Hayatta hep başarısız olmak

Makaleler
2
Arkadaşlarım dostlarım bu başarısızlık neden peşimizi bırakmıyor. Hayatta neden başarılı olamıyoruz sanki dünyaya çile çekmek için gelmişiz. Başarılı olmak için disiplin ve çok çalışmak gerektiği söylenir ama ben buna çok inanmıyorum. Bir insan zengin bir ailede hayata başlayınca otomatik her işte başarılı oluyor. Hayattaki amacımız bir baltaya sap olup hayatımızı devam ettirmek oysaki bizi ne beklediğini bilmiyoruz her an her şey olabiliyor. Hayatı dürüst doğru yaşamak şu an sadece aptallıkmış gibi gelmeye başladı.

Şu an bulduğumuz ortamda doğruluğun dürüstlüğün sadece başkalarının çıkarlarına hizmet etmekmiş gibi geliyor yanılıyor muyum?

Ne iş yapacağımız ne için hayatımızı sürdüreceğimiz muamma. Sizin hayattaki amacınız nedir? Ben üniversiteden mezun olunca tek amacım iyi bir iş bulmak oldu ama bunun çok da mümkün olmadığına inanmaya başladım. Acaba bizim ülkemizde mi böyle yoksa tüm dünyada böyle bir problem mi var?

Hayatta kendimle gurur duyabileceğim bir şey yapamadım tek vasfım bir lisans bölümünü bitirmek oldu. Ne yapacağım konusunda kafam karışık çünkü çok büyük bir belirsizlik yaşıyorum. Belki benim durumumda olan binlerce insan vardır. Öyle bir içimi dökmek sizin de fikirlerinizi merak ettiğim için yazdım. Bakalım siz ne düşünüyorsunuz?

Artık duymaktan sıkıldığım argüman bu cidden. Size göre ailesi zengin olan herkes başarılı oluyor, kimse hata yapmıyor ve hatta ailesi zengin olan çocuklar alim/tanrı falan oluyor sanırım. Hiç aile işletmesini batıran, şirketini iflas ettiren falan duymadınız herhalde ya da sen üniversite sınavında 50 bininci olunca ailen seni tebrik ediyorken zengin ailenin çocuğu 40 bininci olsa yine tebrik edilmiyor zira o çocuğun performans yükü çok daha fazla, sen kendini 3 geliştirmek zorundaysan o kendisini 10 geliştirmek zorunda. Bu kadar sığ düşünmeniz gerçekten çok ilginç...
Eskiden böyle sorunlar yoktu ya da bu kadar büyük değildi, şimdi sosyal medya ve genel medya bunları gözümüzün önüne soktuğundan insanlar iyi bir maaş alsa bile tatmin olmuyorlar ve kendilerini gerekli gereksiz sürekli bir şeylerle kıyaslıyorlar. Zengin olan senden birkaç adım önde hayata başlıyor olabilir de senden daha kötü şartlara sahip olan insanlar yok mu mesela? Ben ilkokulu fakir bir sınıfta okudum, hocanın dediği yaprak testi alamayan çocuklar vardı sınıfımda.
Günümüz dünyası şu an sınıf atlamak için harika bir yer. Başka bir döneme denk gelseydin ve fakir doğsaydın zenginliğe erişme ihtimalin şimdikinden katlarca daha zor olurdu, köle doğsan zaten biliyorsun. Kast sistemine girmiyorum bile... Ayrıca neden tek meslek üzerinden düşünüyorsun ki? Günümüzde evden çalışan insanlar var, freelance işler yapanlar var, Youtube vb. yerlerden para kazanan insanlar var...

Artık duymaktan sıkıldığım argüman bu cidden. Size göre ailesi zengin olan herkes başarılı oluyor, kimse hata yapmıyor ve hatta ailesi zengin olan çocuklar alim/tanrı falan oluyor sanırım. Hiç aile işletmesini batıran, şirketini iflas ettiren falan duymadınız herhalde ya da sen üniversite sınavında 50 bininci olunca ailen seni tebrik ediyorken zengin ailenin çocuğu 40 bininci olsa yine tebrik edilmiyor zira o çocuğun performans yükü çok daha fazla, sen kendini 3 geliştirmek zorundaysan o kendisini 10 geliştirmek zorunda. Bu kadar sığ düşünmeniz gerçekten çok ilginç...
Eskiden böyle sorunlar yoktu ya da bu kadar büyük değildi, şimdi sosyal medya ve genel medya bunları gözümüzün önüne soktuğundan insanlar iyi bir maaş alsa bile tatmin olmuyorlar ve kendilerini gerekli gereksiz sürekli bir şeylerle kıyaslıyorlar. Zengin olan senden birkaç adım önde hayata başlıyor olabilir de senden daha kötü şartlara sahip olan insanlar yok mu mesela? Ben ilkokulu fakir bir sınıfta okudum, hocanın dediği yaprak testi alamayan çocuklar vardı sınıfımda.
Günümüz dünyası şu an sınıf atlamak için harika bir yer. Başka bir döneme denk gelseydin ve fakir doğsaydın zenginliğe erişme ihtimalin şimdikinden katlarca daha zor olurdu, köle doğsan zaten biliyorsun. Kast sistemine girmiyorum bile... Ayrıca neden tek meslek üzerinden düşünüyorsun ki? Günümüzde evden çalışan insanlar var, freelance işler yapanlar var, YouTube vb. yerlerden para kazanan insanlar var...

Kardeşim demek istediğimi anlamadın herhalde fakir bir insanla zengin bir insanı örnek alalım bunlar üniversite bitirsin ikisi de ortalama zekayla ortalama bölümü bitirsin, fakirin çocuğu anca asgari bir ücretli iş bulabilirse iyi zengin ne yapacak ya kendi şirketinde çalışacak ya da kendine iş yeri açacak hiçbir şey yapmasa bile parası var geçim sıkıntısı olmayacak. Faturaları ödenecek ileride ben ne yapacağım kaygısı fakir biri kadar olmayacak. Fakir ne yapacak en iyi ihtimal bir memur olurum hayalleri kuracak. Zengin memur olmaya tenezzül bile etmeyecek. Çünkü memur olmak ona bir şey kazandırmayacak. Şimdi durumu anlıyor musun? Aileden zengin olan bu hayatta çok şanslı olmuş oluyor diyorsun ki çalışıp sende kazanabilirsin bu bir kandırmaca ya da çok düşük bir olasılık sıfırdan biri ne kadar zengin olabilir? Örnekleri vardır ama genele vurduğumuzda çok düşük olasılık kalıyor. Doğuştan zengin biri başarısı daha kolay oluyor.

Bu durumda olan binlerce değil milyonlarca insan var şuan ülkede. Zaten durumlar ortada bu yüzden herkes belirsizlik içinde yaşıyor. Bu arada hayır katılmıyorum bu zengin ailede doğan başarılı olur argümanına. Bazı zengin ailelerde evet doğan belki başarılı oluyordur çünkü her türlü imkan var fakat ille de tüm zenginlerin çocukları başarılı olmuyor. Çünkü paradan akılları sulanıyor. Çok fazla zenginlikte iyi bir şey değil eğer sen tüm zenginlerin çocukları başarılı oluyor diyorsan vay haline o zaman.
Ne iş yapacağın veya ne için hayatını sürdüreceğini sen bulacaksın. Ne kadar önündeki yol belirsiz olsa da yürümeye devam ederek o önündeki sisi dağıtman lazım. Benimde açıkçası hayatta belli bir amacım yok hatta üniversiteye neden gittiğim hakkında da en ufak bir fikrim yok. Dersler bana göre değil benim derslere yeteneğim yok ama mecburi gidiyoruz işte. Başarısızlığı sen seçersin o seni değil. Eğer çabalarsan herhangi bir şeyde başarılı olursun illa ders veya iş den bahsetmiyorum. Genel olarak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı