Hayatım mahvoldu

LGS'ye dün girdim, hayatımdaki en kötü geçen sınavlardan biriydi. 1 sene boyunca çalıştım, denemelerde 420-440 arası alıyordum. Fakat sınav günü vücudumu kontrol edemedim, her yerim titredi, bacağımı elimle bastırmaya bile çalıştım ama olmadı, terlemeye başladım vesaire. Sonuç olarak 300'den yukarı beklemiyorum bile. OBP'm ise en son 89-90 arası bir şeydi. Sizce ne yapmalıyım? Kendime değil, anneme çok üzülüyorum. Açık konuşmak gerekirse, hayatını sadece bize adıyor kadın ama yine de başarısız oluyorum. Hiçbir zaman annemi mutlu edemedim. Çok çabaladı, maddi durumumuza rağmen dershaneye yazdırdı, ne bileyim değişik kitaplar aldı, elinden geleni yaptı. Ben de elimden geleni yaptım ama bir türlü beni anlamıyor. Ne yapmalıyım?

Gittiğin lise ne olursa olsun kendini yine derslerine ada güzel notlar al üniversitede toparla, bu imkansız değil. Şu an hayatla daha yeni tanışmışsın kendine haksızlık etmene hiç gerek yok. Lise de sınıf puanlarını yüksek tutarsan tamamdır bu iş.

LGS'ye dün girdim, hayatımdaki en kötü geçen sınavlardan biriydi. 1 sene boyunca çalıştım, denemelerde 420-440 arası alıyordum. Fakat sınav günü vücudumu kontrol edemedim, her yerim titredi, bacağımı elimle bastırmaya bile çalıştım ama olmadı, terlemeye başladım vesaire. Sonuç olarak 300'den yukarı beklemiyorum bile. OBP'm ise en son 89-90 arası bir şeydi. Sizce ne yapmalıyım? Kendime değil, anneme çok üzülüyorum. Açık konuşmak gerekirse, hayatını sadece bize adıyor kadın ama yine de başarısız oluyorum. Hiçbir zaman annemi mutlu edemedim. Çok çabaladı, maddi durumumuza rağmen dershaneye yazdırdı, ne bileyim değişik kitaplar aldı, elinden geleni yaptı. Ben de elimden geleni yaptım ama bir türlü beni anlamıyor. Ne yapmalıyım?

Bir büyüğünüz, zamanında lise sınavı için sizinle benzer şeyleri yaşamış biri olarak konuşacağım.

Öncelikle hayatınız mahvolmadı. Bu hayat içerisindeki yüzlerce, binlerce sınavdan sadece biriydi. Lise türünün hiçbir önemi yok. Temelinizi sağlam atar, istikrarlı olursanız meslek lisesinden bile hedefinize ulaşırsınız. Bunun en iyi örneği kendimi gösterebilirim. Kafanıza takmayın, sınav gelip geçer. Geçmişe dönüp değiştirme şansınız olmadığı için de orada takılı kalmaya gerek yok demektir.

Bu ülkede okumayan adam bile milyonlarla oynuyor ama okumuş 2 üniversite mezunu adam bu okumamış adamların şirketinde modern kölelik yaparken saçma sapan bir sınav için hayatım mahvoldu demek saçmalık.

Lise diplomasının zaman zaman işe yaramadığı hatta çoğunlukla işe yaramadığı yerde hayatım mahvoldu cümlesini kurmak, tamamen saçmalıktır. Yaşınızın getirdiği psikoloji, çevre baskısı vb. gibi unsurlardan dolayı hayatınızın bittiğini düşünüyorsunuz da her şey lise değil. Etrafta birçok işsiz üniversite mezunu var ve iyi ya da kötü lisede okumanızın hiçbir anlamı yok. Sizin yerinizde olsam, liseye geçiş sınavıyla hiç uğraşmaz; doğrudan açık liseye geçişimi yapardım. Lise okumak cidden vakit kaybı.

Hayatını mahvedeceğin bir durum yok keyfine bak herkes gerek güzel şeyleri söylemiş üniversiteye odaklan dil bilmiyorsan dil öğren yurt dışına git.

Hayatınız bir kağıt parçasına (diploma) bir okula bağlı değil. Başarı için kendine olan inancın, kendini ne kadar geliştirebildiğin önemli... Bugün fabrika sahibi, holding sahibi kaç kişinin üniversite diploması var? Diploma sadece seni eğimli bir işçi yapar.

Eğer gerçekten zeki biriysen, gerçekten kendine güveniyorsan, başarılı olmayacağın hiç bir durum yoktur. Eğitim, eğitim değil ki, çocuklara psikolojik destek bile veremiyor. Okul herşey değildir demek istemiyorum fakat psikoloji bozacak çok bir durum yok. Bak sana bir taktik vereyim, psikoloji mezunu prof. bir okul müdürümüz söylemişti; Bu tarz sınavlara girmeden en az 3 gün öncesinde sınava girecegin okula gitmek, çevresinde gezmek, içinde gezmek, sosyalleşmek adeta oranın patronu gibi hissetmek stresi oldukça düşürür ve bunu 3 gün boyunca yaparsan o girecegin sınavdan emekli (iyi anlamda) olarak ayrilirsin. Yani demek istedigi durum; Sınav günleri cocuklarimiz çok stres yapıyor, genelde evden bile çıkmıyor, evde ne kadar durursa ev ortamına alışır, ders çalışmasına çalışır fakat beyin arka planda yıkıma gider ev ortamı psikoloji bozar, beyin, en kötü senoryaya hazirlar.

Hayatım mahvoldu ne demek?? Okul hayatın boyunca girip girebileceğin en gereksiz sınavlardan birisi LGS. 14 yaşında çocuklara neden bu stresi yüklüyorlar anlamadım. Üniversite sınavına çalışırken anlayacaksın LGSnin ne kadar gereksiz bir sınav olduğunu, hayatında arkadaş çevren dışında hiç bir şey değiştirmiyor. En iyi öğretmenler en iyi okulda diye bir kaide de yok ortada.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı