Rehber Hangi Supplement Ne İşe Yarar?

Trilemma

Picopat
Katılım
30 Ekim 2023
Mesajlar
483
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bugünkü rehberimde vücut geliştirme sporunda kullanılan Supplementleri ve bunların işlevlerini anlatacağım.
1-) Protein Tozu
Kullanılan en yaygın Supplementlerden biri olan Protein Tozu, zaman veya maddi sıkıntılardan dolayı besinlerden yeteri kadar karşılanamayan Protein ihtiyacını kapatmak için kullanılır. Formları arasında Peynir altı suyundan üretilen ve en çok kullanılan ve kana en hızlı karışan, bu nedenden dolayı antrenmandan hemen sonra kullanılan formu olan Whey proteini, Bitkisel protein olan soya proteini, et proteini, ve süt proteini olup en yavaş sindirilen casein vardır.
Şunu söylemeliyim ki, Protein tozları kaslara sürülmez, burundan çekilmez 🙂 Tercihen antrenman sonrası su veya süt ile karıştırılıp tüketilir. Anabolik steroid gibi etkileri yoktur.

Zaten hiç bir supplement böyle bir etki vermez. Adı üstünde "takviye gıda"
2- Gainer
Protein tozu ile benzer işlevi olan Gainer ise, zaman veya iştah sıkıntısından dolayı besinlerden karşılanamayan günlük kalori ihtiyacını kapatmak için kullanılır. Kilo almak isteyenler yemeklerle beraber kullanırlarsa kilo alabilmelerine yardımcı olur.
3- Kreatin
Alınabilecek en iyi supplementlerden olan Kreatin, çoğu kişi tarafından kullanılır. Kullanan kişiler de güç ve dayanıklılık artışı görülür. Ayrıca kasların altında su tutarak kütle kazanımına fayda sağlar. Peki nasıl çalışır? Kreatin vücuda girdikten sonra Kreatin Fosfat oluşturmak üzere bir fosfat molekülü ile bağlanır. ATP (adenozin trifosfat) vücudun enerji kaynağıdır. Vücudunuz ATP üretmek için karbonhidratı, proteini veya yağları oksitleme işlemini gerçekleştirir. ATP, hemen hemen vücuttaki her süreci yürütmekten sorumlu olan enerjidir. ATP, bir fosfat grubunu hidrolize ederek bu enerjiyi sağlar. Bir fosfat grubu hidrolize edildiğinde, ısı şeklinde enerji açığa çıkar ve bu enerji, işlem-süreç her ne olursa olsun onu yürütmek için kullanılır, örneğin; kas kasılması süreci. ATP'den bir fosfat kaybolduğu zaman, o artık ADP (adenosin di-fosfat) olarak adlandırılır. Dolayısıyla artık ATP hidrolizinden bir ürün olan bağımsız ADP’ye sahip olursunuz. ADP, ATP'ye dönüştürülmediği sürece vücutta işe yaramaz hale gelir. İşte tam bu süreçte kreatin devreye girer. Kreatin, ATP'yi yeniden oluşturmak için fosfat grubunu ADP'ye bağlayarak çalışır. Bu görevi sayesinde vücuda alınan kreatin, ATP depolarınızı artıracak ve böylece daha fazla ve daha uzun antrenman yapmanızı sağlayacaktır.
4- L-Karnitin
Yağ yakmak isteyenler tarafından kullanılan bir Supplementtir. Görevi, bir organel vardır. Mitokondri! Hah Bildin mi? işte L-Karnitin vücuttaki yağ asitlerini mitokondriye taşıyarak bu asitlerin enerji için kullanılmasını sağlar. Tabii düzgün bir kalori açığı bırakıp yüksek protein tüketmiyorsanız hiç bir şeye yaramaz 🙂 Para israfı olur.
5-) Bcaa
Açılımı Branched-Chain Amino Acids, Türkçesi ile Dallı Zincirli Amino asitlerdir.
Bu amino asitler lösin, izolösin ve valin'dir. Bu amino asitler vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekir. Yüksek protein içeren besinler de de bulunur. Antrenman sırasında Testosteronun artmasını sağlayabilir ve enerji verir. Kas toparlanmasını destekler. Eğer yüksek protein tüketiyorsanız ihtiyacınız olacağını sanmıyorum.

6-Pre Workout
Antrenman performansı arttırmak için kullanılan yaygın Supplementlerden biridir.
7- ZMA
İçerisinde çinko, magnezyum siltrat ve B6 vitamini bulunur. Testosteron arttırmak için kullanılan bir Supplementtir. Elbette Testosterone Enanthate etkisi yaratmayacaktır fakat kullanıp memnun olanlar var. Yatmadan yarım saat önce 3 tablet olacak şekilde kullanılır.
8- EAA
Esansiyel amino asitlerdir. Hayvansal Protein içeren besinlerde bulunur ve vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekir. Proteinlerin yapı taşlarını oluştururlar. 9 tanedirler. Sırasıyla,
  • İzolösin
  • Histidin
  • Metiyonin
  • Lizin
  • Treonin
  • Lösin
  • Fenilalanin
  • Valin
  • Triptofan
Bitkisel Protein tüketen ve bundan dolayı bu amino asitleri besinlerden alamayan kişilerin kullanması gereken bir takviyedir. Ek olarak L-Arginine, Glutamine ve Sitrülin vardır ve bu üçüde birer amino asittir ancak bu 9 amino asit arasına girmezler. Vücut tarafından üretilirler.

Bugünlük rehberimiz bu kadardı. Eğer yanlış olduğunu düşündüğünüz bir yer varsa mutlaka bildirin. Herkese bol şans 🙂
 
Okumadım ama güzel makale. Bu arada bunu ben yapacaktım ama başka bir makale yazdığım için geri plana atmıştım😭

Şaka bir yana ellerinize sağlık. Size tavsiyem yazıları paragraflara bölmeniz, aradaki boşlukları arttırıp kaliteli resimler kullanmanızdır.
 
Okumadım ama güzel makale. Bu arada bunu ben yapacaktım ama başka bir makale yazdığım için geri plana atmıştım😭

Şaka bir yana ellerinize sağlık. Size tavsiyem yazıları paragraflara bölmeniz, aradaki boşlukları arttırıp kaliteli resimler kullanmanızdır.
Öneriler için teşekkürler Çınar hocam. Bende farkındayım biraz bitişik oluyor 🙂 Epeydir yazmayı bende düşünüyordum bu rehberi akşam boş vaktim olmuştu yazayım dedim. 🙂
 

Geri
Yukarı