Hava vs sıvı soğutma

Kyinator

Centipat
Daha fazla  
Güncel sistemimdeki işlemcim Ryzen 5 5600 ve stok soğutucunun düzgün soğutamamasından dolayı yeni bir soğutucu almak istiyorum. Aslında sıvı soğutucu almak istiyordum ama biraz araştırma yaptıktan sonra çok büyük tereddütler oluştu kafamda. Öncelikle sıvı soğutmaların içindeki sıvı bir zaman sonra işlevini yitiriyormuş ve bunu fark edip değiştirtmemiz gerekiyormuş. Başka bir tereddütüm ise almayı düşündüğüm sıvı soğutucuların hepsinde (DeepCool LT520, DeepCool LS520, Cooler Master Masterliquid ML240L) pompa arızası yaşayanlar olmuş. Anlattıklarına göre bu arızaları 5-6 ay içinde yaşayanlar var. Bunları gördükten sonra hava soğutmalara baktım sıvı soğutmalara göre sıcaklık konusunda aşırı gerideler. Bu konuda kararsız kaldım. İşlemcine hava soğutma yeterli demezseniz sevinirim çünkü bunun bende farkındayım ileride işlemci değiştirmeyi düşundüğüm için sıvı soğutma almak istiyorum. Yardım eden herkese şimdiden teşekkür ederim.

O işlemci için hava da yeterli oluyor, o bahsettiğiniz sıvı soğutma problemleri her elektronik aletin başına gelebilir, yani şu oluyormuş bu olacakmış düşüncesiyle hareket etmeyin.

DeepCool AG400 gibi f/p bir soğutucu bile rahatlıkla soğutabiliyor kullandığınız işlemciyi. LT, LS veya MasterLiquidlere çıkıp paranızı boşa vermeyin bence.
Ama sıvı soğutucular konusundaki endişeleriniz yersiz onu söyleyebilirim. 4 yıldır 1.nesil 240mm MasterLiquid kullanıyorum. 3 sene kullanımdan sonra işlemci değiştirdim hala çalışıyor. Hiçbir problemi yok. Hiçbir bakım,sıvı ekletmesi falan yapmam da gerekmedi. (İşlemci değişimindeki macun uygulamasını saymıyorum.)

DeepCool AG400 gibi F/P bir soğutucu bile rahatlıkla soğutabiliyor kullandığınız işlemciyi. LT, LS veya Masterliquid'lere çıkıp paranızı boşa vermeyin bence.
Ama sıvı soğutucular konusundaki endişeleriniz yersiz onu söyleyebilirim. 4 yıldır 1.nesil 240mm Masterliquid kullanıyorum. 3 sene kullanımdan sonra işlemci değiştirdim hala çalışıyor. Hiçbir problemi yok. Hiçbir bakım, sıvı ekletmesi falan yapmam da gerekmedi. (İşlemci değişimindeki macun uygulamasını saymıyorum.)

Hava soğutucunun yeterli olduğunun ben de farkındayım ama hem işlemci değiştireceğim için hem de İşlemcinin daha soğuk çalışmasını istediğim için sıvı soğutma almayı düşünüyorum. Eğer ki bunları düşünmeden alabileceğimi söylüyorsanız alacağım. Sizce hangi model daha iyi?

Hava soğutucunun yeterli olduğunun ben de farkındayım ama hem işlemci değiştireceğim için hem de İşlemcinin daha soğuk çalışmasını istediğim için sıvı soğutma almayı düşünüyorum. Eğer ki bunları düşünmeden alabileceğimi söylüyorsanız alacağım. Sizce hangi model daha iyi?

Saydıklarınızdan LT tercih ederdim ben. Fiyatları ne alemde bilmiyorum ama 240'lık Arctic çoğu 360 kadar iyi performans verebiliyor. Bütçenize uyarsa bir değerlendirin.

İlgili işlemciye Sıvı soğutma gerekli değildir. Ancak ileride daha yüksek kapasiteli bir işlemci planlanıyorsa değerlendirilebilir.

Hava soğutmada 34 esports gayet yeterlidir. Sıvı soğutma için Arctic planlanabilir.
Üst segment bir CPU olmayacaksa, 240mm rahatlıkla iş görecektir.
Arcticte 280 ile 360 neredeyse aynı performansı sunmaktadır.

İlgili işlemciye Sıvı soğutma gerekli değildir. Ancak ileride daha yüksek kapasiteli bir işlemci planlanıyorsa değerlendirilebilir.

Hava soğutmada 34 e-Sports gayet yeterlidir. Sıvı soğutma için Arctic planlanabilir.
Üst segment bir CPU olmayacaksa, 240mm rahatlıkla iş görecektir.
Arctic'te 280 ile 360 neredeyse aynı performansı sunmaktadır.

Arctic güzel ama bütçemi biraz aşıyor. Şu an MSI CoreLiquid M240 indirimde onu almayı düşünüyorum.

hava soğutmalara baktım sıvı soğutmalara göre sıcaklık konusunda aşırı gerideler.
Demişsiniz katılmıyorum. Aşağıdaki hava soğutucuyu kullanıyorum sizde araştırabilirsiniz soğutma performansını.Ben memnunum tavsiye ederim.

Demişsiniz katılmıyorum. Aşağıdaki hava soğutucuyu kullanıyorum sizde araştırabilirsiniz soğutma performansını. Ben memnunum tavsiye ederim.

Tabii ki sıcaklık olarak yine iyi değerler veriyor hava soğutucular ama sıvı soğutuculara göre geride kalmaları çok normal bence. Son zamanlardaki fiyatlara baktığında zaten hava soğutmalar sıvı soğutmalara göre çok uygun ve arızalanma ihtimali düşük. Arızalansa bile maksimum fanı bozulur yenisini alırsın. Tam emin olmamakla birlikte şu anlık bir hava soğutucu alıp yeni kuracağım sisteme bir sıvı soğutma almayı düşünüyorum. İşlemciniz ne ve sıcaklık değerlerini söyleyebilir misiniz? (Boşta, oyunda, yük altında vb.) Bir de sizin kullandığınız ile ID-Cooling SE 214-XT arasında ne kadar sıcaklık farkı vardır?

İşlemciniz ne ve sıcaklık değerlerini söyleyebilir misiniz?
Arkadaşın sana önerdiği kule fanı 5600 ile kullanıyorum, OC li şekilde boşa 30-35 yükte 60-65 derece alıyorum. Oyunda 50-65 arası geziyor. OC kapalıyken de max 56 dereceyi gördüm.

Ve şuna emin olabilirsin hiçbir 240mm sıvı soğutma bu kule fandan daha iyi soğutamaz.

Millet sıvı soğutmanın suyla soğuttuğunu falan sanıyor, su ile taşıyıp yine hava ile soğutuyorsun.
Her zaman ısıyı taşımak verim kaybıdır.

Kule fan da sıvı soğutma da 240mm radyatöre sahip sence hangisi daha iyi soğutur ?
Sıvı soğutmalar konusunda anlayamadığım bir bilgi kirliliği mevcut.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı