Hazır sistemlerdeki zayıf bileşenler ve yükseltme sorunları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tolgayalcn

Hectopat
Makaleler
2
Merhaba, hepinize iyi sosyaller dilerim.

Uzun süredir dikkatimi çeken bir konuyu sizlerle paylaşmak ve görüşlerinizi almak istiyorum. Son yıllarda bilgisayar toplamaktan ziyade hazır sistem satın almaya ciddi bir yönelim olduğunu fark etmişsinizdir. Ancak bu hazır sistemleri incelediğimde, neredeyse hepsinde iyi parçaların arasına “iteleme” diyebileceğimiz 1-2 zayıf bileşenin sıkıştırıldığını görüyorum. Özellikle PSU ve anakart bu konuda başı çekiyor. RAM ve SSD tarafında da “ucuz olsun” mantığıyla eklenmiş, kalitesi tartışmalı parçalar görmek mümkün.

Bir diğer dikkat çeken konu da bu sistemlerin genel olarak sınırda gezmesi. Örneğin şu an piyasada “fiyat/performans” denilince en çok önerilen kombinasyonlardan biri 7500F ve 9070 XT. Kağıt üzerinde bottleneck oluşturmayacak gibi görünse de, pratikte durum her zaman öyle olmuyor. Ayrıca bu sistemlerin yükseltmeye pek müsait olmaması da büyük bir dezavantaj. En ufak bir işlemci, RAM veya ekran kartı güncellemesinde çoğu zaman diğer parçaları da değiştirmeniz gerekebiliyor. Yani sistemin temeli zayıf olduğunda, ileride yapacağınız her yükseltme zincirleme maliyete dönüşüyor.

Hazır sistemlerin “fiyat/performans” olarak pazarlanmasına da pek katılmıyorum. Yakın zamanda 60.000 TL civarında birkaç sistem önerisi gördüm. Kağıt üzerinde güzel duruyorlar ama istisnasız her birinde bir zayıf parça mutlaka vardı. Bunun üzerine kendim eşdeğer bir sistem toplamaya karar verdim. Parçaları özenle seçtim, örneğin 7500F yerine 9600X, A620 yerine B850 anakart, ucuz PSU yerine tam modüler 750W PSU kullandım. RAM ve SSD’yi de güvenilir markalardan seçtim. Sonuç olarak ortaya çıkan sistemin fiyatı 65.000 TL oldu. Yani aradaki fark sadece 5.000 TL ama ortaya çıkan sistem hem çok daha kaliteli hem de geleceğe açık bir sistem.

Şimdi soruyorum, A620 anakartlı, 7500F’li bir sistemi 5.000 TL daha ucuza almak gerçekten tasarruf mu? Yarın 9700X3D takmak istediğinizde anakartınız buna izin vermediğinde o tasarruf hala geçerli mi olacak? Ucuz bir PSU diğer bileşenlere zarar verdiğinde o sistem hala fiyat/performans mı olacak? Ya da bilgisayarı kulaklıksız açtığınızda PSU’nun jet motoru gibi ses çıkarması sizi mutlu edecek mi?

Bence bu hazır sistem furyasının en büyük nedeni insanların “ben anlamam, uğraşmayayım” düşüncesi. Oysa bilgisayar toplamak göz korkutacak bir şey değil; evde birkaç saat içinde yapılabilecek bir işlem. Fakat çoğu kişi “parasını vereyim, gelsin, tak çalışsın” mantığıyla hareket ediyor. Evet, arada gerçekten özenle hazırlanmış, neredeyse mükemmel sayılabilecek sistemler de var. Ancak aynı firmaların diğer sistemlerine baktığınızda dengesiz, kötü hazırlanmış birçok kombinasyon görmek mümkün.

Yani o “mükemmel” sistemi işi bilen kişiler satın alıyor ama geriye kalan yüzlerce zayıf sistem, firmaların ismine güvenip araştırmadan alışveriş yapan kullanıcılara kalıyor. Sonuç olarak hazır sistemlerin cazibesi bence çoğu zaman göründüğü kadar gerçek değil. Kısa vadede ucuz gibi dursa da, uzun vadede yükseltme maliyetleri, kalite farkı ve uyumsuzluk sorunlarıyla bu fiyat avantajı, dezavantaja dönüşüyor.

Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir ve sizin sistem tercihiniz hangi yönde oluyor?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı