Hangi Platform’da Yayın Yapmalıyım?

hasras00

Centipat
Katılım
28 Eylül 2019
Mesajlar
27
Hepinize selamlar. Yaklaşık 1-2 ay önce sistemimi bayağı bir geliştirdim. MSI bir laptop aldım içinde RTX 2060 barındıran ve ben yayın yapmak, oyun videosu çekmek istiyorum. Youtube’da bir girişimim oldu. Cod:MW 2019 oyununu bitirdim fakat istediğim geri dönüşü alamadım.

Ve aklımdan ilk geçen şey olan yayıncılığı yapmaya karar verdim fakat hangi platform en uygun ona karar veremedim. Twitch yıllardır süregelen bir streaming platformu. Orada kendimi gösterme şansım çok az çünkü belli bir kitlesi var, belli yayıncıları takip eden. Ben Facebook daha faydalı olur diye düşündüm çünkü neredeyse yeni. Fakat videolar sadece 720p - 4000 bit oranında yayinlanabiliyor maximum. 1080p60fps için 6000 bit oranı vermem gerekiyor. Youtube ve Twitch’de bu oranları fazlasıyla verebiliyorum. İnternetim 200mbsn. Çok arada kaldım. RDR:2 PC versiyonunun yayını yapmakla başlayacağım yarın fakat henüz platforma karar veremedim. Sizce hangi platform yeni başlayacak, amacı kitle ve para olan birisi için daha uygun?
 
Şunu belirteyim kitlenizi diğer platformlara taşımanız çok önemli. Facebook üzerinde, Discord üzerinde, İnstagram üzerinde hesaplar kullanırsanız izleyicileriniz burayı takip edecektir. Yayın duyurusu yaptığınızda daha fazla kişi gelecektir. Mesela 1 izleyici Youtube fazla bakmıyor ama İnstagram çok fazla kullanıyor. Sizin yaptığınız video duyurusunu görürse gidip izleyebilir.
Doğru, ama
Pc tanıtımı ile başlayabilirsin, kutu açılımı videoları - tuhaftır ki youtube’da çok izleniyor, bazen benim de izlediğim oluyor yemek yerken vs. - da yapabilirsin. Arada hediye çekilişleri yapabilirsin, çekiliş için sayfalarla anlaşabilirsin. Ortak yayın işi de güzel olabilir. Şunu kesin yap diyebileceğim bir şey yok maalesef. Umarım başarılı olursun, iyi forumlar.
Doğru söylüyorsun fakat ben oyun videoları yapmayı daha kolay ve samimi buluyorum. Ayrıca sevdiğim ve ilgi alanım olan bir konu. Sistem donanımları vs o kadarda anladığım konular değiller.
Bana kalırsa Twitch. Kendine ayrı bir havası var.
Şu dakikaya kadar FB düşünüyordum, sanırım Twitch daha mantıklı sizlerinde dediğine göre.
 
Yayın işi sabır işi, gördüğüm kadarıyla kolay para için çok fazla bu işe giren var. Eğer severek yaptığınız bir iş ise ve kendinizi izletme konusunda iyiyseniz zamanla kitlenizi oluşturur maddi kazançta elde edersiniz. Şuan ki yayıncı profili izlenen ana bir yayıncının arkadaşları çevresi onun tanınırlığını kullanarak kendini tanıtıyor ve yayın açınca kitle onu tanıyor. Tabii twitch.tv daha yokken video çekenlerde şuan ekmeğini yiyor. Baktığınız zaman globalde zor yani yabancı dille iş bitmiyor. O kitleye kültürünüzle bilginizle de hitap etmeniz lazım.
 
Nerede yayın yaparsanız yapın fakat sabretmeyi bilin. 2,3 ay boyunca yayın açsan dahi ve izleyen kitle az olursa hemen pes etmeyin. Bu işler sabır isteyen işler. "Yok, hiç kimse izlemiyor bırakacağım." derseniz hiç başlamayın derim. Çünkü o kadar emeğinize yazık olur. Arkadaşlarınız varsa onlara söyleyin destek çıkanlar çıkar. Technopat Sosyal'de de isminizi duyurun destek vermek isteyenler verir. Biraz da konuşma tarzınız, efendiliğiniz olsun ve izleyicilere karşı iyi davranın yeter. İzleyicileri fazla sıkmayın. Konuşmanız ve sohbetiniz, muhabbetiniz iyi olsun. Bana göre bunlardan başkası boş iş.

Hadi kolay gelsin, başarılar. :)
 

Geri
Yukarı