Hangi modemi kullanıyorsunuz?

Online oyunlarda 2.4 GHz frekansı deneme imkanınız oldu mu? Olduysa ping değerlerinde dalgalanma mevcut mu ya da paket kaybı yaşadınız mı? Farklı bir modeme kıyasla DSL hattındaki SNR Margin değerlerinde iyileşme oldu mu?
Online oyunlarla aram iyi değil. Zaten DSL kablosunu da kendim yeni çektim. Burada da sıkıntı yok.

Hangi modem olduğundan çok modemin ne yaptığını merak ediyorsunuz gibi. Tecrübemi aktarmaya çalışayım.

Birkaç ay önce VDSL'e geçtim. Eski ASUS N14U cihazım VDSL desteklemediği için emekli oldu. ASUS'tan o güne kadar hiç şikayetim olmadığı için AC750 aldım. Yaklaşık 1 hafta sonra kopmalar olmaya başladı. Belki elimdeki bozuktur dedim.

Farkı da gözlemlemek için AC51 aldım. Aynı sorun oldu.

Meşhur, çok övülen Keenetic'in bir ürününü alayım dedim. İyisi olsun ama çok da para gitmesin deyip KN-2111 aldım. Başta iyiyken güncellemesi ile berbat oldu.

Arada internette ASUS N16 gördüm, onu aldım. Adamlar Çin'den alıp adaptör takmış, hem o güven vermedi, hem de hız olarak diğerleri kadar iyi vermiyordu, kayıp daha fazlaydı.

Dedim sıfır Keenetic alayım. Güncelleme diye seçer, öyle kullanırım. Aldım. Sürümü eskiydi ama onun da hızı düşüktü.

Teknik servis ile onlarca mailleşme, 5-6 farklı sürüm kullanma, süper üstüne zekalı yaratıkların kol gezdiği (her zaman sorun binanızdadır) Telegram ve Facebook grupları ile uzun uğraşlar sonucu tahminimce dünyada son kullanıcı olarak iki elin parmağından az kişinin kullandığı bir Keenetic yazılım sürümünü ilk aldığım Keenetic modemde kullanıyorum. Sürekli tak çıkar yaptığım için cihaz listesi biraz sapıttı bir ara (Aynı MAC ama farklı IP'ye sahip 2 cihaz olması ve bu cihazların birine işlem yapınca diğerine de yapılması. Diğer modem IP atamış derseniz elimde 4 tane modem olduğu, 10 dakikada değiştirip durduğum oldu. Hiçbirinde böyle bir şey olmamıştı.) ama onun dışında kullandığım özelliklerinde bir sorun yok.

Ping hepsinde kabaca aynıydı. Hız ise dediğim birkaçında birkaç Mbps daha düşüktü. Sorun tespitinde tarayıcıyı da sıfırladığım için çok eski veriler elimde yok ama en yüksek 47,95/7,66; en küçük ise 43,35/7,35 şeklinde. Küçük değerler dediğim kötü modemlerden elde ettiklerim. İyi modemde 47,75 altında download, 7,62 altında upload görmedim.
Ping ise 4-5. Çoğunlukla 5.
Test sunucusu otomatik neresi ise öyle. Testler speedtest.net üzerinde yapıldı.

Paketim 50/8 şeklinde. Modem arayüzünde 51196/8192. ASUS N16'da 51200 gördüm. Diğerleri kabaca bu şekildeydi, 3-5 daha az olsa da 51196 değerini geçen hiç olmamıştı. Evet, farkın önemsiz olduğunun farkındayım.

Bu arada süper üstün yaratıkların söylemi dışında (Sorun tespit amaçlıydı, yaptığım değişikleri geri aldım.) hiçbir zaman hiçbir cihazda SNR değerini ellemedim. Hatta Keenetic cihazda ilk gelen yazılım sürümünde SNR ayarı bile yapılmıyordu.

Sen Wi-Fi'ı da merak ediyorsun. Modem odamda, telefon zamanında %99'unda odamda. Kaldı ki evler çok değişken.
2.4 GHz, N14U'dan biraz daha iyi çekiyor, o kadar. 5 GHz yan odadan zor çekiyor. 50 Mbps kullanan, telefondan online oyun vb. oynamayan biri olarak Wi-Fi olsun yeter durumundayım.
Bunlarda muhtemelen modemin odanın köşesinde olması ve köşede de monitör ile kapanmasının etkisi azımsanmayacak kadardır ama söylediğim gibi benim umurumda değil.
Kararlılık kelimesini kullanmışsın. Cihazın gerek Wi-Fi gerek kablolu olarak bir sıkıntısı yok. Aynı performansı 7/24 verebiliyor.

Sonuç olarak eskiyi bilmem ama günümüzde modemin yazılımı fazlasıyla önem kazanmış durumda. Aynı donanımda aynı yazılımda olan cihazlar bile farklı performans sergileyebiliyor. Bir de yazılımın gelen olarak bozuk olduğu durumlar da söz konusu.
Bütçene göre al bir şey, 5-10 gün test et. İade edip dur.

Hangi modem olduğundan çok modemin ne yaptığını merak ediyorsunuz gibi.
Detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim. Dediğin gibi modemin ne yaptığını da merak ediyorum ancak asıl amacım genel olarak hangi modemlerin kullanıldığını öğrenmekti, Keenetic kullanıcılarını görünce de gerçekten meşhurluğuna değiyor mu diye merak edip sordum, dolayısıyla ortaya karışık bir konu oldu.

Bu kadar detaylı cevap verdiğinden dolayı işin özüne inmek istedim. Yaklaşık bir ay önce taşındım. Eski evimde 200 Mbps download 10 Mbps upload paketli FTTH altyapılı fiber hattı mevcuttu. Yeni evimde de aynı paketi kullanıyorum ancak bina altyapısı FTTB. Dolayısıyla eski evimde kullandığım Nokia marka ONT cihazımı iade ettim. Superonline tarafından verilen Huawei marka LG8245X6-20 model Wi-Fi 6 destekli modem kullanıyorum. Bilgisayarım da Wi-Fi 6 desteklediğinden özellikle bu modemi tercih ettim.

Bu modemle tanışma günümde kablosuz bağlantısından çok etkilenmiştim. 2 yan odada dahi kablolu ile birebir aynı hızları ve ping değerlerini alabiliyordum. Şu anki evimde ise bu olay tam tersine döndü. Araya 1 duvar girdiğinde bile kopmalar yaşamaya başladım. Telefonum ile herhangi bir konferans sırasında modemin yanında dahi olsam sürekli Wi-Fi sinyali zayıf uyarıları verip mobil veriye geçiş yapıyor. Bilgisayarım da aynı şekilde. Her iki frekansta, her kanalda aynı sorunu yaşıyorum. Değişen tek şey FTTH'den FTTB'ye geçiş yapmam. Kablolu bağlantıda hiçbir sorun yaşamazken bu altyapı değişikliğinden kaynaklı kablosuz sorunları yaşamamı anlamlandıramadığım ve malum müşteri hizmetleri ile uğraşacak vaktimin hiç olmamasından kaynaklı düşündüğüm tek çözüm modemin kablosuz sinyalini kapatıp bu konuda yer alan modemlerden birini AP olarak kullanmak. Bu duruma farklı bir çözüm önerin varsa onu da denemek isterim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı