Hard diski RAM olarak kullanma

  • Konuyu başlatan GirayÖzkan
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 12
  • Görüntüleme 35.803
Daha önce testlerini yapmıştım:

X79 anakart
i7-3930K işlemci
64GB 1600MHz bellek
2 x 120GB SSD RAID 0


Sistem şu şekilde işliyor:

Ramdisk yazılımı kurulduktan sonra, sistem belleğinden ne kadar kullanılacağı belirleniyor. 60GB'ı ayırdıktan sonra, sistem resetleniyor. Açılış sonrası kullanılacak yazılım ve dosyalar Ramdisk'e kaydediliyor. Sistem bir sonraki kapanışında, Ramdisk'teki tüm bilgileri SSD'ye kaydedilip, açılırken tekrar yükleyerek Ramdisk'e atıyor. Yani sistemin açılış ve kapanışı için en az SDD RAID0 lazım.

Sentetik testlerde 7GB/s okuma hızına ulaştım. Ancak gerçek kullanımlarda, Ramdisk'deki yazılım ve büyük dosyaların yüklenmesi ile, SSD'den yüklenmesi arasında belirgin bir fark yok.

Sonuç: Ramdisk gibi uygulamalar, sadece server sistemlerde işe yarayan bir uygulama.
 
Üff büyük hort geliyor:) ''Not: Çözüm içerir.''

Bundan 1.5 sene önce anneme bilgisayar toplamıştım. O zaman param yetmediği için RAM alamadım ve 4GB DDR3 bir bellek bulup takmıştım. Hiç yoktan iyidir diyerek iyi kötü kullandık. Chrome veya Opera açmak istediğinde veya GOM Player'da video izlemek istediğinde yada en basitinden altta tarayıcı açıkken bilgisayardaki bir dosyayı yürütmek istediğin yaklaşık 6-15 saniye civarında tepki alıyorduk. Özellikle tarayıcılarda sekmeler açık bir şekilde kapatılıp açılırsa 1-2 dakikayı buluyordu.
Windows 7 yüklü bu bilgisayarda neden bu kadar kötü tepkisellik var, bulamamıştım.

Bugün annemin canına tak etti. :) ''Özgün bu işi çöz! nasıl yaptığın beni ilgilendirmez! Ben bu bilgisayarın iş yapmasını beklemekten yoruldum!'' dedi. Çok haklıydı. Ben de bilgisayarla ilgilenen biri olarak o işe iyice eğilmeye başladım. Her zamanki gibi RAM%99, CPU%35 civarlarındaydı. Aradan geçen onca süreye rağmen gidip ekstradan 4GB veya 8GB ram alamamıştım. Zaten zamanla fiyatları 3'e - 4'e katlandı.

Ben de internette yaptığım araştırmalar ve kendi bilgisayarımda da RAM azlığından dolayı çektiğim sıkıntılardan yola çıkarak, flash belleği RAM olarak kullanmaya karar verdim. Bir nebze olsun fayda sağlar belki umuduyla 16GB USB2.0 belleği anakarta taktım, ReadyBoost'u açtım. İnanılmaz bir şey oldu... Adeta bilgisayar uçmaya başladı. (teşbihte hata olmaz :D) Artık 1-2 dakika süren işlemler 2-3 saniyeye düştü. Bildiğin normal bilgisayar halini aldı. Resmen evdeki bilgisayar Çirkin Ördek Yavrusu'ymuş. Kendi bilgisayarımdaki sorunu hala çözememiş olsam da en azından güzel bir tecrübe oldu.

Kendi bilgisayarımda (Sistemdeki pagefile.sys galiba buga giriyor ve SSD'nin sürekli birşeyler yazıp okumasına sebep oluyor. En sonunda PC kitleniyor ve mavi ekran. İki önceki Windows 10 güncellemesinde bozulmuştu, düzelttim. Geçen günlerde yaptığım Windows 10 güncellemesiyle aynı sorun tekrardan baş gösterdi. Tekrardan çözdüğümü zannettim, ancak çözememişim. Sadece sorunun ortaya çıkma süresini uzatmışım.)
 
Son düzenleme:
Nereden uydurulduğu bilinmeyen bir olay. Öyle bir şey olsaydı bilgisayarların RAM'leri terabaytları bulurdu. İnanma öyle şeylere yok RAM arttırma yok. GHz arttırma falan aksine daha da yavaşlatır bilgisayarı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı