Hava soğutma vs sıvı soğutma

Ne alaka? Çoğu kule tipi soğutucu, sıvı soğutuculara yaklaşıyor şu an. Ben de sıvı soğutucu daima iyidir diyordum ama şu an pek mantıklı gelmiyor. İşin gösteriş tarafı farklı. Ben olsam sağlam ve cafcaflı bir kule tipi soğutucu alır üst, ön ve arka panellere RGB tahliye fanı koyardım.

Dediğin gibi, yaklaşıyor. Sen işlemciyi ağzına kadar overclock yaparsan hava soğutucunun sıvı soğutucu kadar efektif olacağını sanmam.

Dediğin gibi, yaklaşıyor. Sen işlemciyi ağzına kadar overclock yaparsan hava soğutucunun sıvı soğutucu kadar efektif olacağını sanmam.
Sanmam şeklindeki yorumunuzdan konuyla alakalı pek bir bilgiye sahip olmadığınızı varsayıyorum.

Noctua NH-D15, Be Quiet! Dark Rock Pro 4, FSP Windale 6, Deepcool Assasin III kule tipi hava soğutucularının performanslarına Youtube'da yabancı kanallardan bilhassa GamersNexus, Linus Tech Tips, Bitwit, JayzTwoCents gibi kaliteli içerik üreticilerinden bakarsanız hava soğutucuların soğutma anlamında aio sıvı soğutmalarla pek bir fark olmadığını göreceksiniz.

Sıvı soğutmaların avantajı yukarıda saydığım dev gibi soğutmaların sığmayacağı kasalara sığması ve en az o soğutucalar kadar iyi soğutması olacaktır. Ancak uzun vadede arıza açacak bir parçasının olmamasından ve bakım gerektirmediği için hava soğutucular daha ön plandadır.

Sıvı soğutmayı üst seviye işlemcisi olup, sık bakım yapanların tercih etmesini uygun buluyorum. Hoş sıvı soğutmanın da üst seviye hava soğutucu fiyatında giriş-orta modelleri var orası ayrı bir konu ya.

Yaklaşık 1500 ₺ civarı bütçeyi kaliteli sıvı soğutmaya ayırıp orta-üst R5 I5 seviye işlemciye overclock fantazisi yapmaktansa almayı düşündüğünüz işlemcinin ücretine o civarı miktarı ekleyip R7 I7 işlemci orta seviye hava soğutucu alınabiliyorsa o şekilde değerlendirmek daha mantıklıdır.

Kaliteli bir hava soğutma hem bakımı, macun değişimi çok rahat hem de performans olarak sıvı soğutmaya çok yakın.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı