Elbette var belki insanlarım ki kadar gelişmiş değil ama var. Bir hayvanın otur deyince oturması biel buna bir örnek olabilir. Ya da sevdiği mama gibi kavramlar bunu destekliyor.Gece gece aklıma bir soru takıldı. Hayvanların iradesi var mıdır? Benim bu konu hakkında iki görüşüm var:
1- İradeleri var bizim gibi ama konuşma dilleri olmadıkları için bizim kadar zeki değiller. Bir düşünün konuşma yetiniz hiç olmasa bir hayvandan farkınız kalır mıydı? Konuşma dili bilmediğiniz için düşüncelerinizde hayli zayıf olurdu.
2- Bizim bebeklikte yaşadığımız durumu yaşıyorlar yani demek istediğim bebekken kendimizi kontrol edemeyip o zamana dair hiçbir anıyı hatırlamıyoruz bir iki anı dışında. Hayvanlarda da bu durum olabilir.
Sizin görüşlerinizi de bilmek isterim.
1- İradeleri var bizim gibi ama konuşma dilleri olmadıkları için bizim kadar zeki değiller. Bir düşünün konuşma yetiniz hiç olmasa bir hayvandan farkınız kalır mıydı? Konuşma dili bilmediğiniz için düşüncelerinizde hayli zayıf olurdu.
2- Bizim bebeklikte yaşadığımız durumu yaşıyorlar yani demek istediğim bebekken kendimizi kontrol edemeyip o zamana dair hiçbir anıyı hatırlamıyoruz bir iki anı dışında. Hayvanlarda da bu durum olabilir.
Sizin görüşlerinizi de bilmek isterim.
Bir şeyi merak ediyorum bebekken irademiz yokken bir anda ne oluyor da irade kazanıyoruz büyüyünce?
Kitap: Benlik olgusu, farkındalık ve gelişmişlik düzeyiBir şeyi merak ediyorum bebekken irademiz yokken bir anda ne oluyor da irade kazanıyoruz büyüyünce?
Darwinin sosyal takdir ve empati üzerine yazdığı bölüm bu konu hakkında açıklayıcı bir takım deneyi içerir.Kitap: Benlik olgusu, farkındalık ve gelişmişlik düzeyi
Burdan yazımı okuyabilirsiniz. İrade belli aşamalardan geçer, insanoğlu bu konuda yükseklerde olduğu için daha düşük iradeye sahip canlıların iradesini anlaması kolay değildir(zengin doğan birinin fakirliği anlayamaması gibi). Ayrıca insan bebekleri dışarıdaki gelişimlerini tamamladıktan sonra ile farkındalığının farkına varana dek şempanzelerin yetişkinleri ile yaklaşık düzeydedir. Hem unutmayın bizler uzaydan gelmedik, bizler de hayvanız, diğer hayvanlardan en ufak farkımız yok. Bizim için ne geçerliyse diğer hayvalar için de geçerli. Etik ve Ahlak gibi komplike konular bile onlarda da tezahür eder. Bununla ilgili araştırmalar da var. Hatta zamanında bu konu hakında da yazı yazmıştım fakat silindi ne yazık ki.
Var. Yok mu?Senin iraden var mı ki?
Bu yorumu atarken klavyeye basan senin iraden değil miydi?Senin iraden var mı ki?
Bilmem...Bu yorumu atarken klavyeye basan senin iraden değil miydi?
Taş düşüşüne karşı gelemez, ama senin yazmama gibi bir opsiyonun var.Bilmem...
"Havaya attığım taş düşünseydi kendi iradesiyle yere düştüğünü sanardı."