Hangi NVIDIA sürücüsü iyidir?

Makaleler
22
Daha fazla  
Bu gün ilk kez NVIDIA kartlı bilgisayarıma Manjaro kurdum. Fakat benim anlamadığım şey şu. Wikide NVIDIA 460xx sürücüsü önerilirken, Manjaro forumda 390 sürücüsü önerilmiş.
Kod:
[kaan@kaan-aspirea31555g ~]$ inxi -G
Graphics:  Device-1: Intel UHD Graphics driver: i915 v: kernel
           Device-2: NVIDIA GP108M [GeForce MX230] driver: nouveau v: kernel
           Device-3: Quanta VGA WebCam type: USB driver: uvcvideo
           Display: x11 server: X.Org 1.20.10 driver: intel,nouveau unloaded: modesetting
           s-res: 1366x768
           OpenGL: renderer: Mesa Intel UHD Graphics (CML GT2) v: 4.6 Mesa 20.3.1

Anladığım kadarıyla nouveau açık kaynak sürücü kullanıyorum şimdi. Bunda kalmalı mıyım, 390'a mı geçmeliyim, 460'a mı?

Şimdi ben UHD GPU da kullanıyorum. Bu NVIDIA Optimus, Bumblebee gibi şeyler kurulmalı mı, ne işime yarayacak?

Böyle kurdum ben de. Wikide de böyle yazıyordu. Fakat forumda 390 yazmaları kafamı karıştırdı. Bir de Bumblebee hakkında bilgi almak için konuyu açtım.
390 anlamsız olur. Bumblebee’a ise bulaşmanı önermem. NVIDIA tarafı açık kaynakta sınıfta kalıyor.

Ben 460 kurduğumda sistem açılmamıştı, 390 kurmuştum.

Yeni kurulum yaptığımda NVIDIA sürücüsünü hiç kurmadım, açık kaynak olan ile şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadım. Eğer siz de oyun oynamayacaksanız, bence nouveu günlük işlerinizde işinizi fazlasıyla görecektir.

Uçbirim yerine Manjaro Ayar Yönetimi üzerinden kurmayı deneyin isterseniz. Şimdi kontrol ettiğimde bende sadece 390 sürücüsü gözüküyor.

Ayrıca birkaç defa Manjaro Ayar Yönetimi üzerinden sürücü yüklemesi yaptığım zaman masaüstü ortamına ulaşamamıştım, sizde de benzer bir durum olabilir. İsterseniz Timeshift ile yedek alın.

NVIDIA Prime ne peki?

Intel ve NVIDIA arasında geçiş yapmayı sağlayan uygulama. Hangi sürücünün kullanılacağına moda göre karar veriyor. Bumblebee biraz daha eski olan ama aynı işleve sahipler. Yani NVIDIA sürcüsünü kurarken Prime'ı veya Bumblebee'yi de kurmalısınız.

Benim driver listem ekteki gibi.

Dosya Ekleri

• 2021-03-20 20.43.51 ekran görüntüsü.png
    34,5 KB · Görüntüleme: 43
mhwd çıktısında hangi sürücüler yer alıyor?
Kod:
[kaan@kaan-aspirea31555g ~]$ mhwd
> 0000:03:00.0 (0200:10ec:8168) Network controller Realtek Semiconductor Co., Ltd.:
--------------------------------------------------------------------------------
                  NAME               VERSION          FREEDRIVER           TYPE
--------------------------------------------------------------------------------
         network-r8168            2016.04.20                true            PCI

> 0000:02:00.0 (0302:10de:1d11) Display controller nVidia Corporation:
video-hybrid-intel-nvidia-prime            2020.11.30               false            PCI
          video-nvidia            2020.11.30               false            PCI
           video-linux            2018.05.04                true            PCI

> 0000:00:02.0 (0300:8086:9b41) Display controller Intel Corporation:
video-hybrid-intel-nvidia-prime            2020.11.30               false            PCI
           video-linux            2018.05.04                true            PCI
     video-modesetting            2020.01.13                true            PCI
            video-vesa            2017.03.12                true            PCI

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…