Hard diskte bad sector mü var?

lexerotk

Hectopat
Makaleler
1
SSD veya HDD modeli
Seagate Barracuda 2TB
Selamlar. Staj yaptığım yerden eski kullanılmayan bir kasadan sökülmüş bir hard disk verdiler. Alıp eve gidince test ettim ve Hard Disk Sentinel şöyle bir sonuç verdi. Bad sector'mü oluyor bu? Ve diski bu halde kullanmam mümkün mü?

1724509711996.png

Kullanabilir olmam çok da önemli değil aslında ama bir projem var ve onun için değerlendirmek istiyorum.

Bad sector raporu yok. Kötü iletişim(kablo kaynaklı olması yüksek olasılıktır) sebebiyle bazı hatalar olmuş. Şu an kullanılabilir gibi gözüküyor.

Hiç sorunlu sektör denk gelmemiş olabilir. Daha önce sorunlu sektör çıktıysa bile kendisi tamir etmiş yada emekliye ayırmıştır. Bu detayları SMART tablosundan okumak gerekir. Dilersen o tablonun tamamı gözükecek şekilde ekran görüntüsü de atabilirsin. Resmi almadan önce sağ tıklayıp ondalık verileri seçersen okuması daha rahat olacaktır.

Bad sector raporu yok. Kötü iletişim(kablo kaynaklı olması yüksek olasılıktır) sebebiyle bazı hatalar olmuş. Şu an kullanılabilir gibi gözüküyor.

Hiç sorunlu sektör denk gelmemiş olabilir. Daha önce sorunlu sektör çıktıysa bile kendisi tamir etmiş yada emekliye ayırmıştır. Bu detayları SMART tablosundan okumak gerekir. Dilersen o tablonun tamamı gözükecek şekilde ekran görüntüsü de atabilirsin. Resmi almadan önce sağ tıklayıp ondalık verileri seçersen okuması daha rahat olacaktır.
1724512285372.png

Buyurun.

Şu ana kadar rastladığı sektörler arasında,
Ölüp emekliye ayrılmış olanı yok. (5 - reallocated)
Beklemeye alınmış olanı yok. (197 - pending)

Hareketli parçalar, yani okuma yazma kafası ve dönme motoruna alakalı bir hata da yok. (3, 7 ve 10 numaralı satırlar)

CRC hatası çok çıkmış. O da kendi sisteminde başka kablo ile kullandığında tekrar çıkmayabilir yada daha seyrek çıkar.

End to end hatasını pek gördüğümü hatırlamıyorum. Emin olamadığım tek nokta bu. Diske yazılan veri ile kaynak arasındaki tutarsızlığı gösteriyor diye biliyorum. Yani yazılırken veya yazıldıktan sonra bozulmuş veri tespiti yapılmış. Bu da henüz 7 defa karşılaşılmış.

50 bin saat çalışmış ve 3400 kez çalışma döngüsü yaşamış bir disk için baya iyi durumda aslında. Hatta karşılaştığım en sağlam Barracuda disk olabilir. Çünkü bu modelin şöhreti kötüdür. Sağlam zamanındaki bir partiden olabilir. Bence eski sistemden çıkan değil de sağlam bir kabloyla bir süre kullan. Kritik olmayan verileri saklamakta kullanabilirsin. 7 adetlik hatanın artması ve düzenli olarak ölü sektör çıktığı zaman(5 ve 197'deki ham veri) verileri kurtarıp atarsın.

Dilersen aynı programda yüzey testi çalıştırabilirsin. Onarım testinde tüm diski okur ve sorunlu sektör çıkarsa düzeltmeye çalışır. HD Tune programı aksine tespit ettiği gibi bırakmaz. Emekli edilen her sektör için 5 numaralı satırdaki değer artar.

Şu ana kadar rastladığı sektörler arasında,
Ölüp emekliye ayrılmış olanı yok. (5 - reallocated)
Beklemeye alınmış olanı yok. (197 - pending)

Hareketli parçalar, yani okuma yazma kafası ve dönme motoruna alakalı bir hata da yok. (3, 7 ve 10 numaralı satırlar)

CRC hatası çok çıkmış. O da kendi sisteminde başka kablo ile kullandığında tekrar çıkmayabilir ya da daha seyrek çıkar.

End to end hatasını pek gördüğümü hatırlamıyorum. Emin olamadığım tek nokta bu. Diske yazılan veri ile kaynak arasındaki tutarsızlığı gösteriyor diye biliyorum. Yani yazılırken veya yazıldıktan sonra bozulmuş veri tespiti yapılmış. Bu da henüz 7 defa karşılaşılmış.

50 bin saat çalışmış ve 3400 kez çalışma döngüsü yaşamış bir disk için bayağı iyi durumda aslında. Hatta karşılaştığım en sağlam Barracuda disk olabilir. Çünkü bu modelin şöhreti kötüdür. Sağlam zamanındaki bir partiden olabilir. Bence eski sistemden çıkan değil de sağlam bir kabloyla bir süre kullan. Kritik olmayan verileri saklamakta kullanabilirsin. 7 adetlik hatanın artması ve düzenli olarak ölü sektör çıktığı zaman(5 ve 197'deki ham veri) verileri kurtarıp atarsın.

Dilersen aynı programda yüzey testi çalıştırabilirsin. Onarım testinde tüm diski okur ve sorunlu sektör çıkarsa düzeltmeye çalışır. HD tune programı aksine tespit ettiği gibi bırakmaz. Emekli edilen her sektör için 5 numaralı satırdaki değer artar.

Gayet detaylı anlatmışsınız hocam çok teşekkür ederim. Diski kendi anakartımın kutusundan çıkan kablo ille kullanıyorum yani eski değil. HD Tune yerine HardDiskSentinel kullanıyorum. Sizce verilerde bir tutarsızlık falan olmuşsa Low Level Format yapmak iyi bir seçenek olur mu?

Gayet detaylı anlatmışsınız hocam çok teşekkür ederim. Diski kendi anakartımın kutusundan çıkan kablo ille kullanıyorum yani eski değil. HD Tune yerine HardDiskSentinel kullanıyorum. Sizce verilerde bir tutarsızlık falan olmuşsa Low Level Format yapmak iyi bir seçenek olur mu?
Bence Hard Disk Sentinel programındaki "Yüzey testi > Disk Onarımı" daha mantıklı. LLF işlemi tüm sektörlere boş veya bir algoritmaya dayalı veri yazma işlemi yaparak temizler. Bu işlem bilinen veya henüz rastlanılmadık askıya alınmış sektörlerin akıbetini belirler(emekli edilir yada tamir edilmiş olur) ve aynı zamanda verilerin başkaları tarafından okunmasını neredeyse imkansız hale getirecek şekilde imha edilmesini sağlar. Disk onarımına göre daha uzun sürer ve az da olsa daha yıpratıcıdır. Oysa disk onarımı tüm diski "okur" ve sorunlu sektöre denk geldiğinde bir şey yazarak düzeltmeye çalışır. Daha çabuk tamamlanması ve daha az yazım sonucu daha az yıpratıcı olduğundan daha mantıklı buluyorum.

Not: LLF'nin Hard Disk Sentinel'deki muadili diyebileceğimiz işlem "Yüzey testi > Yazma testi"dir.

Bence Hard Disk Sentinel programındaki "Yüzey testi > Disk Onarımı" daha mantıklı. LLF işlemi tüm sektörlere boş veya bir algoritmaya dayalı veri yazma işlemi yaparak temizler. Bu işlem bilinen veya henüz rastlanılmadık askıya alınmış sektörlerin akıbetini belirler(emekli edilir yada tamir edilmiş olur) ve aynı zamanda verilerin başkaları tarafından okunmasını neredeyse imkansız hale getirecek şekilde imha edilmesini sağlar. Disk onarımına göre daha uzun sürer ve az da olsa daha yıpratıcıdır. Oysa disk onarımı tüm diski "okur" ve sorunlu sektöre denk geldiğinde bir şey yazarak düzeltmeye çalışır. Daha çabuk tamamlanması ve daha az yazım sonucu daha az yıpratıcı olduğundan daha mantıklı buluyorum.

Not: LLF'nin Hard Disk Sentinel'deki muadili diyebileceğimiz işlem "Yüzey testi > Yazma testi"dir.
Anladım hocam o zaman disk onarımı yapacağım. Eğer bir gelişme olursa yazarım. Teşekkür ederim.

@kaiser soze hocam yaklaşık 3 saattir onarım yapıyor ama bir sorun çıkmadı. Ama disk normalde 200MB/s'de yazıyordu şimdi ise 115MB/s'ye düşmüş. Acaba yine de bir sorun olabilir mi?

1724581154553.png

Şöyle bir sonuç çıktı

Son düzenleme:
Anladım hocam o zaman disk onarımı yapacağım. Eğer bir gelişme olursa yazarım. Teşekkür ederim.

@kaiser soze hocam yaklaşık 3 saattir onarım yapıyor ama bir sorun çıkmadı. Ama disk normalde 200MB/s'de yazıyordu şimdi ise 115MB/s'ye düşmüş. Acaba yine de bir sorun olabilir mi?

Eki Görüntüle 2293723

Şöyle bir sonuç çıktı
Tertemiz bir disk. Kullanmaya devam edebilirsin.

İşlem süresince yavaşlayabilir. Onda sıkıntı yok. Sektörlerdeki doluluk yüzünden olabilir. Performansı hoşuna gitmezse daha sonra LLF(veya bu programda yazma testi yada disk yüzeyini yeniden başlatma) işlemi yapabilirsin. Bu işlemler az da olsa performans arttırabilir. Ancak bu yaştaki bir disk için gayet iyi bir hız. Şu an gerekli değil bence.

Tertemiz bir disk. Kullanmaya devam edebilirsin.

İşlem süresince yavaşlayabilir. Onda sıkıntı yok. Sektörlerdeki doluluk yüzünden olabilir. Performansı hoşuna gitmezse daha sonra LLF(veya bu programda yazma testi yada disk yüzeyini yeniden başlatma) işlemi yapabilirsin. Bu işlemler az da olsa performans arttırabilir. Ancak bu yaştaki bir disk için gayet iyi bir hız. Şu an gerekli değil bence.
Anladım hocam. Çok teşekkürler yardımınız için!

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı