Hangi müzik uygulaması daha iyi?

Hangi Müzik Uygulaması Daha İyi?

• Oy verenlerin toplamı
    36
YouTube Premium kullanıyorum, müzik dinlemesem bile bir işle uğraşırken rahatlıkla tutorial dinleyebiliyorum.

Bana kalırsa Qobuz Tidal'ı da tokatlar. 😃
Orası tartışmasız. Ses kalitesinde Qobuz yenilmez. Ama kütüphane kapsamı Qobuz'un en büyük sorunu. Sonra da arayüz ve algoritma gelir. Ama odyofil biri bunları göz ardı edebilir. Hem ismi bir Kazak çalgı aleti olan Kobız'dan geliyor. Tabii ister istemez kart bilgilerini girerken kafamda dombra çalıyor. 😄

Deezer Apple'dan üstün. Sebebi ise Apple'da baslar uzuyor aşırı. Sanki subwoofer var. El değmemiş kristal sesten uzaklaştırıyor.
Çoğu müzik platformu kendi EQ ayarını çekiyor. Apple ise "bas iyidir yeğen" rotasını seçmiş.

Son düzenleme:
Tidal, ses kalitesinde alayını tokatlar. Ancak ülkemizde bulunmuyor artık. İkinci alternatif Deezer.

VPN ile o sorun da çözülüyor, eğer kalite arayan varsa Tidal da en yüksek ayara alıp denesin karar versin 😁

Tidal, ses kalitesinde alayını tokatlar. Ancak ülkemizde bulunmuyor artık. İkinci alternatif DEEZER.
Apple Music'te kayıpsız ses var hocam. Tidal'ın MQA'si ise yalan dolan. Gerçekte kayıplı bir yöntem olduğu ortaya çıktı. Kısmen 128 kbps MP3'ü alıp 320 kbps'ye yükseltmeye benziyor. Göz boyamak için yani. Sonuçta en iyi ihtimalle elde CD kalitesiyle kalıyorsunuz ki bu durumda Apple Music ve Tidal eşit. Deezer da bu ikiliye denk kalite konusunda.
Bu yazdığına cevabım ve bildiğim bazı hususlar var, ancak öncelikle "ortaya çıktı" Dediğin kısmı bir açalım. Neye göre yada hangi tespite göre bu kanıya varıyorsunuz?
Bu işin içinde bir incelemeci tarafından yapılan bu ve şu videoları izlemenizi tavsiye ederim. Derinlemesine bir şekilde açıklanıyor videolarda.

MQA adında bir yalan ortaya atıp dünyanın en büyük ses mühendislerinin içlerinde olduğu SONY başta olmak üzere Harman ve onlarca Hi-Fi sektörünün büyük firmalarına bunu yediremez, işinize ortak edemezsiniz.

Videolar çok uzun ve komplike. Hızlı sardırarak anlatımın geneli konusunda fikir edinebildim.
Orada MQA için; "yalan dolan ve kayıplı bir sestem olduğu ortaya çıktı" dediğinizi ıspatlar nitelikte veri yok malesef.

MQA zaten bir sıkıştırma sistemidir. Kayıpsız elbette değildir. Kimse de böyle olduğunu idda etmiyor. Geleceğin Ses Kalitesi: MQA Teknolojisi (Master Quality Authenticated)
Flac dosyalarını bir stream servisi ile boyutu nedeni ile paylaşabilmeniz mümkün değildir. MQA ise bu kaybı minimuma indirerek sunmanın yollarından biridir. 24bit/192Khz ye kadar dosya çözümleyebilir.

Şarkı yüklerken sistemi kandırmakmümkün müdür? Evet bunu çok kolay yapabiliyorsunuz. Sadece tidal değil; dijital streaming servislerin tamamında bunu yedirebilirsiniz.
8 bit kaydettiğim şarkıyı 24 bit upscale edebilir ve yükleyebilirim. Player da 24bit görseniz de o şarkı 8 bit özelliğindedir. Ancak Bunu büyük şirketlerin yapması mümkün değildir. Neden yapsınlar ki?

MQA sertifikalı cihazlar ile bu farkı hissedersiniz. Apple ya da android cihazlardan hi-fi sevyesinde müzik çözmelerini beklemeyin. Bluetooth kulaklıklardan ses performansı beklemeyin..

Son düzenleme:
MQA adında bir yalan ortaya atıp dünyanın en büyük ses mühendislerinin içlerinde olduğu SONY başta olmak üzere Harman ve onlarca Hi-Fi sektörünün büyük firmalarına bunu yediremez, işinize ortak edemezsiniz.
Premium bir ses ürünü yüksek ihtimalle MQA'nın iddia ettiği frekans ve bitlere ulaşır. Stüdyodan çıkarılan kaydı bile koysanız iyi oynatır. Köşesine "MQA uyumlu" yapıştırmak firmaların birbirlerinin ünlerinden ve kitlelerinden yararlanmalarını sağlar. Bu büyük firmalar zaten böyle küçük şeyler için özel donanım yatırımı yapmaz. Yaparsa tam yapar ve pahalı bir ürün çıkarır. MQA damgası için verilen lisans ücreti ürün fiyatına eklenince göze batmaz. Müşteri de o damgaları görüp manipüle olur. Ayrıca MQA şirketinin yakın zamanda iflas etmenin eşiğinden döndüğünü ve başka bir firma tarafından satın alındığını belirteyim. Pek başarılı bir iş modeli izlemedikleri belli.

Videolar çok uzun ve komplike. Hızlı sardırarak anlatımın geneli konusunda fikir edinebildim.
Orada MQA için; "yalan dolan ve kayıplı bir sestem olduğu ortaya çıktı" dediğinizi ıspatlar nitelikte veri yok malesef.
Yazık olmuş. Umarım vaktiniz olduğunda tekrar bakarsınız. Kendiniz de farklı forumlardaki kullanıcılar tarafından yapılan testlere bakabilirsiniz.

MQA zaten bir sıkıştırma sistemidir. Kayıpsız elbette değildir. Kimse de böyle olduğunu idda etmiyor. Geleceğin Ses Kalitesi: MQA Teknolojisi (Master Quality Authenticated)
Flac dosyalarını bir stream servisi ile boyutu nedeni ile paylaşabilmeniz mümkün değildir. MQA ise bu kaybı minimuma indirerek sunmanın yollarından biridir. 24bit/192Khz ye kadar dosya çözümleyebilir.
Evet benim demek istediğim de buydu. Kayıpsız değil. FLAC'ın aksine tıpkı bir MP3 gibi kayıplı. FLAC streaming ise tabii ki mümkündür. Yoksa Apple Music, Tidal, Qobuz, Amazon Music vs. platformlarda bize dinletilen ne? Boyutu büyük olduğu için açılışta 1-2 saniye tökezler o kadar. Dinlerken o arka planda inmeye devam ediyor zaten. Spek gibi bir spektrogram yardımıyla dosyaların sinyallerini analiz edebilirsiniz. FLAC ile orijinal kaydın %50-60 boyutuna erişilebilir. Bunun altına inmek için ya çok ağır sıkıştırma uygulanmalı ya da kayıp verilmeli. Sıkıştırma çok yüksekse zayıf bir sistemde kasma veya ısı yaratır ama babamın patates dizüstüsü bana mısın demiyor.

Şarkı yüklerken sistemi kandırmakmümkün müdür? Evet bunu çok kolay yapabiliyorsunuz. Sadece tidal değil; dijital streaming servislerin tamamında bunu yedirebilirsiniz.
8 bit kaydettiğim şarkıyı 24 bit upscale edebilir ve yükleyebilirim. Player da 24bit görseniz de o şarkı 8 bit özelliğindedir. Ancak Bunu büyük şirketlerin yapması mümkün değildir. Neden yapsınlar ki?
"Yaptım." deyip aboneleri kapmak için. Bu servislerde sunulan dosyalara ulaşmak korsan dışında çok zor olduğu için bir sanatçı bizzat çıkıp ifşalamadığı sürece şirketlerin yanına kalır. Neil Young o sanatçılardan birisi. Açıklamasını okuyabilirsiniz. Yukarıdaki yöntemlere başvurursanız bir spektogram programıyla dosyaların sinyal frekanslarını analiz edebilirsiniz ama forum kuralları gereği önermiyorum.
Apple ya da android cihazlardan hi-fi sevyesinde müzik çözmelerini beklemeyin. Bluetooth kulaklıklardan ses performansı beklemeyin.
Tabii ki bunu düşünmek yanlış olur. Bu paragrafın alıntılamadığım ilk cümlesine ise yukarıda zaten değinmiştim.

Kendiniz de MQA'nın kayıplı (bir odyofilin isteyeceği son şey) olduğunu söylediğinize göre konuyu devam ettirmenin mânâsı yok. Ötesi başlığın dışına çıkar. Kulak özneldir sonuçta. Bir noktadan sonra olay placebo'ya dönüyor. Herkes kulağına iyi geleni dinlemekte özgür.

remium bir ses ürünü yüksek ihtimalle MQA'nın iddia ettiği frekans ve bitlere ulaşır. Stüdyodan çıkarılan kaydı bile koysanız iyi oynatır. Köşesine "MQA uyumlu" yapıştırmak firmaların birbirlerinin ünlerinden ve kitlelerinden yararlanmalarını sağlar.

Ne dediğini anlayamadım. "Premium bir ses ürünü" dediğiniz nedir? Ben stüdyocuyum Mesleğim albüm ve şarkı kaydetmek. Bir şarkının raw yani ham versiyonu 600Mb civarındadır. Siz bunu herhangi bir formata sıkıştırmadan insanlara streaming servisi ile ulaştırabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?

Yazık olmuş. Umarım vaktiniz olduğunda tekrar bakarsınız. Kendiniz de farklı forumlardaki kullanıcılar tarafından yapılan testlere bakabilirsiniz.

Mesleğim bu olduğu için belli başlı yerlere bakmam yetiyor. "Kullanıcı" dedikleriniz ile aynı kulvarda değilim.

Evet benim demek istediğim de buydu. Kayıpsız değil. FLAC'ın aksine tıpkı bir MP3 gibi kayıplı.

Hayır, mp3 kadar kayıplı değil. CD kalitesinde sıkıştırıyor. Mp3 ün ise en düşük sıkıştırma oranı CD kalitesinin altındadır.

FLAC streaming ise tabii ki mümkündür. Boyutu büyük olduğu için açılışta 1-2 saniye tökezler o kadar. Dinlerken o arka planda inmeye devam ediyor zaten.

Size hiç bir servis FLAC sunmuyor / sunmaz. Dosya boyutu büyük.(tek şarkı ortalama 30mb-60mb arası) Ve dosya tam olarak inmeden önce çalmaz.
Yoksa Apple Music, Tidal, Qobuz, Amazon Music vs. platformlarda bize dinletilen ne?
Ogg, Vorbis, Mp3 ,mp4, ACC, ALAC...

Spek gibi bir spektrogram yardımıyla dosyaların sinyallerini analiz edebilirsiniz
Sinyal diye bir tanımlama yoktur bu kulvarda.
Şarkının frekans dağılımını görürsün. Oradan da elinde orjinal stüdyo klaydı yoksa kalite kanısına varmazsın.

FLAC ile orijinal kaydın %50-60 boyutuna erişilebilir. Bunun altına inmek için ya çok ağır sıkıştırma uygulanmalı ya da kayıp verilmeli.
Bahsettiğin anlansız bir tanımlama. Böyle bir oranlama sistemi yok.

Yukarıdaki yöntemlere başvurursanız bir spektogram programıyla dosyaların sinyal frekanslarını analiz edebilirsiniz ama forum kuralları gereği önermiyorum.

Daha önce spektogramlar paylaşıldı forum kurallarında böyle bir yasak yok. Ancak ben paylaşıp doğru yorumlayan ya da aslında ne paylaştığını bilene hiç dek gelmedim.

Lütfen şu spektogram dosyasını paylaşın ve bir yorumlayın. Neye göre kalitesini anlıyorsunuz biz de öğrenelim :)

Neil Young o sanatçılardan birisi. Açıklamasını okuyabilirsiniz.

Şarkılar servislere Waw formatı ile yüklenir. Servisler ise dosyaları streaming için işler. Bir waw dosyası ise kayıpsızdır. Dolayısı ile Neil YOUNG orjinal tape recordlarına verilen MASTER ismi ile bir anlam kargaşası içinde muhtemelen.

Kendiniz de MQA'nın kayıplı (bir odyofilin isteyeceği son şey) olduğunu söylediğinize göre konuyu devam ettirmenin mânâsı yok. Ötesi başlığın dışına çıkar.

Ne alaka? Odyofiller CD dinlemez mi? 16bit 44.100kHz standartları aşamaz sesler. Eee? Bu da kayıplı... ?

Her şeyi plaklar ile dinleme imkanına sahip misiniz? O sebeple En yüksek Değerli kayıtlara yönelirsiniz.

Ayrıca odyofil tanımlaması bir kayıt tanımlaması değildir. Dinleme sistemleridir. Ciddi pahalı lambalı, ekipmanlar, monitörler, yalıtımlı odalar kullanılır. Bu işe ev parası haycayan var.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı