paralar kazandırmayacak. Master yapılacak bölüm okumak yerine Tıp okumak daha mantıklıdır.
Babadan inşaat şirketi olanlar da var. İmamoğlu, Nuhoğlu, İstcon, Sulkar, Mufa, Asoy, Erta, Trend gibi inşaat firmalarının babadan kalma inşaat şirketleri olduğunu ve bu firmalara İBB yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında TMSF tarafından kayyım atandığını unutmamak gerek. Ne oldu çılgın paralar? Puf oldu.
Elektrik Elektronik
Savunma Sanayisi dışında çok büyük paralar dönmüyor ve Savunma Sanayisine girmek çok zor. Referanslı veya amiyane bir tabirle torpilli sayısı azımsanamayacak kadar çok.
Buradan mezun olan biri, kendine çok farklı rotalar çizebiliyor. Hatta bilişim ve bilgisayar alanına kayan çok. Yani aynı iş yapılacaksa
senin tabirinle işsizlik garantili bölümleri okumakla pek bir farkı yok.
Elektrik Elektronik bölümleri sadece mühendislik değil. Teknikerlik kısmı da var. Orada da memurluk dışında yüksek paralar yok.
Yapay Zeka
Yapay Zeka Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği bölümünün bir alt dalıdır. Hatta Dünya çapında birçok kaliteli üniversite, bu bölümü lisansüstü eğitim olarak verir. Lisans eğitimi olarak verildiği pek görülmez aslında.
Bilgisayar, Elektrik Elektronik mezunu olup yapay zeka üzerinde uzmanlaşan birçok kişi, Yapay Zeka Mühendisi olarak işe başlıyor. Yani yine aynı şeye geliyoruz.
Hukuk
Yeni mezun ve asgari ücrete mahkum birçok yeni mezun avukat var. Sektör bitik durumda. Hakim-Savcı olmak için sınavlar var ve kontenjan kısıtlı. Mezunlarının girebildikleri neredeyse her yere İİBF mezunları girebiliyor Hatta İİBF mezunları, İdari Hakim bile olabiliyor. İİBF bölümlerinin açıktan da okunabildiğini düşünürsek durumun ne kadar kötü olduğu anlaşılabilir.
İyi para kazanan yeni mezun avukatlar da var tabi ki. Babadan bulduğu parayla okuyorlar bunlar. Hatta bazıları Koç-Bilkent okuyup Deniz Hukuku gibi niş ama bayağı yüksek paralar kazandıran alanlara yöneliyorlar.
Psikoloji
Kısa kesiyorum, iyi paralar kazanmak için klinik açmak lazım ki onun için de Master lazım. Master hakkında söylediklerimi yinelememe gerek yok.
İşsiz kalmanız kesin ve işsizlik seviyesi çok fazla olan bölümler
Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
Diğer Bilişim Bölümleri
Yukarıda saydığım şeyler ile bu bölümlerin
senin tabirinle işsizlik garantisi olma nedenlerini mukayese etmeni istiyorum.
Bilişim bölümlerinde yönelecek alanlar derya deniz. Belli bir alana yönelip uzmanlık kazanmamış işsizleri görüp bir bölümü ya da birçok bölümü işsizlik garantili olarak görmek aşırı bağnaz bir düşünce.
Fazla söze gerek yok. Piyasa şartları bellidir.
Piyasaya girmeden ahkam kesiyorsun. Piyasayı bilsen böyle konuşmazdın. Yazık.